Slår alarm om ny Facebook-trend: - Bekymrer meg veldig

Meta bekrefter at de nedprioriterer redaksjonelle medier i Facebook-feeden og begrunner det med at brukerne vil ha mindre av det.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist
Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Torsdag avhold kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen det andre dialogmøtet mellom de store teknologiplattformene og nordiske redaktørstyrte medier. Selv om hun mener noe har blitt bedre siden det første møtet i fjor, har det dukket opp nye bekymringer underveis.

Nå reagerer Trettebergstuen skarpt på at Meta nedprioriterer redaktørstyrt innhold på Facebook. Det skal ha resultert i et trafikkfall blant medier over hele Norden.

- Meta svarer at det er helt bevisst fordi de ønsker at feedene våre skal fylles opp av mer sosialt innhold og ikke redaktørstyrt innhold. Samtidig vet vi at de ikke klarer å ta ned desinformasjon, konspirasjonsteorier og falske nyhet. Det er en mismatch som bekymrer meg veldig, sier statsråden til Kampanje.

Les også: Meta bygger nytt AI-kontor i Norge - har ansatt «titalls» personer

Mediebransjen har stilt seg bak seks krav til teknologigigantene, og nummer én på lista er at plattformene må anerkjenne redaktørstyrt innhold som en prioritert innholdskategori.

- Forventer du at Meta skal løfte redaksjonelt norsk innhold?

- Jeg har ikke naiv tro på at det vil skje med det første, derfor må vi fortsette dialogen og stille krav. Det handler om fremtiden for demokratiet vårt, rett og slett, sier Trettebergstuen.

- Hvilke pressmidler kan du bruke for å få til dette?

- Nå kommer det EU-reguleringer og vi i Norden ser på hvordan vi kan samle oss for å gå lengre enn det. Vi jobber på her.

Les mer: Mediebransjen med krav mot teknologigigantene – får støtte av kulturministeren

- Ønsker mer innhold fra familie og venner

Politisk sjef Marianne Neraal representerte Meta på møtet. Hun bekrefter at Facebook-brukerne får opp færre nyhetssaker i feedene sine.

- Vi ser at brukerne våre ønsker mer innhold fra familie og venner, og mindre politisk innhold, for eksempel. Algoritmene våre reflekterer det, sier hun til Kampanje.

- Er det aktuelt å løfte redaksjonelt innhold, slik mediene ønsker?

- Vi tar med dette innspillet tilbake. Det er en løpende vurdering. Vi ønsker at brukerne våre skal ha en god opplevelse på plattformen og tilby det de er på jakt etter.

Administrerende direktør i Mediebedriftenes landsforening (MBL), Randi S. Øgrey, liker ikke denne utviklingen.

- Vi har tydelige tall på at Meta nedprioriterer innhold fra våre lokalaviser. Det er en problemstilling som er ganske uakseptabel når vi utfordrer de på om de skjønner hvilken rolle de har i det nordiske samfunnet, sier hun til Kampanje.

- Kan dere kreve at Meta skal løfte redaksjonelt innhold?

- Vi er alle opptatt av kampen mot desinformasjon og falske nyheter. Beste medisin mot det er faktisk å løfte redaktørstyrte innholdet Da vil de ta samfunnsansvar og da vil de se at de får mulighet til å spille mye bredere i den offentlige samtalen.

TikTok-topp;

TIkTok var for første gang tilstede på Kulturdepartementets dialogmøte mellom teknologiselskapene og mediebransjen. Her den nordiske PR-toppen i TikTok, Charlotte Grahn, i samtale med Medietilsynets leder, Mari Velsand. Foto: Knut Kristian Hauger

TikTok-debut på dialogmøte

Det er nå ett år siden sist gang Kulturdepartementet tok initiativet til et tilsvarende toppmøte mellom teknologiselskapene og de norske mediehusene og presseorganisasjonene, og for første gang var også aktører som TikTok og Microsoft med i diskusjonen. Særlig TikTok har kommet som en kule inn på det norske og det globale markedet den siste tiden, med de bekymringene det fører med seg.

- Vi ble invitert av ministeren og det er vi veldig takknemlige for. Vi er ganske nye i Norden og enda nyere i Norge der vi snart kommer til å åpne et kontor. Så vi er glade for å få muligheten til å ha en dialog rundt de ulike spørsmålene, sier sjefen for myndighetskontakt og politikk i Nord-Europa, Charlotte Grahn til Kampanje.

MBL-sjefen mener TikTok må få en bedre forståelse av rollen de spiller i den offentlige samtalen.

- Utfordringen til TikTok er at de definerer seg selv som en underholdningskanal, samtidig som de er en ekstremt viktig kilde til nyheter for våre unge, og vi skal nå inn i et lokalvalg, sier Randi S. Øgrey.

TikToks sjef for myndighetskontakt mener mediene kan se på dem som «et utstillingsvindu».

- TikTok er en underholdningsplattform med rundt 150 millioner brukere rundt i Europa, men vi kan absolutt fungere som et utstillingsvindu for mediene for å vekke interesser for viktige spørsmål, sier TikTok-toppen til Kampanje.

- Så TikTok kan hjelpe norske medier med å promotere nyheter på plattformen?

- Nå ha vi hatt dette møte og den første viktige dialogen også får vi fortsette denne dialogen fremover, sier Grahn.

Her er de de seks kravene fra norske mediehusene til teknologigantene. : Kravslisten

  • Plattformene må anerkjenne redaktørstyrt innhold som en prioritert innholdskategori.
  • Den frie flyten av redaktørstyrt innhold må ikke hindres.
  • De redaksjonelle mediene må ha innsikt og kunne forstå beslutninger som begrenser eller forårsaker spredning av nyheter.
  • Alt norsk redaksjonelt innhold på plattformene må være umiddelbart gjenkjennbart.
  • Data om de redaksjonelle medienes kunder og journalistikk tilhører ikke plattformene.
  • De redaktørstyrt mediene trenger tydelige kontaktpunkter.

- Anbefaler informasjon av høy og god kvalitet

Google-sjefen, Tine Austvoll Jensen, sier hun opplever at søkegiganten har «hatt god dialog med mediebransjen i Norge i lang tid».

- Hva kan Google gjøre for å lette på bekymringene til norske medietopper?

- Vi har gode dialoger med mediene, og hvis du går inn på Google Søk eller Youtube og søker etter fakta og informasjon så få du anbefalt innhold av høy kvalitet som er fra troverdige kilder og det er jo i stor grad de norske mediehusene som var her i dag, sier Jensen.

- Så det er ingen grunn til å bekymre seg for at Google nedprioriterer norske medier og norske nyheter?

- Vi har noen prinsipper på Youtube når vi jobber med innhold og det er at man anbefaler informasjon av høy og god kvalitet fra troverdige kilder. Så tar vi bort innhold som er i brudd med retningslinjene våre, som for eksempel ren desinformasjon. Det fjerner vi. Også har vi det som ligger i gråsonen som ikke blir anbefalt i samme grad og som du skal lete for å finne frem. Også har vi klare retningslinjer til hva slags innhold du kan legge en annonse til eller der det er en mulighet til å tjene penger på YouTube, sier hun.

- Og hva med punkt seks? Har alle norske medieledere telefonnummeret til Tine Jensen?

- Jeg tror de fleste som satt i rommet her har mitt personlige telefonnummer etter at jeg har jobbet i norske mediebransje i mange år, satt i styret i Norsk Presseforbund og jobbet i Discovery. Så ja, sier Tine Jensen.

Slår alarm om ny Facebook-trend: - Bekymrer meg veldig