Byråkonkurransen skjerpes i Stavanger – nå blir det kamp om å være størst i byen

Oppkjøpsraidet til Media Bergen sprer seg over hele landet. Annonsør-topp mener det er bra med færre og sterkere miljøer.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Konkurransen i oljebyen Stavanger skjerpes hva gjelder PR og reklame. For etter at Media Bergen nylig kjøpte reklamebyrået Procontra for å slå selskapet sammen med sitt eget Apriil, blir det tøff kamp om å være størst og sterkest i byen. I meldingen som gikk ut sist måned heter det at Procontra og Apriil sammen vil «skape Stavanger-regionene største reklamemiljø».

- Vi ønsker den nye aktøren bestående av Apriil og Procontra lykke til, og er glad for skjerpet lokal konkurranse fra et større byrå. Vi kan begge ha nytte av god konkurranse og for oss i Fasett motiverer dette til å ta i enda litt til for å utvikle vår posisjon og blir enda bedre både kreativt og strategisk, sier daglig leder i Fasett, Pål Hjorth Berge, til Kampanje.

Fasett-sjefen sier han vil savne Procontra når navnet etter hvert forsvinner og byrået blir en del av Media Bergens reklamenettverk Apriil.

- Vi vil savne Procontra som den gode konkurrenten de har vært i svært mange år, og som et  innarbeidet byråbrand i regionen. Vi synes det er trist at det navnet forsvinner ut etter så mange år og at eierskapet går til Bergen. Men at noen utenbys skal bidra til å fortrenge utenbys konkurranse er jo litt morsomt, sier han.

Fasett har de siste årene vært større enn Apriil og Procontra hver for seg, men nå blir jevnere. Selv hadde Berge en omsetning på 40,7 millioner kroner i 2019, men måtte se den falle med 14 prosent til drøye 35 millioner kroner etter å ha lagt bak seg koronaåret 2020. Nå kan den nye aktøren som består av Apriil og Procontra fort vippe byens største byrå ned fra tronen i Stavanger. De endelige tallene for 2020 foreligger ikke, men Kampanje har sett nærmere på tallene og det viser seg at det blir et ekstremt tight race i kampen om å bli størst i klassen i Stavanger.

- Vi i Fasett har bygd oss opp til der vi er i dag i et sterkt konkurransepreget marked og regner konkurrentene blant lokale byråer, men og de såkalte «utenbys» byråer på samme måte som vi selv alltid har hatt og fortsatt henter kunder og oppdrag fra Oslo-regionen. Men som et kommunikasjonsbyrå anno 2021 er vi og i konkurranse med andre og ofte mer digitalt orienterte miljøer, sier han.

Les også: Reklamebyrå med overskudd tross «koronasjokk»: - Ville vært skuffende i et normalt år

- Trist:

Fasett-sjefen sier han vil savne Procontra. - Vi synes det er trist at det navnet forsvinner ut etter så mange år og at eierskapet går til Bergen, sier han.

- Vi ble hardt rammet av korona


Proconta blir nemlig et Apriil-selskap ved at Media Bergen, hovedeier i Apriil, kjøper 60 prosent av aksjene i Stavanger-byrået, procontra.  Procontra reklamebyrå ble etablert i 1987 av Jone Johannessen, Morten Aamodt og Arne Larsen Økland. Også daglig leder Thomas Ottesen er i dag på eiersiden i byrået som teller 13 ansatte og som består av mange seniorer.

- Procontra har gjennom mer enn 30 år opparbeidet seg en solid posisjon. Nå tar vi et utviklingsgrep. Vi blir mer digitale og mer nasjonale, sa Thomas Ottesen da sammenslåingen ble kjent.

De endelige tallene for 2020 foreligger ikke, men Kampanje har sett nærmere på tallene og det viser seg at det blir et ekstremt tight race i kampen om å bli størst i klassen i Stavanger. Ottesen sier at 2020-tallene vil vise at Fasett «nok var litt større i fjor» både målt i omsetning og byråinntekt og dersom en legger utviklingen for 2020 til grunn, kan det unektelig se slik ut. Ifølge Ottesen vil omsetningen til Procontra i 2020 ligge på drøye 18 millioner kroner, et fall på nesten 40 prosent.

- Vi er mindre opptatt av å være aller størst. Fokus er på hva vi nå som et enda større miljø kan levere igjennom et kontaktpunkt ved at vi slår våre komplementerende krefter sammen, sierOttesen til Kampanje.

- Hvorfor falt omsetningen så voldsomt fra 19 til 20, var det utelukkende Covid 19?

- Vi ble hardt rammet av Covid 19 ja, sier Procontra-sjefen.

- Lønnsomheten har også blitt svakere de siste par-tre årene, er det noe av årsaken til at dere selger til Media Bergen og Apriil ?

- Nei. Dette er en del av en langsiktig strategi. Vi ønsker å sikre konkurransekraft også framover kombinert med å være tidlig ute i forhold til generasjonsskiftet som naturlig vil komme noen år fram i tid. Vi ønsker at selskapet og arbeidsplassene skal eksistere i en eller annen form i mange år til, sier han.

Det at vi får større og enda bedre byråkonstellasjoner også utenfor Oslo området synes jeg bare er bra. Jan Morten Drange, Anfo-sjef

Dødt løp på byråinntekt

Daglig leder Apriil Reklame Stavanger, Arnstein Torsvoll, sier det nye og sammenslåtte byrået vil være større på byråinntekt sammenlignet med konkurrenten Fasett.

- Vi blir ikke større i omsetning enn Fasett mener jeg, men i byråinntekt blir vi nok en del større mener jeg.  Men akkurat det å være størst har lite å si i seg selv tenker jeg. Men det betyr jo at vi nå er store nok til å ha alle disipliner in-house lokalt og kan dermed håndtere også de kundene som tidligere sendte oppdrag over fjellene, sier Torsvoll i Apriil Stavanger

Han sier Apriil-omsetningen i 2020 endte på 14,8 millioner endte den nye byråkonstellasjonen opp med en 2020-omsetning på 33,2 millioner kroner – altså noen millioner kroner mindre enn Fasett.

Byråinntektene til de to reklamehusene viser imidlertid at det er ganske så dødt løp mellom de to, med Fasetts byråinntekt på 28,9 millioner kroner i 2019 mot Apriil og Procontras sammenslåtte byråinntekt på 28,2 millioner kroner.

Noen av de største kundene til Procontra og Apriil vil være henholdsvis Stavanger kommune, Eiendomsmegler1, Vår Energi, Sparebank1 SR-Bank og Jæren Sparebank, mens Fasett på sin jobber med Altibox, VB-kjeden, Stavanger Aftenblad og Sandnes Sparebank.

- Apriil er et nasjonalt fullservicebyrå med 90 flinke folk i Bergen, Stavanger og Oslo. Vi tilbyr tjenester innenfor reklame, story, design, PR, digitalmarkedsføring og event - noe som vil utfylle og styrke det procontra tilbyr per i dag. På reklamesiden beveger vi oss mot Norgestoppen, sier Torsvoll.

Frykter ikke for konkurransen:

- At Stavanger nå får færre, men større aktører vil helt sikkert det lokale markedet leve godt med, sier Jan Morten Drange.

Oppkjøpsraid på det norske byråmarkedet

Dermed fortsetter Media Bergen på sitt store oppkjøpsraid i det norske byråmarkedet etter å ha kjøpt opp både Ludens Reklamebyrå og Foll Reklamebyrå. I tillegg har Media Bergen også eierinteresser i Per Høj.

- Ambisjonen for Apriil er å skape Norges mest spennende kreative miljø. Nå forsterker vi kontoret i Stavanger og styrker oss i konkurransen om de største kundene. Med dette grepet ønsker vi å bidra til å stoppe oppdragsflukt fra Stavanger til Oslo, sier Magnar Øyhovden som er konserndirektør i Media Bergen og styreleder i Apriil.

Daglig leder i den norske Annonsørforeningen (ANFO), Jan Morten Drange, synes det er bra at norske byråer blir del av større enheter.

- Det at vi får større og enda bedre byråkonstellasjoner også utenfor Oslo området synes jeg bare er bra. Media Bergen gjengen har vært flinke i en årrekke. At Media Bergen enten det er med Apriil, Oktan, Per Høj eller nå Ludens og Foll står frem som en tydeligere Bergens-basert utfordrer i det nasjonale annonsemarkedet er kun positivt. Her kan vi gjerne se til Sverige hvor man i tillegg til Stockholm har et fantastisk kreativt miljø også i Gøteborg. En slik variant med Bergen som en kreativ hub utenfor Oslo-området er en ambisjon vi heier på, sier Drange til Kampanje.

Han sier «byråbransjen alltid er i endring og at konstellasjoner kommer og går».

-  Vi er jo mange som lar oss imponere av det både Try systemet og NoA-gjengen har fått til. Det samme tror jeg trygt vi kan si om det Media Bergen har gjort og nå gjør. Det vi ser av denne type utvikling i det norske markedet synes jeg heller vi skal applaudere heller enn å være kritisk fordi noen gjør seg større. At Stavanger nå får færre, men større aktører vil helt sikkert det lokale markedet leve godt med. Er det en ting jeg har lært meg i mine år i denne bransjen så er det at konkurrenter kommer og går, sier Drange.

Byråkonkurransen skjerpes i Stavanger – nå blir det kamp om å være størst i byen