I desember i fjor gikk Schibsted til innkjøp av nettstedet Nettbil.no, som lar forbrukere selge bruktbilen sin til forhandlere. Schibsted som fra før av eier Finn, ett av Norges største nettsteder for kjøp og salg av bruktbiler, forsterket med det ytterligere sin posisjon på bruktbilmarkedet.
Såpass sterk kan posisjonen bli, at Konkurransetilsynet nå har valgt å undersøke fusjonen, ifølge et pålegg Kampanje har fått innsyn i. Der ber tilsynet om omfattende dokumentasjon knyttet til oppkjøpet og Finns egen markedsandel.
Det er snakk om dokumenter helt tilbake til 2017. Også Nettbil.no har fått pålegg om å innlevere dokumentasjon, samt andre aktører i markedet.
- Man frykter at Schibsted kan få en for stor markedsandel da de eier Finn fra før av. Selv om Nettbil er en relativt liten aktør vil vi undersøke nærmere om det er grunn til å ha konkurransemessige bekymringer med tanke på dette oppkjøpet her. Når vi undersøker dette er det for få informasjon omkring virkningen av oppkjøpet, og om det kan ha konkurransebegrensende virkninger som kan ha skade for forbrukeren, sier avdelingsdirektør for finans og kommunikasjon i Konkurransetilsynet, Gjermund Nese, til Kampanje.
Han forteller at dette er vanlig prosedyre i saker de vil undersøke nærmere, «uten at det dermed er sagt at Konkurransetilsynet nødvendigvis vil ende opp med å stoppe oppkjøpet».
- Undersøker dere alle fusjoner?
- Vi undersøker alle fusjoner som meldes til oss, men ikke alle saker krever like grundige analyser. Noen transaksjoner er åpenbart uproblematiske og da kan de godkjennes uten videre undersøkelser. Andre transaksjoner krever nærmere undersøkelser, og vi har kommet til at det er grunn til å se nærmere på denne. Da innhenter vi typisk mye informasjon fra partene som har gjort fusjonen, og fra andre aktører i markedet for å kunne vurdere de konkurransemessige virkningene som oppkjøpet kan ha, sier Nese.
Les også: Ny rubrikksjef i Schibsted kjøper bruktbil-aksjer fra Aller Media
Tilsynet er allerede i gang med undersøkelsene sine, etter at de mottok melding om oppkjøpets informasjon 3. juni i år. Innen 8. juli må Konkurransetilsynet bestemme seg for om de vil klarere saken eller om de mener det er grunnlag for å se nærmere på oppkjøpet.
- Kan kjøpet bli annullert?
- Det er tre mulige utfall i slike saker. Den ene er at transaksjonen kan gjennomføres, den andre er av vi ser den må stoppes av konkurransemessige årsaker og den tredje er en mellomløsning der avtalen tillates på visse vilkår, slik at den konkurransemessige bekymringen tas bort.