Tøffere tider splitter reklamebransjen – 600 mennesker på Cannes-fest i Oslo

CANNES/OSLO (Kampanje): Byrå-Norge måtte torsdag kveld dele seg i to – de som Cannes og de som ikke Cannes. Sjekk hvilken fest som samlet flest folk.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger
Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist
Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Rundt 90 nordmenn fra reklamebransjen, omtrent halvparten av dem fra Try, fant veien til Waikiki Beach i Cannes og Kreativt Forums årlige strandfest torsdag kveld. Det er langt færre enn vanlig, men det er ikke starten på en ny trend, hvis vi skal tro Try-sjef Kjetil Try.

- Jeg tror dette er et veldig spesielt år. Hvis markedet normaliserer seg, vil Cannes normalisere seg, sier Try til Kampanje.

Som Kampanje har skrevet, har flere toneangivende reklamebyråer valgt å holde seg hjemme fra Cannes i år. Atyp-sjef Hågen Pettersen tror det er fornuftig at det er færre reklamefolk i Cannes.

- Akkurat nå er det et utfordrende marked for annonsører, da blir det et utfordrende marked for oss som jobber med markedsføring og kommunikasjon, sier han.

Savnet etter flere nordmenn er i hvert fall stort i Cannes.

- Jeg håper trenden snur. Vi skal få alle tilbake til Cannes. Dette er hvor hele bransjen kan møtes og mingle. Vi har ikke så mange sånne arenaer i Norge, sier Try-kreatør og gullvinner Caroline Riis.

Les også: Kostnadsbevisste byråledere dropper Cannes: - Må fokusere på kundene

Kampanje tok en prat med noen av de som festet på stranden i Cannes. Her kan du se videointerjuvet med noen av festdeltagerne som har tatt turen til den franske badebyen.

Festet i Oslo-natten

Også i Oslo var det reklamefest da reklamebyråene Anorak, Morgenstern, Pol og Per Høj gikk sammen med produksjonsselskapene Bacon og Tangrystan og laget Cannes-fest på Kunstnernes hus.

- Vi er 600 mennesker pluss venteliste, så vi kommer til å bli mange, sier Anorak-rådgiver Kine Werenskiold, til Kampanje.   

- Festen har fått navnet «Til de som ikke Cannes». Hvem kom på det?

- Nei, det var jo en kreatør i Anorak det, sier hun.

- Er det et klasseskille i norsk reklamebransje på gang?

- Nei, jeg tenker vi er tilbake i Cannes hele gjengen om ikke så lenge, sier Werenskiold.

Drakk opp utbyttet på 319 kroner

Årsaken til festen på Kunstnernes hus er at det for mange drar seg til i den norske reklamebransjen. Omslaget i norsk økonomi har satt sitt preg på forbrukersensitiv reklamebransje. Slankere lommebøker hos forbrukerne forplanter seg til magrere markedsbudsjetter hos annonsørene til reklamebyråer som dermed må bestille mindre reklamefilmer fra produksjonsbyråene.

- Det er rart ikke å være i Cannes. Jeg har vært der i 15-20 år, men jeg tenker det er naturlig. Det har vært et litt bumpy år, sier eieren av produksjonsselskapet Tangrystan, Gry Sætre.

At det drar seg til i reklamebransjen kom til syne allerede før festen startet. Da inviterte reklamebyrået Per Høj til vorspiel i Slottsparken for å drikke opp utbyttet fra 2022 på svimlende 319 kroner.

- Vi er litt skuffet over at Kampanje ikke kom for å dekke utbyttevorspielet vårt. Det holdt til 13 Ringnes, sier daglig leder i Per Høj, Håkon Fretheim, til Kampanje.

- Er det så tøft for tiden?

- Nå har aldri Per Høj vært noen pengemaskin. Vi er mest fornøyde med at vi klarer å ta vare på folkene våre og klarte et lite overskudd, sier han.

Her kan du se en video fra «Vi som ikke Cannes»-festen der Kampanje snakket med Kine Werenskiold i Anorak, Håkon Fretheim i Per Høy og Gry Sætre i Tangrystan.

Tøffere tider splitter reklamebransjen – 600 mennesker på Cannes-fest i Oslo