Lander avtaler på «godt over» 100 millioner kroner - Petter Svendsen har vært på sponsortoppen i over 20 år

Sponsorsjefen i Telenor har handlet godt fra seg før sommeren og landet tre nye avtaler. Nå forteller han om avtalen og utviklingen av sponsormarkedet siden han trådte inn i stillingen i 2001.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Denne uken ble det klart at Telenor signerer nye sponsoravtaler med Idrettsforbundet, Fotballforbundet og Skiforbundet. Ifølge sponsorsjef i Telenor, Petter Svendsen, skal avtalene totalt sett ha en verdi på «godt over 100 millioner kroner.» Idrettsforbundets avtale strekker seg i fem år, mens avtalene med NNF og NSF er på fire år. Sammen skal de ta opp kampen mot nettmobbing gjennom programmet «Bruk hue».

- Dette er et program vi og Røde Kors har holdt i skolene siden 2009, som handler om netthets og mobbing. Rundt 500.000 barn, lærere og voksne har vært gjennom dette i skolen. Og med avtalene vi nå har gjort, kjører vi bredt gjennom Idrettsforbundet, og spisser det inn hos fotball og alpint, sier Svendsen til Kampanje.

Han står med bena trygt plantet ute på Fornebu der han har vært sponsorsjef i over 20 år og begynner å bli en av dem med mest erfaring i den norske sponsorbransjen. Han forteller om en stor utvikling i markedet siden han tok over sjefsstolen sent i 2001.

- Da jeg begynte hadde vi langt over 100 sponsorater. Problemet da var at man ikke helt så hva man sponset. Vi var ikke en alpinsponsor eller fotballsponsor, det var mer «Telenor sponser», sier Svendsen.

I dag snakkes det mer om «gjensidig glede av sponsoratene».

- Tidligere hadde kanskje ikke «Bruk hue» vært naturlig å ha med i en sponsoravtale, da ikke alle sponsoratene hadde umiddelbart tilknytning til Telenors rolle i samfunnet. Idretten og Telenor har et felles ønske om å bekjempe nettmobbing og utenforskap, og jeg er helt sikker på at Bruk Hue vil bli et viktig verktøy for mange klubber, sier Svendsen. 

- Idrett gir en veldig god effekt

Nylig lanserte Telenor og Røde Kors en ny versjon av Bruk Hue, der Anti har bistått i utviklingen av innholdet. Programmet er tilpasset idretten og den øvrige frivilligheten. Svendsen forteller at med 1,9 millioner medlemmer treffer Idrettsforbundets underorganisasjoner 70 prosent av barn og unge i målgruppen for antimobbeprogrammet.

- Føler dere på et ansvar siden dere er internettleverandører?

- Selvfølgelig er det et ansvar, og det er et ansvar vi er bevisst påTeknologien vi tilbyr gir fantastiske muligheter, men har også nedsider. Derfor er det viktig for oss å hjelpe barn og unge med nettvett. I Bruk Hue-programmet blir barn og unge blir møtt med forskjellige problemstillinger de kan kjenne seg igjen i, og i en felles diskusjon med voksne reflekteres det rundt dette, sier Svendsen. 

Telenor har samarbeidet med de tre forskjellige forbundene i lang tid. Første sponsoravtale med alpint ble skrevet under i 2005, NFF har de samarbeidet med siden 90-tallet, mens Idrettsforbundet har de vært partnere med i om lag 15 år.

- Hvorfor idrett?

- Idrett gir en veldig god effekt for oss. Vi har en tilnærming til sponsing som sier at vi skal være med fra bredde til topp. Det betyr store breddeaktiviteter i bunn. I skiforbundet er vi for eksempel hovedsponsor for alpinlandslaget, i tillegg arrangerer vi Telenorkarusellen for cirka 75.000 barn landet rundt hvert eneste år også er vi hovedsponsor for kvinnelandslaget, delsponsor for herrelandslaget og for E-sport-laget, sier Svendsen. 

- Hvorfor disse forbundene?

- Fotball og ski er sponsorater vi kan bruke året rundt. Skisesongen og fotballsesongen overlapper hverandre, så vi har hele tiden relevante sponsorobjekter. Idrettsforbundet gir oss muligheten til å nå all norsk idrett, og ikke bare disse to særforbundene, forklarer Svendsen.

- Kan ikke gå tom:

Petter Svendsen forteller til Kampanje at det var andre tider da han først ble sponsorsjef. De har kuttet antall sponsorater betraktelig siden den gang, og går heller hardere inn på færre fronter. - Klarer man ikke utvikle seg selv eller fagområdet så går man på en måte tom, sier han. Foto: Øyvind Hofsrud.

- Ikke landets største sponsor

- Er Telenor Norges største sponsor? 

- Nei, det er vi ikke. Det er nok andre som bruker vesentlig mer enn oss. Sparebank 1 og DNB blir ofte nevnt. Det viktigste for oss er ikke å bruke mest, men at man bruker pengene på det som er riktig for en selv, og hva det støtter oppunder av gjeldende strategier i selskapet, sier Svendsen og fortsetter: 

- Derfor passer disse samarbeidene oss veldig bra. VI har et slagord som sier «Telenor alltid med», og det kan vi understøtte med disse avtalene som vi har hatt i lang tid. Samtidig så bygger vi ut 5G og der sier vi at det kommer «En ny generasjon muligheter». Det passer veldig bra, spesielt med tanke på alpint som har vært dyktige med generasjonsskiftene sine innad i landslaget. Både i fotballen og i alpint er det svært spennende generasjoner nå.

- Men etter 20 år som sponsorsjef, så må det vel være noen sponsoravtaler det har knytt seg i magen å avslutte? 

- Det er det. De avtalene det ikke gjør vondt å terminere, de skal man heller ikke ha. Det handler nødvendigvis ikke om sponsorobjektene, det kan like gjerne være oss og at avtalen ikke passer inn i vår strategi lenger, sier Svendsen. 

Han legger til at Telenor for øyeblikket står veldig stødig sponsormessig, spesielt etter å ha landet avtalene med ski, - fotball -og idrettsforbundet. I tillegg har de avtaler med blant annet Røde Kors, Unicef, Plan og Arctic Race of Norway.

- Vi er veldig fornøyde, men man vet aldri hva som vil dukke opp. Vi vurderer ting fortløpende. Men sånn det er nå, er vi veldig fornøyde. De siste avtalene var viktige for oss, sier Svendsen. 

- Avslutningsvis. Du har vært i Telenor i 20 år. Hvor lenge blir du her? 

- Det må vel bli til jeg henger i et horn på veggen, smiler Petter Svendsen.

Lander avtaler på «godt over» 100 millioner kroner - Petter Svendsen har vært på sponsortoppen i over 20 år