Dette må du tenke på før du holder foredrag

Usikker på hva du skal si før ditt foredrag? Få de beste rådene her!

Publisert / Oppdater

Sara Viken Løvhaug
Sara Viken Løvhaug

Stadig flere mediehus og aktører fra næringslivet ønsker å tjene ekstra penger på å arrangere konferanser, seminarer, kurs og frokostmøter. Det har resultert i økt konkurranse i konferansemarkedet og en eksplosjon i jobbmarkedet for foredragsholdere.

- Trenden i antall seminarer, konferanser og kurs har økt betraktelig de siste årene, man må ha et innovativt og solid faglig program for å trekke folk, og helst nytt og spennende innhold. Jeg føler at mediebransjen er svært opptatte av faget og forlanger kvalitet, sier daglig leder i Mediaforum, Trine Vik

Kommunikasjonsrådgiver Nils M. Apeland eier og driver foredragstjenesten Talerlisten.no. Tjenesten fungerer som en markedsplass som samler, viser fram og formidler foredragsholdere. Siden Talerlisten åpnet i oktober i fjor, har Apeland samlet 448 foredragsholdere fra ulike bransjer. Han sier han mottar henvendelser fra folk som ønsker å bli oppført som foredragsholdere på Talerlisten hver dag - men ikke alle forespørsler blir godtatt. 

- Svært mange arrangører ønsker nå et mer faglig innhold på sine seminarer. De vil at de ansatte eller kundene skal lære noe, eller at de skal bli forberedt på utviklingen som kommer, spesielt økt digitalisering. 

Han mener at markedet for akademikere, bransje-eksperter og ledere med fersk erfaring fra et felt er økende. Apeland sier det kommer forespørsler om alle typer temaer, men at to hovedområder skiller seg ut for tiden.

- Den ene kategorien er foredrag om hvordan å skape økt arbeidsglede og bedre kommunikasjon på arbeidsplassen, samt hvordan å takle endring. Den andre kategorien handler om digitaliseringens mange konsekvenser, sier Apeland.

Kampanje har snakket med tre av de mest populære foredragsholderne for tiden. Her er deres tips, flauser og hemmelige ingredienser og møt en av dem her på vei inn til et foredrag for over 400 mennesker på Latter. 

Den verste tabben var å takke ja til et foredrag for et advokatfirma når jeg hadde dårlig magefølelse. Magefølelsen viste seg å stemme. Christine Calvert

Navn: Ingvild Moen

Alder: 30

Stilling: Gründer av Resonate og partner i Corporate Communications 

Favoritt-tema: Alt av ny teknologi, kommunikasjon, markedsføring og sosiale medier

Favoritt-foredragsholder: Solfrid Flateby

- Hvilke grep bruker du for å holde på konsentrasjonen til publikum?

- Jeg mener det er foredragsholders oppgave å ha innhold som engasjerer så mye at deltagerne ikke har behov for å bedrive «digital gjesping», altså at folk plukker opp mobilen og gjør andre ting, men det at folk driver med mobilen under foredrag trenger ikke være negativt for det kan bety at de tar notater/twitrer foredraget eller refererer det videre til andre. Heldigvis skjer det sjelden at folk slutter å følge med, men jeg har noen triks, for eksempel «diskutér x i ett minutt med naboen», «alle som mener x skal reise seg opp». Når jeg så har fått oppmerksomheten tilbake, er det min jobb som foredragsholder å være engasjerende nok til at de ønsker å følge med. 

Hva gjør du hvis teknikken slår seg vrang? 

- Én av to: Kjører foredraget uten slides - eller ber deltagerne spørre chatboten vår om å sende dem slidesene, og kjører så foredraget ved at alle blar gjennom foredraget mens jeg holder det. 

- Og hva er den verste «tabben» du selv har gjort under eller før et foredrag? 

- En gang jeg hadde maks uflaks, og sølte kaffe over nesten hele meg rett før jeg skulle på scenen. I tillegg hadde ikke presentasjonen min lastet ordentlig, og jeg holdt på å snuble ned fra scenen. Heldigvis var tilhørerne ålreite, og det hele ble en lattermild affære. 

- Hvilke andre feller bør man unngå i dag, da? Bør man unngå å snakke om Airbnb og Uber, for eksempel? 

- Ja - med mindre man har en ny vinkling. Man bør også unngå Blockbuster og Netflix, og Kodak. I det store og hele, anbefaler jeg at man har så mange ferske eksempler som mulig, og helst ikke eksempler man har hørt fra andre foredragsholdere. Bruker man ting man har hørt fra andre foredragsholdere, er det god kutyme å sitere - å si «Som Susanna pleier å si ...». 

- Har du noen gode råd til de som skal holde sitt første foredrag foran en stor folkemengde? 

- Lag deg en liste over tre eller fem ting du vil at de som sitter i salen skal sitte igjen med, og bygg foredraget rundt dette, fortell relevante historier som underbygger poengene dine og til slut; øv alltid foran andre, og få tilbakemeldinger. Det er også helt normalt å være nervøs. Bruk det til din fordel. Strekk på kroppen rett før du skal på - og tenk på nervøsiteten som noe som skjerper deg og gjør at du presterer bedre. 

Les også: Ingvild Moen ble Årets sosiale medier-personlighet

Les også: Ingvild Moen inviteres på middager med Facebook

Heldigvis var tilhørerne ålreite, og det hele ble en lattermild affære.

Navn: Christine Calvert

Alder: 53

Stilling: Gründer av Tekstdoktor, forfatter og høyskolelektor ved Westerdals Oslo ACT

Favoritt-tema: Blir begeistret for konkrete verktøy og noe som gjør at jeg blir et bedre menneske.

Favoritt-foredragsholder: Solfrid Flateby, Astrid Valen-Utvik og Ingvild Moen

Må man som foredragsholder ta noen grep i dag, som ikke var nødvendig før?

- Jeg synes i hvert fall at man skal bruke sosiale medier på en smart måte. Det virker som om noen tror at det går mye fortere å bygge omdømme og bli et kjent navn, men det tar mange år med konsistent omdømmebygging.

Hva gjør du hvis teknikken slår seg vrang? 

Du må være så godt forberedt at du kan holde foredraget uten PowerPoint. Jeg holdt faktisk heldagskurs om å publisere på nettet den dagen internett gikk ned i Norge. Tror det var i 2005. Vi brukte flip over, og det fungerte faktisk ikke så verst.

- Og hva er den verste tabben du selv har gjort før eller under et foredrag? 

- Den verste tabben var å takke ja til et foredrag for et advokatfirma når jeg hadde dårlig magefølelse. Magefølelsen viste seg å stemme. Ingen av advokatene ville på kveldskurs om skriving, og de hatet meg fra da jeg kom til jeg gikk. 

- Har du noen gode råd til de som skal holde sitt første foredrag foran en stor folkemengde? 

- Husk at ingen vet hva du skal si, snakk aldri om hva som ikke funker på presentasjonen og ha noe i hendene hvis du ikke vet hvor du skal gjøre av dem. Det aller beste er å ha hendene frie og bruke armene til å understreke poenger, men man kan ofte føle seg litt klønete på scenen. Men ha aldri hendene i lommene eller armene i kryss og aldri drit ut publikummet ditt. Det er svært lite sjarmerende når foredragsholder flere ganger sier: «Æ'kke dere på sosiale medier, 'a!?», eller «Ikke alle på én gang 'a!» Dette er til og med dårlig oppførsel på vorspiel.

Foredraget må være pakket som underholdning, holde høyt tempo, være lærerikt og givende hele veien Magnus Strømnes Bøe

- Alltid ha en backup

Navn: Magnus Strømnes Bøe

Alder: 37

Stilling: Leder for eide og fortjente medier og partner i Red Performance

Favoritt foredragsholder: - Hørte Frank Wedde her om dagen, det var helt topp. Og Oren Klaff! 

Må man som foredragsholder ta noen grep i dag, som ikke var nødvendig før?

- Attention span (hvor lenge man klarer å konsentrere seg om samme aktivitet, red.anm.) har gått kraftig ned så dette tar jeg hensyn til når jeg lager foredrag. Foredraget må være pakket som underholdning, holde høyt tempo, være lærerikt og givende hele veien – og siden publikum har lett for å plukke opp mobilen underveis prøver jeg å inkludere bruk av mobilen når jeg har foredrag. Det holder engasjementet oppe og stimulerer mye mer enn bare å stå og prate. 

Hvordan jobber du med konseptene til foredragene dine? Må de endres fra gang til gang? 

Briefen på foredraget må jo til en viss grad være unik, men det blir jo noe gjenbruk. Det er klart. Dersom man har et godt eksempel som ikke er blitt allmenn praksis, er det etter min mening helt innafor å repetere dette. Jeg lager også alltid en god disposisjon og avstemmer den med andre rundt meg for man blir fort blind om man jobber alene. Kritikk fra andre som man stoler på er gull verdt. 

Hva er den verste tabben du selv har gjort før eller under et foredrag? 

- Ikke å være forberedt nok. For en del år siden måtte jeg dekke for en kollega som skulle holde presentasjon og jeg måtte overta et slide deck som jeg egentlig ikke kunne godt nok, og som ikke var mitt eget. Jeg var veldig lite komfortabel med presentasjonen og leverte poengene dårlig. Det gikk ikke bra. 

- Har du noen gode råd til de som skal holde sitt første foredrag for en stor menneskemengde? 

- Øv mye mer enn det du tror er nødvendig på presentasjonen din, og ikke hold salgspresentasjoner. Det mest kjedelige man hører er salgsfremstøt. Det kan også være skikkelig pinlig enkelte ganger. Bruk Bit.ly og sporingstagger i presentasjonen din. Jeg bruker dette så mye jeg kan for å måle respons og effekt av foredraget og husk å teste på stedet der du skal holde presentasjonen at alt fungerer. Alltid ha en backup. Da føler du deg mer trygg også! 

Les også: Magnus Strømnes Bøe ble årets foredragsholder

Fjorårets beste: Magnus Strømnes Bøe holder foredrag innen digital markedsføring og søkemotormarkedsføring. I 2016 ble han kåret til årets konferanseholder av Anfo. 

- Produktsalg fungerer aldri


En annen bransjeforeningen som har måttet ta og føle på den nye konkurransen er INMA.

- INMA tok konsekvensen av disse trendene for 3-4 år siden og reduserte vår portefølje av kurs, konferanser og seminarer. Kravet til kvalitet blir sterkere og tilbudet blir bredere. At det er større konkurranse gjør at man må skille seg mer ut enn man måtte før, sier daglig leder i Inma, Kenneth Eriksen

Interesseorganisasjonen holder noen av bransjens største årlige konferanser, blant annet «8 Minutes», «Performance-konferansen» og «Gulltaggen». Eriksen må derfor være svært selektiv når scenebidragene skal velges.

- Vi betaler ikke foredragsholdere til disse arrangementene, så vi er avhengige av at personer ser en egenverdi ved å eksponere seg selv, kunnskapen sin og firmaene sine. Noen ganger slår dette negativt ut ved at foredragsholderne selger et konkret produkt. Det fungerer aldri, og gir bare negative assosiasjoner som gjør at de ikke blir brukt ved senere anledninger, sier Eriksen til Kampanje.

- De som lykkes er de foredragsholderne som deler villig med andre, uten fokus på eget produkt eller eget firma. De blir etterspurt både av oss, av andre - og de får gjerne henvendelser i etterkant som kan gi big business

Dette må du tenke på før du holder foredrag