Apples fremtidsvisjon skremmer og inspirerer: - Går inn i en ny æra

Teknologirådgiver mener Apple Vision Pro på mange måter er det siste vi trenger akkurat nå.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist
Dag Robert Jerijervi
Tobias Fredø Journalist

Mandag kveld norsk tid gikk startskuddet for Apples satsing på Augmented Reality-briller, eller «spatial computing» som teknologigiganten kaller det. Med et par briller ikke helt ulikt det man kan se i skibakken, lover Apple en sømløs overgang mellom det fysiske rommet du befinner deg i og ditt digitale liv. Alt du trenger for å navigere deg rundt i dette universet har du kanskje allerede i form av øynene, hendene og stemmen din. Vision Pro slippes først i USA tidlig neste år og bærer en prislapp på 3500 dollar. Det utgjør nærmere 40.000 kroner med dagens kronekurs.

Les mer: Apple lanserer AR-briller

Teknologidirektør Kristine Kvam i Fynd Reality forteller at bransjen har ventet spent på hva Apple ville lansere i dette segmentet i seks år. Når de nå ser hva de har sydd sammen, er hun mest overrasket over hvor lite som er nytt i Apples visjon for AR.

- De går veier som jeg har sett flere gå før. Det overrasker meg litt. Det er ikke noe som er helt nytt, og det pleier de å være gode på, sier hun til Kampanje.

Fynd Reality er et teknologiselskap som er basert i Hamar. De bruker AR- og XR-teknologi (Extended Reality) for å lage utdannings- og opplæringstjenester, blant annet for FNs fredbevarende operasjoner.

- Har for vane å gjøre uvanlige produkter til allemannseie

Selv om prislappen er stiv og produktet dermed ikke vil være for folk flest, tror Kvam at Apples lansering er et viktig steg for teknologien.

- Apple har som vane å gjøre uvanlige produkter til allemannseie. Det er det mest spennende med hele denne lanseringen.

- Tror du vi står overfor et nytt Iphone-øyeblikk her?

- Jeg har ikke helt troen på det, men det er fordi jeg jobber med teknologien og jeg ser utfordringen i å ta dette i bruk i hverdagen. Det er en barriere i selve bruken, men at det blir nyttig, det tror jeg absolutt. Kanskje på litt lengre sikt enn Apple ser for seg.

Apple fokuserte i sin presentasjon av Vision Pro i stor grad på stillesittende underholdning og produktivitet foran skjerm. Det er ikke helt optimalt for Fynd Reality, forteller Kristine Kvam.

- Vi lager mye trening og opplæring i utstyr for militære og er avhengig av AR-teknologi for å kunne gå rundt kjøretøy i AR, for eksempel. Vi venter i spenning for å teste dette ut og se hva vi kan få til.

- Går inn i en ny æra

Digitalrådgiver i Good Morning Naug, Eirik Fjellaksel, tror lanseringen av Vision Pro-brillene kan være et nytt «Apple-øyeblikk», men at det vil få en treg start.

- Dette vil bety mye for hvordan vi konsumerer, men forskjellen fra da Iphonen kom var at den var mye lettere for Ola Nordmann å ta i bruk. Her snakker vi om en adaptasjon som vil ta mye lenger tid, sier Fjellaksel til Kampanje før han fortsetter:

- Det er alltid en drøss med meninger om ny teknologi, hvor man ofte dømmer det ned og sier at det vil floppe, og at ingen vil bruke «dykkerbriller» på bussen. På kort sikt vil ikke disse brillene endre noe, men om vi ser litt lenger frem så er det her absolutt en ny æra vi går inn i.

Fjellaksel tror brillene vil gjøre sin nytte innen underholdning i første omgang, og innen det profesjonelle markedet ved «remote collaboration».

- I stedet for at man sitter på Teams på en flat skjerm vil man ha en større følelse av tilstedeværelse, men jeg tror det er særlig underholdningsindustrien som må ta byrden med å løfte det her frem for å få det ut til massene.

- Vil du selv bla opp nesten 40.000 for det produktet her?-

Fagmannen Eirik vil tenke at man må skaffe seg det for å få førstehåndskjennskap til produktet, men privat ville jeg nok ikke brukt disse pengene. Prisen vil gå ned om noen år og det vil komme flere apper og verktøy. Personlig ville jeg ventet.

Skjerm foran og bak glasset:

Apple lover at Vision Pro vil tilby 4K-oppløsning på hvert øye. Brillene har også en skjerm foran på glasset som kan gi folk rundt deg en illusjon av øyekontakt. Foto: NTB

Skeptisk til økt skjermtid

PR-rådgiver og teknologientusiast Hans-Petter Nygård-Hansen er imponert over ingeniørkunsten fra Apple, selv om prislappen ekskluderer de fleste fra å ta det i bruk.

- Per dags dato er ikke dette produktet til fansen én gang. Det er et produkt til utviklermiljøet, sier han.

Mest av alt er Nygård-Hansen kritisk til visjonen Apple selger inn om hvordan vi skal bruke disse brillene. I presentasjonsvideoen viser Apple hvordan man kan føre samtaler med andre mennesker med brillene på, mens skjermen på brilleglassene viser en illustrasjon av øynene dine, eller hvordan du kan bruke brillene til å lage en virtuell versjon av deg selv som er synlig for andre i FaceTime.

- All honnør til Apple for å selge inn en idé om at du blir mer sosial med to 4K-skjermer noen millimeter fra øynene dine, humrer Nygård-Hansen.

Rådgiveren mener produktet på mange måter er det siste vi trenger akkurat nå.

- Samtalen i Norge i dag handler om å få redusert skjermtid blant de yngre, og det gjelder for så vidt også de eldre. Jeg tror ikke vi bruker for lite tid sittende på ræva glanende på en skjerm, sier han.

Det sitter derfor langt inne for rådgiveren å hylle Apples inntog i dette feltet.

- Skal jeg omfavne teknologiutvikling i dag, vil jeg forbeholde meg retten til å gjøre det med produkter som gir meg mer tid til å bevege meg i den fysiske verden, ikke mindre tid.

Apples fremtidsvisjon skremmer og inspirerer: - Går inn i en ny æra