Rapporten til det svenske Instituttet for reklame- og mediestatistikk (IRM) for reklameomsetning i Norge i første kvartal, viser et større avvik mot Mediebyråforeningens tall enn vanlig. Der Mediebyråforeningen (MB) meldte om et fall i markedet på syv prosent, da de fremla sin rapport i april, viser IRMs rapport at markedet opplever en vekst på 2,7 prosent i første kvartal. I en sammenstilling av tallene til IRM og MB, som Kampanje har fått tilgang til, bruker IRM selv tittelen «Stor uoverensstemmelse mellom IRM og MB i Q1 2019» (se bildet lenger ned i artikkel)
- Det er ikke rart at det er et avvik mellom tallene, gitt at vi måler forskjellige ting. Vanligvis peker tallene i samme retning, så det er klart at dette er et større avvik. Likevel antar vi at det kan skyldes periodiseringseffekter, som stammer fra mediebyråenes systemer, sier Madeleine Thor i IRM, til Kampanje.
IRMs tall dekker som kjent alle reklamekjøp som innrapporteres fra kanaler og medieselskaper, og skal gi et totalbilde av hele medieomsetningen i perioden, mens MB kun rapporterer omsetningen som har gått gjennom de mediebyråene som rapporterer inn til MB.
Ifølge IRM-rapporten er internett, display og tv de tre største mediekanalene, og den totale medieomsetningen før første kvartal i Norge endte på rett i overkant av fem milliarder kroner. Av dette skal 2,37 milliarder har gått gjennom mediebyråene, ifølge Mediebyråforeningens tall.
- Av det jeg forstår, har Mediebyråforeningens tall blitt påvirket av at 31. desember var en mandag. På grunn av deres faktureringsrutiner, så kan en del av deres penger ha tilfalt 2018. Gitt denne faktureringsperiodiseringen hos mediebyråene, er det for tidlig å trekke noen viktige konklusjoner om hvorvidt færre penger går gjennom byråene eller ikke. Jeg anser det som rimelig å vente noen kvartaler før vi kan trekke en slik konklusjon, sier Thor.
Hun bekrefter samtidig at IRM kun har omtalt medieomsetning som har falt innenfor perioden. Det vil si fra tirsdag 1. januar og til og med søndag 31. mars.