- Jeg tror ikke de fleste ledere våkner opp om morgenen og tenker de skal diskriminere på kjønn eller etnisitet, men når flerkulturelle opplever det, er det et problem, sier Trine Larsen, managing partner og seniorkonsulent i konsulenthuset Hammer & Hanborg.
Torsdag skrev Kampanje om 27 år gamle Habon Beegsi som snart er ferdig med en bachelor i strategi og PR på Høyskolen Kristiania. Beegsi er forberedt på at det kan bli vanskeligere for henne enn for mange av klassekameratene hennes å få innpass i bransjen etter studiene på grunn av hennes navn og etnisitet. Hun er født og vokst opp i Oslo og har foreldre fra Somalia.
En studie fra 2012 utført av Arnfinn H. Midtbøen ved Institutt for samfunnsforskning og Jon Rogstad ved Fafo viser at sannsynligheten for å bli kalt inn til et jobbintervju med utenlandskklingende navn reduseres med 34 prosent i privatsektor.
- Vi må få det opp på agendaen og vi må snakke om det, sier Trine Larsen.
- Når dere får et oppdrag om å finne en kandidat til et selskap i mediebransjen, får dere ofte med et notis eller målsetninger om å finne kandidater med flerkulturell bakgrunn?
- Jeg har fått bestillinger på at selskaper ønsker en kandidat med internasjonal bakgrunn, og spesifikt på at det ikke er nok med et par år utenlandsstudier, men det er sjelden. At noen spør direkte etter kandidater med flerkulturell bakgrunn skjer så å si aldri, sier Larsen.