Oppdatert: I en tidligere versjon av denne saken hadde det sneket seg inn en skrivefeil i ordet «kokkelimonke» i et av sitatene fra Sarah Willand. Det er nå rettet opp.
En fersk rapport utarbeidet av rådgivningsselskapet ECI Media Management slår fast at TV 2s seere mellom 60 og 69 år kun bør vektes 2-5 prosent i allmennkringkasterregnskapet og at seere over 70 år har null verdi for kanalen. Det er en kraftig nedjustering fra det opprinnelige forslaget til vekting, som satte en verdi på henholdsvis 25-35 prosent og 10-15 prosent på disse gruppene. Seere mellom 50 og 59 år gis en verdi på 20-25 prosent, også det en kraftig nedjustering fra utgangspunktet på 50-75 prosent.
Rapporten er sendt til Medietilsynet, som skal regne ut hvor store inntekter TV 2 har på allmennkringkasteroppdraget, og dermed hvor mye kanalen skal kompenseres, og EFTAs overvåkingsorgan ESA, som har bedt staten om ytterligere dokumentasjon på vektingen.
ESA er nå i full gang med å gjennomgå Discoverys klage på avtalen som kan sikre TV 2 opptil 135 millioner kroner i året, eller opp mot 675 millioner kroner for hele avtaleperioden, dersom kanalen klarer å synliggjøre merkostnadene ved å utføre allmennkringkasteroppdraget og ikke tjener mer penger enn det som er ansett som en «rimelig fortjeneste» - fastsatt til ti prosent driftsmargin.
Hovedpoenget til Discovery er at modellen for utregningen av annonseinntektene som TV 2 og staten har blitt enige om, der tv-seerne vektes etter alder (TRP), ikke gir et riktig bilde av inntektene TV 2 henter inn på allmennkringkasteroppdraget, ettersom TV 2 selger alle seere mellom 10 og 79 år til samme pris til annonsørene (GRP). Det amerikanskeide tv-konsernet har bedt ESA se nærmere på hvordan denne inntektsutregningen har blitt til.
Discoverys kommunikasjonsdirektør Espen Skoland er ikke imponert over det han har fått se av dokumentasjonen bak modellen.
- Både Kulturdepartementet og TV 2 har tidligere uttalt at de har brukt de fremste ekspertene i Norge for å komme frem til modellen for å allokere reklameinntekter. Vi har så langt ikke sett spor av denne dokumentasjonen, sier han til Kampanje.