TV 2 kan tape millioner i uka på langvarig Get-brudd: - De mister 20 prosent av varelageret

Konflikten mellom TV 2 og TV-distributøren Get kan raskt bli blodig. Men TV 2 tror ikke helt på analysen til reklamekjøperne.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Natt til mandag gikk forhandlingene om fortsatt distribusjon av TV 2 og resten av kanalene i TV-konsernet til toppsjef Olav T. Sandnes helt i lås og partene valgte å bryte forhandlingene med den konsekvens at samtlige TV 2-kanaler gikk i svart for rundt 480.000 Get-abonnenter.

- Det er helt tydelig at svenske Telia aldri var interessert i å bli enig med TV 2. Telia har gitt oss tre tilbud i forhandlingene, alle ligger under det de betaler i dag, og Telia har allerede den laveste prisen i markedet. Vi har aldri noen gang opplevd at en distributør starter en forhandling med å tilby oss vesentlig mindre. Det er jo ikke sånn at Gets TV-pakke har blitt billigere, sa Olav T. Sandnes da bruddet var et faktum.

Men bruddet får umiddelbare konsekvenser for TV 2 som blør allerede fra dag en. I går var det på TV 2s sommerspesial «Åsted Norge: Savnet». I fjor høst satte «Åsted Norge» seerrekord med 638.000 seere. Gårsdagens tall på 335.000 seere er et godt stykke unna rekorden, samt de 593.000 som fulgte programmet 17. mars.

- Hvordan har bruddet med Get påvirket seertallene?

- Det er helt umulig å si hvordan det har påvirket tallene, men at tallene er påvirket det er utvilsomt når så mange kunder ikke har tilgang til kanalen, svarer TV 2s pressesjef Jan Petter Dahl.

Utviklingen i TV-markedet de siste månedene har heller ikke vært god for TV-huset som i mai hadde en markedsandel på 25,6 prosent, ned fra 27,8 prosent for et år siden.

Les også: NRK kåres til «vårens vinner» i TV-markedet - TV-brudd mellom TV 2 og Get spås å bli langvarig

- Fare for at TV 2s andel av budsjettene går ned

Sviktende markedsandeler og seertall er dårlig nytt for TV 2s reklameomsetning som i 2019 endte på rundt to milliarder kroner. Anslag Kampanje har hentet inn fra det profesjonelle reklamemarkedet viser at TV 2 kan stå i fare for å miste mellom to-tre reklamemillioner daglig – i verste fall.

- Det er jo rundt 20 av varelageret som forsvinner. Men i all den tid de har ledig kapasitet, er det mulig det ikke blir så stygt. Men det er et kortsiktig marked om dagen og mange [annonsører] avventer bestilling av kampanjer, så det kan være fare for at TV 2 sin andel går ned på budsjettene, sier sjefen for visuelt og lyd i Mediacom, Marianne Massaui, til Kampanje.

Hun tror et «et grovt estimat» på tapet, kan ligge på 10-15 prosent for kanalen.

- Jeg vil tro TV 2 har skrudd ned sine estimater ganske kraftig for juni sammenlignet med et normalår. Primært som følge av tiden vi er inne i, og bortfall av fotball-EM. Jeg vil anta at de nå skrur ned budsjettene sine ytterligere uten å tallfeste dette, sier hun.

Utfordringen TV 2 har i konflikten med Get denne gangen, er at kanalen ikke har et stort mesterskap i vente ettersom fotball-EM er utsatt til neste år. Det tror Massaui vil slå negativt ut for kanalens direktesalg til kundene.

- Jeg har heller ikke stor tro på at de klarer å hente inn mye på Sumo de neste ukene. Til det er det ikke nok interessant innhold nå i juni. Men fra 17. juni vil nok Premier Leauge hjelpe godt for Sumo. Og at TV 2 varsler at de vil sende flere hovedkamper på hovedkanalen fremover, vil nok bidra positivt fra medio juni og inn i fellesferien.

Vi forventer at vi skal leverer godt også i sommer og tror det skal bli bra.

Salgsdirektør i TV 2, Bjørn Gunnar Rosvoll, tror ikke tapet blir så stort som det mediebyråene anslår og viser til at omsetningen i juni og juli er vesentlig lavere enn i høysesongmåneder som oktober og november.

- Vi går inn i en periode hvor det er roligere i reklamemarkedet. Det skjer hvert eneste år om sommeren. I tillegg så har vi en koronasituasjon som også har svekket markedet noe. Men vi har samtidig levert kjempegode kampanjer med mye seing de siste månedene. Annonsørene som har brukt TV 2 har fått value for money, sier Rosvoll til Kampanje.

Tirsdag denne uken omtalte Kampanje markedsandelene til TV 2 for mai måned som viste en nedgang sammenlignet med samme periode i fjor i målgruppen 10-79 år. Samtidig så holder andelene seg i den mer kommersielt interessante målgruppen 20-49 år. Selv om TV-konflikten skulle vare, tror Rosvoll at TV 2 kommer til å levere godt denne sommeren.

- Vi forventer at vi skal leverer godt også i sommer og tror det skal bli bra. Vi har noen kort i ermet på innholdssiden som vil komme utover, men allerede i går hadde vi kjempetall på «Åsted Norge» og det kommer flere morsomme ting utover, sier Rosvoll.

Han legger imidlertid til at bruddet med Get setter alle involvert i en svært kjedelig situasjon og det er også første gang TV-konsernet er i svart med sin hovedkanal.

- Vi ønsker ikke å stå i konflikt og vil jo at hele Norge skal ha tilgang til alt innholdet vårt. Men vi forventer at dette skal gå fint og vi kommer til å levere gode kampanjer også i sommer, sier Rosvoll.

- Er du uenige med reklamekjøperne som varsler et fall på 10-15 prosent?

-  Jeg ser at de gjør beregninger basert på et fall i distribusjon, men når jeg ser kampanjene vi kjører og har alle alle tallene foran meg så er det lettere for meg å regne det om til penger. Vi tror dette skal gå fint. Alle som bestiller kampanjer hos oss og alle som kommer til å bestille kampanjer vil få levert gode kampanjer gjennom hele sommeren, sier han.

- Kan få alvorlige konsekvenser for reklameinntektene

Med en reklameomsetning på rundt to milliarder kroner i året vil et fall på 10-15 prosent tilsvare rundt 150 millioner kroner på årsbasis for TV 2, eller to-tre millioner kroner i uka, men det vil da være i et koronafritt marked med normal etterspørsel etter seere fra annonsørene. 

Også TV-sjefen i Publicis og Starcom, Dag Ormåsen, anslår fallet i varelager til pluss minus 15 prosent, og viser til tilsvarende konflikter der Get var innblandet tidligere i år med Discovery.  

- Men slik situasjonen er nå, innebærer dette sannsynligvis likevel ikke at TV 2 vil miste 15 prosent av sine inntekter på kort sikt. Koronakrisen har vært til reduksjon i etterspørsel fra annonsørene samtidig som TV seingen er høy. TV kanalene har derfor hatt bra med kapasitet og TV 2 vil på kort sikt sannsynligvis klare å levere de seerne de har solgt, selv uten distribusjonen fra Get.

Han tror «de fleste annonsørene vil sitte rolig i båten de første par ukene.».

- Men dersom sitasjonen vedvarer, og TV 2 også på sikt får en mindre andel av seerne, vil dette bli tatt høyde for når annonsørene skal optimalisere kanalmiksen på sine fremtidige kampanjer. I en situasjon der etterspørselen er tilbake på vanlig nivå, men der TV 2 potensielt har rundt 15 prosent færre seere å selge, vil dette åpenbart få alvorlige konsekvenser på reklameinntektene. Jeg tror likevel parter har såpass mye å tape på en langvarig konflikt at jeg både håper og tror de vil komme til enighet, sier Ormåsen.

TV 2 kan tape millioner i uka på langvarig Get-brudd: - De mister 20 prosent av varelageret