Schibsted-byrå lanserer kvinnemagasin: - Dette er selvsagt ikke journalistikk

Men kvinnemagasinet Liv får en kjølig mottagelse. - Tror ikke at dette er noe samfunnet trenger.

Publisert / Oppdater

Nafisa Zaheer
Nafisa Zaheer Journalist

Denne uken lanserer Schibsted sin nye kvinnesatsing, kalt Liv. Satsingen er en helkommersiell satsing og nettside og planen er «å samle troverdig og kvalitetssikkert annonsørinnhold for kvinner» laget av Schibsted Partnerstudios egne innholdsprodusenter.

- Liv handler ikke bare om kvinnehelse, men all tematikk som er viktig for kvinner. Dette inkluderer tips til hvordan vi kan skape et godt liv for oss selv fysisk, mentalt og økonomisk, forteller innholdsprodusent- og prosjektleder i Liv-satsingen Felicia Alvsing til Kampanje. 

Hun forteller videre at dette har vært oppskriften til Partnerstudio over tid, på tvers av temaer.

- Og dette er selvsagt ikke journalistikk. Det er reklame. Det er relevant og godt annonsørinnhold om et tema som mange av Schibsteds lesere er interessert i, sier Alvsing. 

Vil du abonnere på nyhetsbrevet til Kampanje og få siste nytt om medier- og kommunikasjonsbransjen? Da kan du klikke her. 

Satser på print og digitalt

Schibsted Partnerstudio har fått med seg noen av landets største annonsører som Telenor, Farmasiet, Gyldendal og Kondomeriet.  Annonsørene kan kjøpe flere ulike reklamepakker som inkluderer synlighet på VG og distribusjon av Liv på MinMote.

- I tillegg kommer vi til å teste en helt ny artikkelkarusell på VG i sommer. Vi er så vidt i gang, og vi håper å få mye god læring og erfaringer nå i første runde, for å optimalisere pakkene, forteller daglig leder i Schibsted Partnerstudio, Mikaela Folkestad

Første utgave av det kommersielle magasinet Liv skal distribueres på VG, Min Mote og i sosiale medier. Det nye magasinet skal distribueres både på papir og digitalt. Daglig leder i Partnerstudio sier at de ikke ønsker å gå ut med tall på hvor stort dette kan bli.

- Vi har noen estimater på hva vi ønsker å nå, basert på trafikk vi har. Vi ser at det går bra så langt og har allerede en puls på at det er store muligheter her. Men dette er helt nytt, så det er vanskelig å sette eksakte estimater før vi har evaluert første utgave, sier Folkestad.

Skeptisk:

Ida Eliassen -Coker er ikke overbevist om at Schibsteds nye satsing på kvinner blir noen suksess. - Jeg tror ikke at dette er noe samfunnet trenger, sier hun.

Skeptisk magasinredaktør

Selv om Schibsted Partnerstudio treffer godt med nylanseringen, er ikke alle like begeistret for mediehusets nye satsing rettet mot kvinner.  

- Jeg tror ikke at dette er noe samfunnet trenger, sier redaktøren i kvinnebladet Altså, Ida Eliassen-Coker til Kampanje. 

Hun understreker imidlertid at hun er glad for at det er flere som ser verdien av informasjon til kvinner.

- Det hilser vi velkommen, for vi trenger mer informasjon om kvinneliv og helse, men dette er helkommersielt, og ikke uavhengig journalistikk som vi driver med, sier Eliassen-Coker, og legger til at hun ikke har noe tro på satsingen: 

- Personlig ville jeg ikke gått til en sånn aktør for troverdig informasjon, for jeg vet at de ikke har mine interesser som leser, men annonsøren sin interesse er førsteprioritet.

Altså-redaktøren er spent på om satsingen blir en suksess. 

 - Vi følger med. Jeg håper det ikke blir enda et sted som tilfører enda mer press på kvinner, hva de bør være og hva de vil kjøpe, sier hun.

- Helt feil

Daglig leder i Schibsted Partnerstudio, Mikaela Folkestad mener Eliassen-Cocker tar feil. 

- Vi mener det redaksjonelle og kommersielle kan eksistere sammen, på samme måte som det har gjort i mange år allerede. I tillegg ser vi fra en rekke leserundersøkelser at det faktisk er merkevarenes egne eksperter som har høyest troverdighet, rett og slett fordi leserne oppfatter at det nettopp er de som kan tematikk og problematikk best, sier Folkestad.

Innholdsdesigner og prosjektleder i Partnerstudio, Ylva Vethe, mener det også blir feil at Liv ikke har kvinners interesser som prioritet.

- Uten leserne våre har vi ingenting. Det er derfor viktig for oss at det gjøres på deres premisser: At det er troverdig kvalitetsinnhold som er tydelig merket, sier hun.

- Forskjellige ting:

Sjefredaktør Ingeborg Heldal mener det nye kvinneproduktet til Schibsted blir noe helt annet enn et produkt som KK. - To helt forskjellige ting, sier hun.

Ulike konsepter

Til Kampanje sier ansvarlig redaktør i kvinnebladet, Ingeborg Heldal, at hun ikke er redd for å få konkurranse.

- KK er redaksjonelt og redaktørstyrt og dermed underlagt vær varsom-plakaten. Så vi driver jo med to ganske forskjellige ting, sier Heldal.

KK er Norges største ukeblad for kvinner og har med sin nettside over 2 millioner sidevisninger hver uke og nesten 183 000 unike lesere daglig. 

- Når det er sagt, er det klart man kan lage godt innhold sammen med annonsører, det gjør også vi hele tiden, og kommer sikkert til å gjøre mer av det framover, så det blir spennende å følge en helt kommersiell side som Liv, sier Heldal.

Heldal sier at det sikkert er mange annonsører som synes det kan være fint å kunne kjøpe akkurat det de vil på en slik side.

- Og den ser veldig fin ut. Men det er ikke et journalistisk produkt. Liv vil jo aldri kunne dekke stoffområdene sine kritisk, når absolutt alt stoffet er kjøpt og betalt, det vil KK.no stå fritt til å gjøre. Så vi er grunnleggende to veldig ulike konsepter. Jeg tenker det er god plass til begge, sier Heldal.

Schibsted-byrå lanserer kvinnemagasin: - Dette er selvsagt ikke journalistikk