Universal-sjef refser norske annonsører: - Feigt å ikke å heve stemmen mot rasisme

Men store annonsører som DNB, Telenor eller Equinor ble ikke kontaktet av The Oslo Company i forbindelse med sponsorjakten til NRKs markering av kampen mot rasisme.

Publisert / Oppdater

Ragnhild Aarø Njie
Ragnhild Aarø Njie Journalist

Lørdag 5. juni går TV-sendingen «Hev stemmen» – der norsk musikkbransje samles for å ta et oppgjør mot rasisme – av stabelen på NRK1. Sendingen er produsert av The Oslo Company, og i en kommentar hos Kampanje skriver daglig leder Christian Steen at han har kontaktet ti til tolv norske annonsører i et forsøk til å få dem til å stille som kommersielle samarbeidspartnere. Ifølge Steen takket de alle nei.

Steen ønsker ikke å gå ut med navnet på annonsørene som ikke ønsket å stille som kommersielle samarbeidspartnere.

- Jeg kan si at det er store norske bedrifter eller store norske merkevarer, sier han til Kampanje. 

- Hvorfor ønsker du ikke å gå ut med hvilke annonsører du har kontaktet? 

- Jeg har ikke lyst til å utpeke noen spesielt, fordi jeg mener det er et generelt problem blant norske annonsører, sier Steen. 

Kampanje har kontaktet tre av Norges største selskaper og annonsører, DNB, Telenor og Equinor, for høre om de ble kontaktet i forbindelse med «Hev stemmen», noe de alle avviser. Steen bekrefter til Kampanje at ingen av de tre nevnte ble kontaktet av ham. 

Les svarene fra annonsørene lenger nede i saken. 

- Møtt samme skepsis i musikkbransjen

Det er Universal Music, med administrerende direktør Bjørn Rogstad i spissen, som er initiativtagerne bak «Hev stemmen». 

- Jeg sitter ikke inne i hodene til de ulike annonsørene, men det er selvfølgelig feigt å ikke tørre å ta stilling til grunnleggende urettferdighet og å heve stemmen mot rasisme. De har alt å tjene på det, og ingenting å tape på det. Det er symptomatisk for hele  problemstillingen - enten det er blant annonsører, på fotballbanen, i musikkbransjen eller blant venner og familie. Det er derfor vi har bestemt for å gjøre noe med dette, sier Rogstad til Kampanje. 

Rogstad sier at dette i bunn og grunn handler om å være for rettferdighet og medmenneskelighet.

- Slik sett er det selvsagt skuffende at folk nøler og unnviker. Men, vi har jobbet med denne kampanjen og programmet i ett år. Det har vært en lang reise. Jeg kjenner igjen usikkerheten som Christian opplever blant annonsører. Vi har til en viss grad møtt den samme usikkerheten blant våre egne – i musikkbransjen og i mediebransjen. Og for den saks skyld på foreldremøtene, på jobben, blant venner og familie for øvrig, fortsetter han. 

Rogstad forteller at musikkbransjen selv har tatt «brorparten av kostnadene knyttet til arrangementet». 

- Vår del av jobben har vært å samle norsk musikkbransje, få dem til å stille seg bak, også økonomisk. Vi har blitt møtt med velvilje men også enkelte steder - underliggende - med samme type usikkerhet og skepsis, sier han. 

- Møtte på én ikke etnisk norsk person

Ifølge Rogstad er det mest slående at de på «reisen gjennom sin egen bransje og NRK» møtte oppsiktsvekkende lite mangfold.

- I løpet av prosessen møtte vi én ikke etnisk norsk person. Og jo nærmere beslutningene vi kom, jo mer «hvit mann som pusher 50» kom vi. Jo nærmere man kommer hvit mann som pusher 50, jo lenger unna kommer man forståelsen av det å være en minoritet. Jeg er helt sikker på at det samme gjelder for Christian og møtene hans med potensielle annonsører. Det er en stor del av problemet, sier han. 

Rogstad forteller at «nølingen, usikkerheten og den manglende representasjonen» blant beslutningstagere er selve årsaken til at de initierte kampanjen.

- Dette er ikke et angrep, ikke en pekefinger – det er et forsøk på å øke innsikten, øke forståelsen. Internt i musikkbransjen og blant folk flest. Vi følte det var nok ord, nok posering på socials og at det var tid for handling. Tid for å lytte, avslutter han.

Les også: Nå vil «alle» ha modeller med mørk hud: - Kun hvite ansikter selger ikke lenger

Telenor: - Et arrangement vi applauderer

Slik det nevnes innledningsvis i saken, kontaktet Kampanje DNB, Telenor og Equnior for å høre hvordan de stiller seg til saken. 

Telenor Norges sponsorsjef, Petter Svendsen, skriver i en mail til Kampanje at deres sponsoravdeling ikke har mottatt noen henvendelse fra «Hev stemmen», og at dette helt klart er et arrangement de applauderer.

- Som et internasjonalt selskap med stor grad av mangfold støtter vi arrangørens formål og tar sterk avstand fra alle former for rasisme, hatytringer og diskriminering, skriver Svendsen videre.

Svendsen skriver også at Telenor som en del av sin sponsorstrategi har et uttalt mål om favne så mange som mulig gjennom sine engasjement, og at sponsoratene deres innebærer alt fra kultur- og idrett, til humanitære- og samfunnsorienterte formål.

- Selv om vi ikke støtter et arrangement økonomisk, så kan vi likevel stille oss bak budskapet. 

Aina Lemoen Lunde, markedsdirektør i DNB, skriver at de ikke har kjennskap til programmet, og at heller ikke ønsker å kommentere Stens utspill. 

- På generelt grunnlag kan vi dele at DNB er genuint opptatt av mangfold og inkludering, og jobber innsiktsdrevet med markedsføring. Vi har jobbet med tematikken over flere år, og kommer til å fortsette med det også i fremtiden, skriver Lemoen Lunde. 

Equnior ønsket ikke å svare på Kampanjes spørsmål, og skriver i en email til Kampanje at de ikke ønsker å kommentere saken. 

Universal-sjef refser norske annonsører: - Feigt å ikke å heve stemmen mot rasisme