Avlyser storstilt norsk reklamefest: - Trist

- Jeg håpet i det lengste vi skulle få det til, sier produsent i Pravda.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Om drøye to uker går reklamefestivalen Cannes Lions av stabelen. Festivalen byr ikke bare på konkurranse om bransjens aller gjeveste priser. Det er også en sosial arena hvor flere hundre norske reklamefolk møtes i festlig - og fuktig - lag. Et av høydepunktene for den norske delegasjonen er en storstilt strandfest, midt på La Croisette, som vanligvis finner sted torsdag i festuvaluken. Festen har vært finansiert som et spleiselag av en rekke av landets største produksjonsselskaper.

I år er denne festen avlyst. Det bekrefter Erik Schøien i produksjonsselskapet Pravda.

- Jeg håpet i det lengste at vi skulle få det til, men i år er det veldig få byråer som har sagt at de skal ned. Da bortfaller litt av poenget og fellesskapet, sier han til Kampanje.

Schøien har vært initiativtaker og arranger, men han understreker han at han har hatt gode samarbeidspartnere hos alle sine konkurrenter.

- Det har vært et spleiselag og skulle være en raus greie hvor avsenderne er reklamefilmprodusentene, uten at det føles som en sponsorfest.

Som Kampanje tidligere har skrevet, har flere av de største norske byråene valgt å droppe Cannes-reisen i år, blant dem Pol, Nord DDB, Anorak og Morgenstern.

Les mer: Kostnadsbevisste byråledere dropper Cannes: - Må fokusere på kundene

- Forbausende dyrt

Dermed brytes en 12 år lang tradisjon for første gang om man ser bort ifra 2020 og 2021, da hele festivalen ble avlyst som følge av koronapandemien. Også i fjor, da festivalen gjorde comeback, klarte produsentene å stable en norsk fest på beina. Ett år senere har markedet blitt langt kjøligere og det er vanskeligere å dra i gang en storstilt fest, erkjenner Schøien.

- Det er litt trist, men jeg tror man er enig i at det er litt sånne tider nå.

Han avviser samtidig at tradisjonen er død. Planen er å gjenreise festen til neste år.

- Hvor mye har dette spleiselaget kostet?

- Det er forbausende dyrt. Det ville vært lite overkommelig for et enkeltselskap, men er man mange nok, er det verdt investeringen.

Festsjef:

Erik Schøien har vært initiativtaker til den store festen som har samlet den norske reklamebransjen under Cannes Lions.

- Føltes veldig umusikalsk

Eier og styreleder Guri Neby i Einar Film er blant dem som har vært med på spleiselaget. Hun forteller at de gjorde en liten undersøkelse blant produsentene og byråene, og fant ut at det ikke var grunnlag til å lage en fest i Cannes i år.

- Det er et tegn på hvordan markedet er nå. Det føltes veldig umusikalsk å ha en stor fest, sier hun.

Selv blir hun hjemme når reklamefestivalen går av stabelen.

- I år var jeg ti dager på filmfestivalen i Cannes, så jeg føler jeg har gjort Cannes.

Erik Schøien tror festen har vært en viktig møteplass for nordmenn som har befunent seg i Cannes i festivaluken.

- Litt av greien med Cannes sånn som jeg opplever det, er at det er en arena hvor man kan møtes med senkede skuldre på tvers av konkurrerende byråer, produksjonsselskaper og andre i bransjen. Her er ikke konkurransefokuset like sterkt som ellers. Dette har vært en fest hvor alle er velkomne.

Avlyser storstilt norsk reklamefest: - Trist