Hver måned presenterer Kampanje i samarbeid med nettavisene Resumé i Sverige og Markedsføring i Danmark noen av de viktigste sakene akkurat nå i den nordiske kommunikasjonsbransjen. Denne gangen starter vi i Sverige med en ny undersøkelse som ser på utdanningsinstitusjonene i Sverige med tanke på reklame og nye, nordiske kutt i Meta og denne gangen i Danmark. Men vi stopper først i Sverige der alle som vil sikre seg en plass i den svenske reklamebransjen, høyst sannsynlig må gå på en reklameskole. Berghs, som har oppnådd stor internasjonal suksess og flere ganger har blitt kåret som en av verdens beste reklameskoler, er den største. Andre skoler som bransjen ofte ansetter fra, er Forbergs, Yrgo og Beckmans. De to sistnevnte tilbyr gratis kurs i grafisk design, tekstforfatter og art direction. Berghs og Forsbergs tilbyr programmer som koster mellom 60.000 og 270.000 svenske kroner, avhengig av hva du vil studere.
En gjennomgang foretatt av Resumé viser imidlertid at det ikke er de betalende skolene som resulterer i garantert arbeid. Ved å bruke Linkedin til å kartlegge 360 tilfeldig utvalgte personer som ble uteksaminert mellom 2018-2022, kan en konstatere at Beckmans er skolen med flest ansatte etter endt utdanning og også flest nettverk for tidligere studenter som nå jobber med det samme som de studerte.
Den dyreste skolen er også dårligst til å få elever i arbeid. Alle Forsbergs programmer koster over 200.000 svenske kroner. Her er 68 prosent ansatt, og 60 prosent jobber i yrket de utdannet seg til. Forsbergs har ikke kommentert tallene, men Berghs-sjefen, Camilla Wallander sier at skolens egne undersøkelser viser ulike tall.
- Vi følger opp hvert år om de er i jobb i det aktuelle feltet etter seks måneder, og snittet er over 90 prosent. De første årene etter endt utdanning skjer det ofte flere jobbytter, for å utforske ulike typer arbeidsoppgaver og også byråkulturer slik at begge parter finner den rette passformen. Derfor kan du noen ganger se et kortere gap mellom to jobber, sier Wallander.
Samtidig ser ikke alle byråledere ut til å være helt fornøyd med kravene unge talenter stiller til arbeidsgivere. I en spørreundersøkelse utført av Resumé kommer det blant annet frem at:
- Seks av 38 byråledere føler at det er vanskeligere å tiltrekke seg talenter i dag, sammenlignet med for ti år siden.
- Åtte av 38 føler at de har problemer med å møte kravene til de nyutdannede.
- Et flertall av byrålederne er enige i at reklameskolene «til en viss grad» tilfredsstiller kompetansebehovet, samtidig som at de føler at arbeidet i reklamebransjen har mistet sin status.
En av de misfornøyde byrålederne sier at den nye generasjonen er dyktige og at mange er veldig målbevisste.
- De er imidlertid ikke like hardtarbeidende. De har høyere krav til balanse og havner raskere i frustrasjon dersom de ikke får ny rolle eller oppgaver i høyt tempo.
Les mer på Resumé: Här hamnar reklamstudenterna efter examen (och så många har jobb i dag) og Svenska byråledare avslöjar: Så tycker vi (egentligen) om den nya generationens anställda