Coop Extra med storeslem i Reklamebørsen: - Ingen over, ingen ved siden

Coop Extras nyeste reklamefilm topper samtlige parametere i Reklamebørsen for mai. Verre går det for Coops grillserie og et kinesisk bilmerke som sliter med å overbevise publikum.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Lavprisaktøren Coop Extra har siden sommeren 2020 fremmet kommunikasjonskonseptet «Gjør det billig». Konseptet har blitt frontet med to familier, med fedrene i spissen, som konkurrerer knallhardt om å være den mest sparsommelige. I mai gjorde imidlertid Extra en liten endring i reklamefilmene. Inn i sparenabolaget flyttet karakteren June inn.

- Vi følte at det var på tide med fornyelse i universet. Der de to sparenaboene har spart på en ganske karikert og tegneserieaktig måte, har den nye naboen June har en litt mer moderne og mer realistisk tilnærming til sparing. Hun tar rett og slett økonomisk fornuftige valg, slik folk flest gjør om dagen.

Slik forklarte rådgiver i reklamebyrået WAL, Christoffer Nergård, endringen. Nå er også filmen målt i Kampanje og Essence Mediacoms reklamebørs.

- Ingen over, ingen ved siden, og strengt tatt heller ingen i nærheten. Coop Extra topper på alle parametere i denne runden - inntrykk, oppmerksomhet, effektivitet, branding og liking. Storeslem rett og slett, og sammenlagt vinner Coop Extra dermed overlegent i Reklamebørsen for mai, sier innsiktssjef i Essence Mediacom, Håvard Ose.

Les også: Sparenabo June flytter inn hos Extra: - På tide med fornyelse

Her kan du se filmen som feier all motstand til side i Reklamebørsen for mai: 

Branding:

Coop Extra topper branding for mai 2023 foran Messi og Pepsi Max. Foto: Skjermdump.

- Er nok noe folk kan kjenne seg igjen i

Markedssjef i Extra, Puja Agarwal, er godt fornøyd med å se lavpriskjeden på toppen av samtlige målinger.

- Dette var veldig gøy, og vi er åpenbart veldig fornøyde med at reklameuniverset til Extra fortsetter å levere gode resultater. Det gjør oss trygge på at det å stå i et univers over tid gir resultater, sier hun.

- Var dere nervøse for at den nye sparenaboen ikke ville slå an like godt som den forrige naboen?

- Vi var ganske sikre på at castingen i forkant av denne innspillingen var god, men man kan jo aldri forutsi hvordan en ny karakter ville bli tatt imot av folket, sier Agarwal.

Den nye karakteren er ikke like opptatt av å gjøre sparing til en konkurranse, men opptrer mer som en sindig og økonomisk fornuftig person. Agarwal tror folk kan kjenne seg igjen i «June».

- Det er klart at tidene endrer seg, og med økt fokus på priser i dagligvare det siste året så har det å være økonomisk fornuftig blitt viktigere for veldig mange. Den sindige karakteren som June er, er nok noe folk flest kan kjenne seg igjen i, sier hun.

Markedssjef:

Puja Agarwal, markedssjef i Coop Extra, kan smile over resultatene den nye reklamefilmen leverer i Reklamebørsen for mai. Foto: Coop Extra.

- Vil jobbe med å plassere Extra enda tydeligere

I mars vant Extra Grand Prix på Annonsørforeningens priskveld, Anfo Effekt. Extra med byråene PHD og WAL vant for caset «Gjør det tydelig», som er merkevarekommunikasjonen butikkjeden har brukt for å få flere til å tenke på Extra som billig.

Les også: Får Grand Prix for Extra effektiv reklame: - Et forbilde for alle som jobber med markedsføring

I prosessen har Extra økt markedsandelen fra 16,4 prosent i 2021 til 16,7 prosent i 2022.

- Tror du denne filmen vil gjøre det like bra som de tidligere filmene i serien?

- Ja, det håper vi på så klart, sammen med andre uttak i Extra gjennom kundekommunikasjon, i butikk, andre betalte flater med mer. Vi vil fortsette jobben med å plassere Extra enda tydeligere i hodene på nordmenn som ønsker å handle billig, sier Agarwal.

- Vil den nye sparenaboen øke markedsandelen ytterligere?

- Det håper vi jo, samtidig som vi må anerkjenne at markedsandeler er styrt av mer enn kun reklame. Det handler vel så mye om folks samlede opplevelse av butikken de handler i.

- Er det flere filmer på vei i denne serien?

- Det vurderes fortløpende, men man skal absolutt ikke se bort ifra det. Å toppe reklamebørsen med en liten vending i reklameuniverset er sånt sett en god bekreftelse på at valget med å introdusere en ny kvinnelig karakter var riktig. Om det kommer nye naboer vurderes også fortløpende, sier Agarwal.

Kampanje har forsøkt å få en kommentar på resultatene for Grill Perfekt reklamen til Coop, uten hell. De forteller at de ikke ønsker å kommentere annet enn det rent kommersielle som omhandler reklamen.

Godt likt:

Coop Extra sin reklame er også godt likt. Coops reklame for Grill Perfekt-serier er på den annen side blant bunnlagene. Foto: Skjermdump.

Kinesisk bilmerke på bunnen: - Det er lov å håpe

I helt motsatt ende av skalaen finner man det kinesiske bilmerke Xpeng. Bilmerket er en relativt ny aktør i det norske markedet og sliter tungt på samtlige parametere i reklamebørsen. «Branding» var eneste kategori bilmerket ikke havnet sist i.

- Bilkategorien er vanskelig. Kategorien er til enhver tid lite relevant for de fleste. Bilreklame er dessuten ofte generisk og produsert for et internasjonalt marked, sier Ose.

Reklamebørsen viser at Xpeng gikk tungt på TV og i andre kanaler i mai for å skape oppmerksomhet rundt modellen G9 Electric. Ose mener imidlertid at lav kjennskap til merket, og en reklamefilm som skiller seg lite ut fra annenbilreklame gjør at den havner sist på børsen.

- Det er lov å håpe på at både filmen og annen kommunikasjon likevel har nådd de som er i markedet for el-bil, men det brede publikum ble dessverre ikke så mye bedre kjent med Xpeng gjennom denne reklamen, sier Ose.

PR-sjef for Xpeng Norge, Knut Arne Marcussen, gir følgende kommentar til Kampanje når han blir opplyst om resultatene.

- Vi noterer oss resultatene og tar dette som gode tilbakemeldinger som igjen gir oss mulighet til å forbedre oss til neste gang. Vi er en relativt ny aktør og jobber kontinuerlig med å bygge merkevare og kjennskap til våre produkter, sier Marcussen.

Se Xpengs reklamefilm her:

Coop Extra med storeslem i Reklamebørsen: - Ingen over, ingen ved siden