Tråkker på gassen i «nytt» mediehus: - Skal være ledende på sport

Norgessjef Morten Aass vasker bort MTG og støvsuger markedet for sport i Norden.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det nye mediekonsernet Nordic Entertainment Group så denne uken dagens lys og toppsjef for alle selskapets tv- og radiokanaler, som TV3 og P4 samt betal-tv-virksomheten Viasat og de nye strømmetjenestene Viaplay og Viafree, blir som tidligere liggende under Morten Aass’ ledelse. I tillegg går alle norske MTG-eide produksjonsselskaper som Monster, Strix og Rakett og Youtube-nettverket Splay inn i Nordic Entertainment Group.

- Det er en veldig naturlig deling av de to selskapene og det starter formelt 1. juli. Men avspark var denne uka, sier Morten Aass til Kampanje.

I tillegg til ansvaret for alle de norske virksomhetene tar Aass også over jobben til tv-sjefen Morten Micalsen som sluttet rett før helgen etter samme modell som er innført i Sverige og Danmark.

- Tv-virksomheten er fortsatt navet i all innholdsproduksjonen vår og det er naturlig at jeg som øverste leder sitter enda tettere på denne delen og blir litt mer hands on sammen med alle de andre flinke folkene på huset. Medievanene endres og vi må optimere uttakene av alle rettighetene vi sitter på og alle produksjonene vi gjør. Da må vi også integrere alle virksomhetene på huset enda tettere enn vi har gjort frem til i dag. Det er tanken med det nye selskapet, sier han.

- Det har du tid til?

- Ja, det skal jeg få til. Men vi skal rigge skuta deretter også. Vi følger den samme linjen som finnes i Sverige og Danmark der landssjefen har en mye større operativ funksjon i tv-delene enn vi har hatt i Norge, sier Aass.

Rebranding-prosesser koster alltid noen kroner. Men vi snakker ikke nivåene fra Statoils bensinstasjonssalg her. Det er innafor. Morten Aass

- Vi er blitt Nent’ere alle sammen

På kontoret til Aass i Akersgata er allerede MTG-logoene og plakatene revet ned og erstattet med den nye blå Nordic Entertainment-logoen.

- Denne uka gikk MTG-rekvisittene til resirkulering og alle nye skilt og farger har kommet opp. Nå er huset klart og alle har fått nye mailadresser. Vi er blitt Nent’ere alle sammen, sier Morten Aass.

MTG er et av Nordens sterkeste mediemerkevarer og et sagnomsust selskap som ble ledet av den visjonære entreprenøren, nå avdøde Jan Stenbeck. Stenbeck tok først knekken på telemonopolet til Telia før han ga seg i kast med kringkastingsmarkedet ved å starte opp reklame-tv-kanalen TV3 i 1987. Siden den gang har selskapet vært ledet av Hans-Holger Albrecht og i dag danske Jørgen Madsen Lindemann, mens det i Norge har vært styrt av folk som Kalle LisbergHein Espen HattestadTrygve Rønningen og nå sist Morten Aass.

- Hva blir forskjellen kulturmessig på MTG og Nent-gruppen?

- Nå har vi en mulighet til å skape en ny kultur og en av de viktigste forskjellene fra tidligere er at MTG har vært ganske fragmentert, nå skal vi bygge ett selskap for hele gjengen, sier Aass.

Samlet omsetter Nordic Entertainment-gruppen, som ledes av svenske Anders Jensen, for snaue 14 milliarder svenske kroner. Morten Aass’ norske virksomhet anslår Kampanje å ligge på i overkant av et par milliarder kroner.

- Jeg vil ikke kommentere tall, men kongstanken vår nå er at det er one company og at den kulturen skal gjennomsyre hele organisasjonen, sier han.

Aass sier planen er å implementere nye kjerneverdier og visjon for selskapet, men at dette er «in the making».

 - Vi skal ta med oss alt det som er bra og alt det fantastiske som MTG har stått for, men det er en clean cut fra det som har vært. Nå har vi muligheten til å nullstille oss og bygge noe helt nytt sammen. Vi skal ikke bare ha et nytt skilt på døra, sier Aass.

- Hvor mye koster dette?

- Ja, sånne rebranding-prosesser koster alltid noen kroner. Men vi snakker ikke nivåene fra Statoils bensinstasjonssalg her. Det er innafor.

Skal bygge ny kultur:

Norgessjefen Morten Aass sier det gamle MTG-selskapet nå får muligheten til å bygge opp et helt nytt selskap og en helt ny kultur. - Nå har vi muligheten til å nullstille oss og bygge noe helt nytt sammen, sier han.

- Skal være ledende

Planene om å starte opp Nordic Entertainment Group fant sted før den mislykkede fusjonen med den danske telegiganten TDC. Selv om tanken nå er en børsintroduksjon i løpet av fjerde kvartal, utelukker ikke Aass nye partnerskap.

- Dette åpner opp for smarte partnerskap, men det er diskusjoner ikke jeg deltar i. Det er naturlig at det føres på konsernnivå i Stockholm. Min oppgave er å drive den norske virksomheten så bra som mulig.

Når døren nå er stengt for et partnerskap med TDC og Telia knyttes tettere og tettere til Bonnier-eide TV4, er det mange Kampanje er i kontakt med som mener Telenor blir den beste matchen.

- Det vil være helt feil av meg å kommentere på dette, sier Aass.  

Aass sier planene fremover er «å rigge selskapet så godt som mulig».

- Vi skal videreutvikle de delene som utgjør nye Nent og befeste stillingen som Nordens store mediehus som skal skaffe seg de beste rettighetene og tilby de sterkeste underholdningsøyeblikkene for publikum.

Der har virkelig Nent-gruppen tråkket solid på gassen i sin første uke der selskapet i løpet av noen av dager har annonsert store rettighetsavtaler knytta til både Formel 1, EM og VM i håndball og ikke minste torsdagens store nordiske Premier League-avtale.

- Vi skal være det ledende mediehuset på sportsrettigheter i Norden, sier Morten Aass.

Dyrere Premier League-avtale

For denne uken ble det kjent at Nordic Entertainment Gruppen forlenger sine rettighetsavtaler med Premier League i Sverige, Danmark og Finland. Konsernsjefen i Nordic Entertainment Anders Jensen sier følgende om det store rettighetskjøpet.

- Det er ikke så mye mer å si utover at vi har hatt Premier League-rettighetene i mange år og at det er en av et lite knippe rettigheter som kan flytte kundebaser og der fansen følger ligaene. Det har vært en veldig viktig rettighet for oss og en rettighet som vi har bygget opp veldig mye rundt. Sånn sett er vi veldig glade for å kunne forlenge denne avtalen, sier Anders Jensen.

- Ble det dyrere eller ble det rimeligere? 

- Det har vært spekulasjoner om at prisen ikke gikk så mye opp i Storbritannia, men det har vært en inflasjon i prisen på disse rettighetene. Vi føler imidlertid ikke at vi har gjort noen dårlig avtale. Det har vært på linje med våre forventninger og innenfor det vi synes er rimelig, sier han

- Når MTG kjøper disse rettighetene i Sverige, Danmark og Finland, betyr dette at Nordic Entertainment ikke er interessert i Premier League-rettighetene i Norge?

- Nei, det betyr det ikke. Men vi har samtidig respekt for at det finnes en aktør som sitter med disse rettighetene i dag på det norske markedet og dermed gjør det vanskeligere og dyrere for oss å vinne denne rettigheten i Norge. Det norske markedet er fortsatt interessant med tanke på Premier League, men i første omgang valgte vi å sikre oss avtaler i de markedene vi allerede hadde rettigheten.

Det er viktig for oss å sette det nye selskapet på kartet og gjøre kraftfull rebranding.

- Denne uken har dere handlet både Formel 1, håndball og Premier League og alt skjer samme uke som dere lanserer Nordic Entertainment som eget selskap. Har det noen sammenheng?

- Og det kommer mer. Dette handler om å bygge opp kjennskapen til Nordic Entertainment som et nytt varemerke både i allmenheten og i mediebransjen. Det er viktig for oss å sette det nye selskapet på kartet og gjøre kraftfull rebranding og du kan vente deg et ganske godt nyhetstrykk fra Nordic Entertainment fremover også. Uken er enda ikke over.  

- Men det kan ikke fortsette slik hver uke? 

- Nei, da hadde vi gjort det litt vanskelig for oss selv.

Planen til Nordic Entertainment er nå å gå på børs i løpet av høsten dersom aksjonærene gir grønt lys på den kommende ekstraordinære generalforsamlingen. Jensen sier alle rettighetskjøpene som har funnet sted denne uken har vært viktig med tanke på å vise frem Nordic Entertainment som et handlekraftig selskap med vekstambisjoner.

- Ja, det er en helt riktig konklusjon. Nordic Entertainment er et investeringsvillig og et aggressivt selskap når det gjelder mulighetene som dukker opp med tanke på vekst. Vi er et hybridselskap som både skal jobbe for stabil inntjening og tilvekst, sier Nordic Entertainment-sjefen.

Tråkker på gassen i «nytt» mediehus: - Skal være ledende på sport