Kunstig intelligens slår kloa i Cannes: - Vil føre til en kreativ eksplosjon

CANNES (Kampanje): OpenAI-sjefen møtte en reklamebransje som ikke vet om de skal elske eller frykte kunstig intelligens. Men latteren fra 2017 har stilnet.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Det er bare to vokaler som gjelder når verdens største annonseselskaper skal fange oppmerksomheten til potensielle nye kunder på reklamefestivalen Cannes Lions denne uken. A og I. Croisetten i Cannes er tapetsert med plakater som forsøker å surfe på bølgen av kunstig intelligens (KI på norsk) på en eller annen måte, og aller mest oppmerksomhet har Publicis Groupe fått.

Deres reklamekampanje ser seks år tilbake i tid, da det franske reklamenettverket lanserte assistenten Marcel, bygget på kunstig intelligens. Lanseringen skjedde samtidig som byrånettverket tok en pause fra fest og prisutdeling i Cannes. Mottakelsen i den globale reklamebransjen var heller kjølig.

Ved hjelp av generativ kunstig intelligens har Publicis Groupe nå lagd bilder av hvordan reklametoppene latterliggjorde KI-satsingen deres 2017.

«Er det ok å snakke om kunstig intelligens i Cannes nå?» spør Publicis Groupe retorisk.

Det er heller ikke lite skadefryd å spore i pressemeldingen selskapet sendte ut i starten av uken.

- For seks år siden ble KI latterliggjort og kritisert. Spol fremover, og nå ser vi at alle selskapene i Cannes gledelig offentliggjør sine siste KI-samarbeid, sier konserndirektør Carla Serrano tørt.

Les også: Publicis-sjef bygger reklamerobot: - Mange sa det var galskap

- Jeg er litt redd

Men det er ikke bare glede og skadefryd som preger diskusjonen om kunstig intelligens i Cannes. Det amerikanske bransjenettstedet Ad Age forsøkte å sette tonen for diskusjonen med nyheten om at kunstig intelligens vil erstatte over 30.000 byråjobber innen 2030. Tallet kommer fra en rapport fra Forrester Research.

Festivalgjengere Kampanje møter langs Croisetten la seg bare delvis skremme.

- Jeg er litt redd, men jeg tror det vil hjelpe oss til å bli bedre, sier tyske Isabella Steiner i PR-byrået Schoesslers.

Hun tror kunstig intelligens vil endre «alle aspekter» ved jobben hennes.

- Men vi må være forsiktige så vi ikke velter hele menneskeheten samtidig, sier hun og ler.

Les også: Facebook-eier bygger nytt KI-kontor i Norge

Vi spurte fem i Cannes om de tror kunstig intelligens vil erstatte deres jobb:

OpenAI-sjefen møtte bransjen

Daglig leder i OpenAI, Brad Lightcap, som står bak verktøy som ChatGPT og Dall-E, har heller ikke alle svarene, men han er optimistisk på bransjens vegne.

- Jeg kommer fra en finansbakgrunn der mange skriver rapporter. Jeg er ikke sikker på at flesteparten av dem stemmer, sa Lightcap foran en fullsatt sal på festivalens andre dag.

AI-sjefen tror teknologien vil endre hvordan vi jobber på samme måte som verktøyene for dataanimasjon, lydmiksing og videoredigering gjorde det i sin tid.

- Alle disse verktøyene har blitt essensielle i bransjen. Jeg tror ingen her vil be om at disse verktøyene blir fjernet fra verktøykassa. Og jeg tror kunstig intelligens bare blir nok et verktøy som vi må tilpasse arbeidsflyten vår for å bruke.

Hans veddemål er at den nye teknologien vil gjøre den enda mer vital om fem år.

- Denne teknologien vil forbedre vår evne til å skape, utforske og forbedre ideer, enten man starter med et blankt ark eller man tar utgangspunkt i en ferdig idé som man kan utvikle i en rekke retninger. Jeg tror dette vil føre til en kreativ eksplosjon.

Les mer: Try kjøper seg inn i KI-oppstart

Selvskreven gjest:

Daglig leder i OpenAI, Brad Lightcap, forsøkte å nyansere diskusjonen rundt kunstig intelligens da han møtte reklamebransjen i Cannes. Foto: Eivor Eriksen

- Har ikke engang begynt samtalene

Cannes Lions er fortsatt først og fremst en reklamekonkurranse, og mange har satset på å imponere årets juryer med kreativ bruk av generativ kunstig intelligens. Det lyktes de ikke alltid med, om vi skal tro jurypresidenten i «Digital Craft», Resh Sidhu.

- Vi forventet å se mye KI, mye Midjourney og Dall-E, tonnevis av generativ KI, og det gjorde vi, sier hun.

Spørsmålet er om verktøyet alene er nok til å utmerke seg hos verdens mest kresne reklamejury og svaret er nei. Ingenting tyder på at generativ kunstig intelligens har satt en rakett på bransjens kreativitet - ennå.

- Du må lære deg å mestre verktøyene. Vi så ofte at kunstig intelligens ble brukt til å mate inn data, men produktet som kom ut på den andre siden var ikke sterkt, sier Sidhu.

Jurypresident Tom Stein i «Creative B2B» sier spøkefullt at han var lei av kunstig intelligens allerede før han hadde ankommet festivalen.

- Om seks måneder vil vi være enda mer lei av det, ler han, før han legger til at diskusjonen er bra og viktig.

- Vi har ikke engang begynt samtalene om kunstig intelligens. Alle selskapene her og rundt i verden tenker akkurat nå på hvordan kunstig intelligens vil endre virksomheten sin. Kommer det til å være synonymt med nedbemanning og kutt av årsverk, eller vil det gjøre oss bedre? Jeg tror på det siste.

Det store spørsmålet:

Kommer kunstig intelligens til å gi kreativiteten rakettfart? Det er håpet til deltakerne på verdens største reklamefestival. Foto: Eivor Eriksen

Kunstig intelligens slår kloa i Cannes: - Vil føre til en kreativ eksplosjon