PR-topper om Pride-blemme og helomvending: - En omdømmeskrape

Thon Hotels snur og tillater regnbueflagging, men Kristine Meek mener det fortsatt er snakk om en omdømmeskrape.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Tirsdag denne uken ble det klart at Thon Hotels har gått ut med et forbud mot å flagge med regnbueflagget ved sine hoteller under Pride-markeringen i juni i år. Det har skapt reaksjoner, og etter både behørig medieomtale og motstand i sosiale medier, gjør hotellkjeden helomvending. Thon Hotel Oslo Airport skal allerede ha heist flagget igjen etter forbudet.

Les mer: Thon Hotels snur om prideflagg: - Har undervurdert signaleffekten

PR-rådgiver og partner i byrået Sannum & Bergestuen, Kristine Meek, mener Thon Hotels gjorde en stor feil med sin flagg-nekt, men hun gir hønnør for at hotellkjeden nå snur. 

- For meg er det ganske tydelig at de ikke forsto sprengkraften i å ta aktiv avstand fra et symbol som betyr mye for skeive, særlig nå ett år etter et terrorangrep. Det er fortsatt en omdømmeskrape, men denne kan de klare å gjøre noe med, sier hun til Kampanje. 

Kampanje har forsøkt å få kontakt med konserndirektør Morten Thorvaldsen i Thon Hotels, foreløpig uten hell. I pressemeldingen Thon Hotels sendte ut onsdag formiddag, er han sitert på at de undervurderte signaleffekten av å ikke heise pride-flagget.

- Mangfold, inkludering og toleranse er en forutsetning for vår virksomhet og drift. Vi håper og gleder oss til folk tar til gatene og markerer pride også i år, det skal mange av våre ansatte gjøre. Vi vil også vise vår støtte i sosiale medier og på hotellene våre, sier han i meldingen.

- Arbeidsgivere spiller en viktig rolle

Før hotellkjeden snudde sa Meek blant annet at det er «trist at regnbueflagget har blitt så vanskelig for enkelte å tåle». 

- Det å ikke tillate flagging er også kommunikasjon, og dette var veldig tydelig kommunikasjon fra Thon, fortsetter Meek. 

Hun påpeker at symboler som regnbueflagget er viktig for skeive gjester og ansatte, «som føler seg ekstra velkommen og synliggjort».

- Det handler ikke om å ekskludere andre, sier hun.

Hun peker samtidig på at mange skeive har blitt mer engstelige etter Pride-terroren 25. juni i fjor da to menn ble drept og 23 mennesker skadet etter at terrorsiktede Zaniar Matapour løsnet skudd mot flere utesteder i Oslo. Meek mener derfor arbeidsgivere spiller en viktig rolle i å jobbe for trygge rammer for alle ansatte.

- Og for å aktivt jobbe med å skape gode holdninger til mangfold. Det kommer ikke av seg selv, og derfor er det viktigste nå jobbe med å øke kompetanse, respekt og forståelse for hverandre, sier hun.

- Hva ville du anbefalt Thon Hotels å gjøre nå fremover?

- Nå handler det om å støtte symboler med ord og handling, over tid, svarer Meek og henviser hotellkjeden til sin egen smørbrødliste «Fem råd for et fargerikt felleskap under Pride», som byrået Sannum & Bergestuen publiserte for fem dager siden.

- Tonedøvt

Byråleder i PR-byrået Geelmuyden Kiese, Severin Roald, mener Thon Hotels ikke har levd opp til forventningene hotellkjeden selv har satt. 

- Pride handler om grunnleggende menneskerettigheter, mangfold, likeverd og toleranse. Man kan ikke stille seg nøytral til dette og det er tonedøvt å legge ned et forbud, sier han til Kampanje.

Han peker på at hotellkjeden selv sier at de vil bidra med samfunnsengasjement. 

- De har blant annet som verdi at de har vilje til å glede og er opptatt av inkludering. Her har man ikke levd opp til de forventningene og man måtte forvente sterke reaksjoner, sier Roald og fortsetter:

- Samtidig vil jeg berømme Thon for at de snudde så raskt og er nå tydelig på hvilke verdier de verdsetter.

- Vitner om svært gammeldagse holdninger

Før hotellkjeden snudde, var det flere som reagerte på Thon Hotels begrunnelse for flagg-nekten.

- Ingen skal diskrimineres, og det å fremme likeverd, like muligheter og rettigheter er temaer konsernet vårt arbeider med systematisk gjennom hele året. Thon Hotels har ikke heist regnbueflagg på flaggstengene våre fordi vi ønsker å være nøytrale, og at inkludering og mangfold skal favne alle, skrev konserndirektør Thorvaldsen i en e-post til VG.

Denne begrunnelsen overrasket byråleder i Try Råd, Sindre Beyer.

- Fra et kommunikasjonsståsted reagerer jeg på begrunnelsen om at de ønsker å forholde seg nøytrale. I det så ligger det en aksept for at verdiene flagget står for er kontroversielle. Det vitner om svært gammeldagse holdninger som overrasker meg, fortalte byråelederen til Kampanje like før hotellkjeden snudde. 

PR-topper om Pride-blemme og helomvending: - En omdømmeskrape