Fotballfesten sikter mot 250.000 besøkende og inntektsrekord

Tre venner står bak event-suksessen på Kontraskjæret i Oslo.

Publisert / Oppdater

Erlend Fossbakken
Erlend Fossbakken

Når Fotball-VM sparkes i gang med oppgjøret mellom vertsnasjonen Russland og Saudi-Arabia 14. juni, vil NRK og TV 2 for tredje mesterskap på rad ha felles studio på Kontraskjæret i Oslo. Stedet er ikke tilfeldig valgt, for der skal også Fotballfesten, en av sommerens mest populære eventer i hovedstaden, utspille seg for sjuende gang.

- Nå er vi kommet langt i forberedelsene til årets store fotballfest, studioet er i ferd med å settes opp og vi gleder oss til å åpne dørene om to uker, smiler sponsoransvarlig Peter Eikeland i Fotballfesten AS.

Bak den drøye fire uker lange fotballfesten på Kontraskjæret, som ligger tett inntil Akershus Festning, står han og to venner, daglig leder og initiativtaker Geir Oterhals og Jarle Jensen. Oterhals fikk ideen til dette arrangementet en søvnløs natt i 2006.

Vi er tre kompiser som er kulturinteresserte, som er glade i festivaler og vi liker å skape ting. Da vi startet her, så var Kontraskjæret en park som lå i skyggen av festningen. Det var et område som var kjent for alt annet enn folkefest og god stemning, for å si det slik. Fotballfesten på Kontraskjæret er et arrangement som har utviklet seg fra å være noen bord, benker og enkel bevertning til å bli en folkefest, sier Eikeland. 

Fotballfesten har etter en forsiktig start vokst kraftig som event de siste mesterskapene. I 2014, da fotball-VM i Brasil var trekkplasteret, omsatte Kontraskjær-arrangementet for 22,9 millioner kroner. Overskuddet endte på pene 4,2 millioner. I 2016 steg omsetningen til 28,3 millioner og ga et overskudd på 1,7 millioner. Pengene og publikum kommer ikke av seg selv, understreker Peter Eikeland. Oppskriften er hardt arbeid.

- Over en periode på 12 år er det klart at økonomien vil gå opp og ned. Det er en utbredt misforståelse at dette nødvendigvis er en gullgruve. Med godt vær og hard egeninnsats kan det bli et pent regnestykke, men man skal også tåle en skiftende norsk sommer. Vi har jobbet langsiktig med partnere til arrangementet, og uten de ville ikke dette vært mulig, sier han.  

TV 2 på laget:

- Fotballfesten på Kontraskjæret er et arrangement som har utviklet seg fra å være noen bord, benker og enkel bevertning til å bli en folkefest. Da var det naturlige å samarbeide med TV 2 om å ha et felles og integrert samarbeid med partnere og sponsorer, sier sponsoransvarlig Peter Eikeland (til høyre. Her sammen med Jens Hveem, salgssjef sport i TV 2. Foto: Eivor Eriksen.

TV 2 ga Fotballfesten oppdraget

En svært sentral partner er TV 2, som får en enda mer aktiv rolle under Fotballfesten i 2018. Ikke bare skal kanalens programledere lose seerne gjennom en rekke VM-kamper fra studio på Kontraskjæret. Kanalens kommersielle folk er også dypt involvert.

- TV 2 har vært til stede her på Kontraskjæret sammen med NRK de siste to mesterskapene og vi rigger opp vårt studio nå i disse dager. Vi har et meget godt samarbeid med NRK om produksjonen og det redaksjonelle. I 2016 testet vi kommersielt samarbeid med Fotballfesten AS. Da Fotballfesten AS ble valgt som arrangør av eventet, så ble vi enige om å utvikle det kommersielle samarbeidet til en felles arena for våre partnere. Det vil si at TV 2s kunder får muligheten til å delta på fotballfesten og eksponere seg overfor publikum på Kontraskjæret, forteller salgssjef sport i TV 2, Jens Hveem, til Kampanje.

For å få vise fotball-VM offentlig må Fotballfesten først søke om tillatelse fra TV 2 og NRK, for å få klarsignal om at deres signaler kan brukes på eventet. De må deretter følge FIFAs retningsregler og sponsor-guidelines. I 2014 og 2016 var Fotballfesten de eneste som fikk tillatelse av TV 2 til å vise sendingene deres utendørs. Også i år har Fotballfesten eksklusive rettigheter i Oslo.

- Vi hadde en slags anbudskonkurranse for arrangement på Kontraskjæret. Flere aktører meldte sin interesse, men Fotballfesten har bevist at de er en ryddig og god arrangør, de har sikker økonomi og vet hva de driver med. Fotballfesten er også en trygg partner som er i stand til å ta vare på våre kunder, sier Hveem. 

Se videointervju med Peter Eikeland i Fotballfesten og Jens Hveem i TV 2 her:

 

Får sponsornavn for første gang

Øl- og matsalg og VIP-billetter gir de største inntektene til Fotballfesten, men også sponsorinntektene vokser betydelig. I år samarbeider TV 2 og Fotballfesten i sponsormarkedet.  

Vi har hatt en felles sponsorstrategi og vi har hatt en felles presentasjon ute i markedet. For første gang har vi hentet inn en navnesponsor, som er FIFA-sponsoren Hyundai.  Så i år blir navnet Hyundai Fotballfesten. I tillegg har de kjøpt sponsorplakater på TV 2, NRK, ligger på alle digitale flater og har kjøpt to losjer på Kontraskjæret, forteller Jens Hveem i TV 2. 

Øvrige tv-sponsorer er Elkjøp, Norsk Tipping, Orkla og Equinor. På eventet er også DNB, Weber, PostNord og UIP integrert. Vi snakker om betydelige selskaper. Det er fortsatt stor etterspørsel etter sponsorater, men nå er det helt utsolgt!

De største sponsorene har kjøpt egne losjer og har egne arrangementer og kundeaktiviteter på Kontraskjæret under VM. Flere blir også eksponert på TV 2 og andre flater under VM.

Hveem er ikke overrasket over at sponsorene tiltrekkes av eventet på Kontraskjæret.

- Det er blitt et event med bred appell. Gjennomsnittsalderen er 28, 60 prosent menn, 40 prosent kvinner. Våre partnere er ikke opptatt av fotballpublikummet i seg selv, men de er opptatt av å aktivere mot en ekstremt kommersiell målgruppe.

Peter Eikeland tror også Fotballfestens brede profil er nøkkelen til suksess. 

- 30 prosent av de som kommer hit er ikke fotballinteresserte. De kommer til Kontraskjæret for å ta del i folkefesten, treffe venner og hygge seg.

Stort event:

Tusener samlet seg på foran storskjermene på Kontraskjæret i finværet for å drikke øl og se åpningskampen i fotball-EM mellom Frankrike og Romania i 2016. Foto: Heiko Junge /NTB Scanpix.

- Vi kjører truck og bærer varer selv

At Hyundai Fotballfesten er i år fulltegnet på partnersiden mener sponsoransvarlig Peter Eikeland gir eventet et grunnlag for å levere tidenes folkefest på Kontraskjæret. Han tror flere rekorder er innen rekkevidde.

- Vi jobber mot både besøksrekord og omsetningsrekord. Jeg tror det er denne nøkternheten og langsiktigheten som vekker tillit hos både TV 2 og partnerne våre. De vet også at vi kjører truck og bærer varer selv, samtidig som alle våre ansatte betales og behandles godt. Summen av dette gjør at vi forhåpentligvis kan styre mot et resultat som i 2016, sier han.

- Hvor mange besøkende håper dere på?

- Mye er avhengig av været. Vi har klatret fra 100.000 i starten til 220.000 besøkende i 2016 og vi håper på 250.000 besøkende i år. I år er det VM, det er enda flere kamper og flere headlinere. Vi har med Island, Sverige, Danmark, vi har med nesten alle de store og populære nasjonene. Jeg tror vi skal klare å nå vårt publikumsmål.

- Har dere vurdert å arrangere Fotballfesten på andre steder enn Kontraskjæret?

- Nei, vi har nok vært mer opptatt av å foredle plassen og arrangementet. Vi er opptatt av å utvikle og forbedre hele opplevelsen for våre gjester. Et eksempel er maten. Den må være være god! I år dropper vi burgeren og lanserer artig og trendy mat. Vi er opptatt av at det skal være korte køer, rene toaletter, at det skal være trygt og hyggelig for alle å være til stede på Folkefesten.

Fotballfesten sikter mot 250.000 besøkende og inntektsrekord