Anorak-sjefen måtte ta grep da startup-kundene tråkket på bremsen: - Jeg gjorde et feilvalg

Noa-byrået sliter fortsatt med lønnsomheten, mange nye kunder til tross.

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman
Hilde Nyman Journalist

Byråleder Torgeir Vierdal tar plass i kantinesofaen til The North Alliance og Anorak i Wergelandsveien i Oslo. Han åpner med å beskrive fjoråret slik;

- Til tross for en del utfordringer underveis, ble 2018 et fantastisk år, og vårt beste noensinne. Det har helt klart vært et annerledes og rart år, men samtidig også lærerikt og spennende, sier han.

Baristaen har laget to digre caffe latter, men det tar en stund før Vierdal tar seg tid til å drikke av sin. For han har flere ting på hjertet.

- Vi gikk inn i 2018 med en portefølje som hadde falt med nesten 50 prosent i fjerdekvartal i 2017. Enkelt fortalt mistet vi ingen kunder, men det var flere kunder som av naturlige årsaker måtte trykke på bremsen. Vi var blitt for tunge inn i startup-segmentet, sier han.

Tallene viser at Anorak i fjor fikk en byråinntekt på 45,1 millioner og et driftsresultat før avskrivninger (EBITDA) på 1,2 millioner kroner. Omsetningen i byrået endte på 86,9 millioner kroner. Driftsresultatet etter avskrivninger endte imidlertid så vidt i pluss, med 40.000 kroner, mens det ble et underskudd før skatt 200.000 kroner.

I fjor ble det tatt interne grep knyttet til designbyrået Bold noe som ifølge årsrapporten bidro til å svekke omsetningen. Omsetningen falt med snaue ti millioner kroner til 78 millioner kroner. Designavdelingen ble etablert for tre år siden under Anoraks vinger, og nå er det skilt ut som et eget selskap.

- Vi fortsetter det tette samarbeidet, men med ny leder og den fine farten som Bold har, er det naturlig å løfte dem ut i et eget aksjeselskap. Dette gir dermed Anorak et kunstig omsetningsfall i 2018, sier Vierdal.

Bold fikk en omsetning på 16,8 millioner kroner, en byråinntekt på 14,1 millioner kroner og et driftsresultat før avskrivninger (EBITDA) på 2,3 millioner kroner.

Enkelt fortalt mistet vi ingen kunder, men det var flere kunder som av naturlige årsaker måtte trykke på bremsen. Torgeir Vierdal

- Jeg gjorde feilvalget

Det er spesielt kundene i byråets relativt store startup-portefølje som av forskjellige årsaker valgte å kutte ned på sine markedsaktiviteter, og det fikk naturlig nok konsekvenser for reklamebyrået. På kundelisten i fjor og i år står store kunder som KLP, Kolonial.no

Og Vierdal legger ikke skjul på at han tar brorparten av skylden selv.

- Å bli sterke innen startups er et strategisk valg vi har tatt fordi det er enormt utviklende for oss som byrå, og veldig motiverende å jobbe med. Men det er ikke uten en kalkulert risiko, og jeg ser i ettertid at jeg burde passet på å ha en jevnere fordeling av kunder i porteføljen. Det var jeg som gjorde det feilvalget, innrømmer han.

Da Kampanje møtte Vierdal under kreativitetsfestivalen Cannes Lions i fjor og snakket om 2017-tallene lå det kanskje gjemt en indikasjon på at byrået var litt for tungt representert på ett område i kundeporteføljen.

- Vi må jobbe dypere og større med den porteføljen vi har og tilknytte oss flere oppdragsgivere som benytter seg av hele kompetansespekteret, uttalte Vierdal den gang.

Les også: Anorak-sjefen jubler over Cannes-priser og ny eier - men fjoråret endte i minus

Likevel tror Vierdal at byrået kom ut av den «tunge perioden» med begge beina på bakken og er optimistisk for fremtiden.

- I det øyeblikket du merker økonomiske utfordringer, er det lett å ta feil valg. Det er lett å gjøre noen kjappe vurderinger. På slutten av 2017 og inn i 2018 var det et enormt fokus på å balansere kundeporteføljen og skape ny vekst. Vi tok et kollektivt grep der alle i byrået tok ansvar. På et halvt år snudde vi opp ned på kundeporteføljen og vant 14 av de 16 pitsjene vi stilte opp i. Da fikk vi virkelig vist verdien i å ha en så flink og erfaren gjeng. Måten dette ble håndtert internt har jeg ikke vært med på før, sier han med stolthet i stemmen.

Blandede følelser:

Etter halvgått år i fjor, så byråleder Torgeir Vierdal i Anorak at det var behov for å bli sterkere på enda flere områder. - Vi tok et kollektivt grep der alle i byrået tok ansvar, sier han stolt. Foto: Eivor Eriksen

Jeg ser i ettertid at jeg burde passet på å ha en jevnere fordeling av kunder i porteføljen. Det var jeg som gjorde det feilvalget. Torgeir Vierdal

Har fortsatt farten inn i 2019

Etter våren 2018 var tilbakelagt, snudde pilene for byrået.

- De fleste kundene er gang igjen nå. Men det har tatt tid. På mange måter har dette vært det beste året i Anoraks historie, sier en åpenhjertig Vierdal til Kampanje.

Han proklamerer at andre halvår 2018 ble nokså annerledes enn inngangen på året.

- Etter sommerferien gjorde vi vårt beste halvår noensinne. Og dette har fortsatt inn i 2019. Vi investerte i nye kunder og gjorde noen nyansettelser som var strategisk riktige. Vi har klart å få den strategiske delen til å gi oss enda bedre konkurransekraft. Nå er vi ekstremt godt posisjonert, sier han selvsikkert.

Blant kundene Anorak fikk inn i fjor, var bankappen Vipps og tv-operatøren Get. Første halvår i år har de også kapret Handelshøyskolen, Fabel, Flytoget og Ringnes til kundelisten.

- Nå har vi en større bredde i leveransene, og lager like mye kommunikasjon som reklame. Nå skal vi bli enda større og sterkere. Vi gjør mange grep knyttet til det som er vår tolkning av «content». I den forbindelse er det ny og utvidet kompetanse som skal inn.

- Så nå har du snudd skuta?

- Vi har endret litt på kursen, tatt noen grep og har lykkes godt med valgene vi har gjort. Vi har aldri stått sterkere enn nå. Vi har sagt nei til en del aktører og valgt å kun delta i noen få, strategisk viktige pitsjer.

- Hvordan har 2019 vært så langt?

- 2019 så langt har fortsatt som høsten i fjor, så det er veldig moro, avslutter han.

God fart:

Så langt har 2019 stått til forventningene, og Torgeir Vierdal har blant annet gjort flere nyansettelser. - Vi investerte i nye kunder og gjorde noen nyansettelser som var strategisk riktige, forteller Vierdal. Foto: Eivor Eriksen

Her ser du tallene til Anorak for 2018. Alle tall i MNOK.Pilene peker oppover for Anorak

Anorak 2018 2017 Endring i %
Omsetning 76,9 87,6 - 12
Byråinntekt 45,1 51,3 - 12
Driftsresultat 0,4 -0,3  - 
Resultat før skatt -0,2 -0,8  - 

Kilde: Anorak/Brønnøysundregistrene

Anorak-sjefen måtte ta grep da startup-kundene tråkket på bremsen: - Jeg gjorde et feilvalg