Radio Metro-sjefen lander på beina etter krisen: - Det var et sjokk, rett og slett

Omsetningen stupte, ansatte har gått og støtten ble langt mindre enn håpet, men selskapet klarte likevel et overskudd i 2020.


Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Hilde Apneseth tok over som ny Radio Metro-sjef etter Svein Larsen i januar 2020. Radiohuset hadde akkurat lagt bak seg sitt beste år noensinne og det var en «vanvittig» fremtidstro blant de ansatte.

- Så gikk det bare to måneder og det føltes som å møte murveggen. Det var et sjokk, rett god og slett, og det har det vært for veldig mange, sier hun til Kampanje.

Ifølge Radio Metro-sjefen trodde til og med styret i selskapet på et tidspunkt at alt var over og at siste ord var sagt i radiokanalen. Et drøyt år senere kan Apneseth puste lettet ut og slå fast at slik gikk det ikke. Men det har kostet.

Radio Metro leverer et resultat på 754.243 kroner i 2020. En drøy million mindre enn i 2019. 

- Fredag 13. mars ble det veldig tydelig for meg at vi måtte permittere absolutt alle ansatte 50 eller 100 prosent for å se om vi kunne klare å komme oss gjennom krisen, inklusive meg selv. Det aller viktigste var å redde selskapet, sier Apneseth.

Før hun fikk sjefsjobben har hun både jobbet som salg- og markedsdirektør og key account manager i radiokanalen.

Har kuttet ni ansatte

Da noen av dem kom tilbake på jobb mandag 16. mars «raste det inn» avbestillinger fra annonsørene.

- Det føltes veldig dramatisk.

Radio Metro-sjefen valgte å beholde alle selgerne i en 50 prosent stilling i håp om å redde noe av omsetningen.

- De hadde en vanvittig team spirit som var rørende å oppleve og klart med en heiagruppe på Teams å holde seg selv oppe. De reddet inn mye mer omsetning enn jeg hadde trodd i midten av mars. Det gjorde at vi klarte å komme oss gjennom de første månedene.

Fasiten for hele 2020 viser at salgsinntektene falt med 26 prosent til 36,8 millioner kroner.

Men etter sommeren i fjor var det ingen vei utenom nedbemanning, mener Apneseth.

- Det var ikke liv laga med så mange ansatte. Vi startet august med en nedbemanningsprosess som aldri er trivelig, men vi opplevde stor forståelse blant de ansatte for at vi var nødt til å kutte kostnader.

Totalt har Radio Metro redusert bemanningen med seks ansatte. To selgere og fire i redaksjonen. I datterselskapet Kristiansand Lokalradio har de kuttet alle ansatte, som bestod av to redaksjonelt ansatte og én selger. Dette selskapet vil drives uten ansatte i overskuelig fremtid, forteller Apneseth.

Radio Metro teller nå 24 ansatte.

- Skremmende og lærerikt

Selskapet har fått støtte fra staten underveis, men ikke på langt nær så mye som Radio Metro-sjefen først hadde håpet på. Da kulturminister Abid Raja la frem et forslag om en støttepakke til mediene i fjor vår, trodde Hilde Apneseth at Radio Metro kunne gjøre seg fortjent til én million av mediepotten. Når tallenes tale er klare, er resultatet 100.000 i mediestøtte. Selskapet har i tillegg mottatt penger fra den ordinære kompensasjonsordningen, og totalt er det snakk om cirka 500.000 for fjoråret.

- Jeg gikk ganske kraftig ut for jeg syntes den rammet så utrolig skjevt. Det var lagt 300 millioner på bordet fra myndighetene, og så klarte de bare å dele ut 92 millioner. Enten var den innrettet helt feil, eller så gikk det mye bedre for mediebransjen enn den ga uttrykk for de første månedene, og ting kan tyde på det siste Flere nettaviser har gjort det veldig bra.

- Når du nå har fasiten, mener du fortsatt at dere burde ha fått mer?

- Ja, det mener jeg absolutt. Det kunne kanskje ha bidratt til å redde noen arbeidsplasser.

Mens avishusene kunne lene seg på veksten i brukerbetaling, og TV-selskapene solgte strømmeabonnement som aldri før, hadde ikke lokalradioene et bein å stå på da annonseinntektene sviktet i pandemien.

- Det var det som var mest skremmende og mest lærerikt. Vi hadde bare ett bein å stå på og da reklameinntektene falt dramatisk, ble det veldig vanskelig.

- Betyr det at dere må inn i markedet for brukerinntekter for å forberede dere på neste krise?

- Vi må tenke på hva brukerinntekter er på radio. Det er tilsynelatende ingen som vil betale for å høre på radio. Det har alltid vært gratis. Nå begynner de store mediehusene å legge podkast bak betalingsmur, og det er spennende å se hva som er betalingsviljen der. VI har startet opp med radiobingo, som er heldigitalt, du både kjøper bonger og spiller på mobilen. Det er radioens form for brukerbetaling. I tillegg har vi et par andre prosjekter vi lanserer utover høsten, sier Apneseth.

- Jeg er veldig stolt over at vi har klart å skape produktutvikling i en total krise, legger hun til.

Fortsatt tøffe tak

Selv om vi nå er halvveis inne i 2021, er ikke krisen over for Radio Metros del.

- Første halvår har vært veldig tøff. Vi som fikk beholde jobbene våre har ikke vært permittert, me det har vært et veldig usikkert første halvår med dårlige annonseinntekter. Vi har budsjettert veldig konservativt og kommer ut omtrent som håpet, men vi ligger omtrent ti prosent under salgsmålene våre. Det har ikke vært en dans på roser på noen som helst måte.

Nå ser hun frem til høsten og en - forhåpentligvis - mer normal situasjon.

- Vi har en del inntekter fra grensehandlene, og håper snart at svenskegrensen åpner for alle og at AS Norge kommer i gang igjen og at annonsørene tenker at de må bruke penger på å fortelle hva de driver med.

- Blir tallene for 2021 bedre enn 2020?

- Omsetningen blir bedre, men resultatet blir dårligere eller tilsvarende. Så lenge vi går i pluss er jeg fornøyd.

Radio Metros datterselskap Kristiansand Lokalradio hadde en salgsinntekt på to millioner kroner (- 34 prosent) i 2020 og et resultat før skatt på 163.833 kroner, som er en forbedring fra underskuddet på 696.238 kroner i 2019.

Mistet en fjerdedel av omsetningen

Radio Metro 2020 2019 Endring i prosent
Omsetning 37.370.787 50.203.291 - 25,5
Driftsresultat 843.769 1.935.633 - 56,4
Resultat før skatt 754.243 1.787.229 - 57,8

Radio Metro-sjefen lander på beina etter krisen: - Det var et sjokk, rett og slett