Bruker nesten 500 drama-millioner i kampen mot Netflix og HBO - klar med ny finansthriller full av sex, narkotika og vold

Men budsjettet på det nye finansdramaet «Exit» blir bare for småpenger å regne i kampen mot strømmegigantene. Sjekk prislappen her.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Selv om NRK snart går over i «Sommeråpent»-tider, kunne kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen og resten av programstaben presentere store deler av sitt store programtilbud for resten av sommeren og ikke minst for høsten.

- Konkurransen fra de store aktørene som Netflix og HBO stiller bare enda strengere krav til kvalitet og hvert enkelt prosjekt må være helt unikt. Men vi ser at dramaprosjektene og særlig satsingene rettet mot ungdom gir oss økt oppslutning. Det synes vi er utrolig gøy og det tror jeg denne menyen også skal ivareta. Også er det klart at valget blir viktig, sier Eriksen til Kampanje.

NRKs høstlansering fant sted på Vega Scene i Oslo Sentrum denne uken, der Eriksen og dagens vert Nadia Hasnaouoi kunne vise at det fortsatt er plass til kjente og kjære programkonsepter som «Beat for beat», «Nytt på nytt» og «Lindmo» sammen en rekke nysatsinger. Mye av kruttet legges i nye dramaproduksjoner for å møte nettopp konkurransen fra de store, internasjonale strømmegigantene.

- «Game of Thrones» er en fantastisk serie og et verdensfenomen. Det koster 15-20 ganger mer enn en dyr norsk serie. Jeg gleder meg selv over HBO og Netflix, men det er ikke norsk innhold. Når HBO sender «Games of Thrones» har de bare opp mot ti prosent dekning, sier Eriksen.

Noe av det NRK legger i dramapotten i høst er den helt nye finansthrilleren «Exit», et humordrama med Bjarte Tjøstheim som heter «Hellums kro», vampyrserien «Nattens samarbeid» som er kommet i stand gjennom et internasjonalt samarbeid mellom NRK, tyske NDR og nederlandske NPO og en dramaserie om to tvillingbrødre «Twin» med «Games of Thrones»-stjernen Kristoffer Hivju i en dobbeltrolle.

Det er en verden med mye penger og noen takler det bedre enn andre. Det er en ubehagelig sannhet. Peter Testman-Koch, Fremantle

Merker Netflix mer og mer

 Konkurransen fra det amerikanske strømmegigantene er noe kringkastingssjefen Thor Gjermund Eriksen merker hver dag, men han mener NRK slår godt i fra seg.

  - Det er bra at folk gleder seg over «Games of Thrones», men det vil være et tap hvis vi ikke skal ha norsk innhold å glede oss over også, sier Eriksen.

- Merker dere at Netflix og HBO fortsetter å spise mer av kaka i forhold til konsum?

- Det er det ingen tvil om, de spiser tid og de gjør det på nye sjangere som dokumentarer og naturprogrammer. Det er ikke bare drama lenger. Men samtidig er jeg stolt over at vi klarer å bite fra oss kvalitetsmessig og vi opprettholder dekningen og det betyr at det er like mange som har en relasjon til NRK hver dag, sier Eriksen.

Av andre nye programmer som kommer til høsten på NRK kommer det et reiseprogram der skuespiller og programleder Kashfa King Gashamura (også kjent som Kash King, red. anm.) og kjæresten Anoushka reiser til Rwanda for å ta over hotellet til bestemoren til Gashamuras bestemor i «Hotell Kash King», men radiovert og DJ, Christine Dancke, tar med seg populære artister på en biltur som starter hjemme hos artisten og som ender på en eksklusiv konsert.

I programmet «Safari Norge»møter kjente nordmenn ville, norsk dyr også blir det en ny runde med «Parterapi» med Kevin Vågenes. I tillegg blir det også gjensyn med «Stjernekamp», «Side om side», «Team Ingebrigtsen» og «Lindmo».

Finansdrama:

Dramaserien «Exit» baserer seg på historier fra den norske finansverden. I serien skildres fire menn i finansbransjen som kjeder seg og jakter på spenning i hverdagen. Her Jeppe som spilles av Jon Øigarden. Foto: NRK.

På innsiden av finansmiljøet

Noe av det som skal holde de internasjonale gigantene unna de norske tv-seerne og konsumentene av tv-drama, er den beksvarte finansthrilleren «Exit» som skildrer livet til fire finansmenn på innsiden av et norske finansmiljø som skal ligge tett opp til virkeligheten. 

- Alt er basert på historier som er fortalt til oss fra folk i finansmiljøet, fra kvinner i det miljøet og fra de som sitter på andre siden bordet hos Økokrim, sier Øystein Karlsen som har regi og manus for serien.

Han sier rundt 70 prosent av manuset bygger på historier som er blitt fortalt fra finansmiljøet selv og at 30 prosent er oppdiktet.

Det er sjefen i tv-produksjonsselskapet Fremantle, Peter Testman-Koch, som har vært produsent på serien som er selskapets første dramasatsing. Testman-Koch er også den som har hatt ideen til serien sammen med en person han bare kaller «en bekjent».

- Og hvem hadde inngangen til finansmiljøet, det er vel neppe kringkastingssjefen?  

- He, he, det er i hvert fall ikke Thor Gjermund (Eriksen, red, anm.), sier Testman-Koch.

- Er det kjente norske finansmenn som er inspirasjonen til de fire karakterene?

- Vi har sagt at vi ikke skal si noe som helst om hvem disse menneskene er, også håper og tror vi at ikke flertallet er sånn. Men det er en verden med mye penger og noen takler det bedre enn andre. Det er en ubehagelig sannhet, sier Fremantle-sjefen.

- Hva har vært utfordringen med å skildre dette miljøet?

- Det vanskelig er å balansere de fire karakterene. De skal ikke være helter, men heller ikke så avstøtende at du ikke orker å se på det. Det er ikke en samfunnskritikk, men en samfunnskommentar. Vi håper serien vil skape debatt, fortsetter Testman-Koch.

- Har dramaproduksjon gitt mersmak for Fremantle?

- Ja i aller høyeste grad. Også er det veldig modig av NRK. Det er en ganske kontroversiell serie, sier han.

Tv-høsten:

NRK presenterte denne uken sin store høstmeny på Vega i Oslo. Her et lite knippe av skuespillere og programledere som vil dukke opp på skjermen denne høsten. Foto: Knut Kristian Hauger.

- Mange er sånn fordi de har makt

Klipp fra serien som består av åtte episoder a 30 minutter viser både sex, narkotika, raske bilder og vold når NRK viser frem serien og skuespillerne Simon Berger (Adam), Pål Sverre Hagen (William), Tobias Santelmann (Henrik), Jon Øigarden (Jeppe) og Agnes Kittelsen (Hermine). De er del av en finanselite som alle jager et avbrekk eller en «exit» fra en kjedelig hverdag.

- Alle i finansmiljøet er jo ikke slik, men mange er sånn fordi de har makt, sier Jon Øigarden.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen i NRK sier han har sett serien som skal på lufta i september i år.

- Dette kan jeg garantere er en serie som ingen har sett makan til - på mange måter, sier Eriksen.

- Er det et miljø kringkastingssjefen kjenner til?

- Nei, det er ikke det, og heldigvis, får en vel si, er det ikke et miljø flesteparten av oss kjenner til. Jeg tror heller ikke det er uttrykk for hvordan en hel bransje er, men et uttrykk for hvordan noen er, sier Eriksen.  

- Det er høy festføring i mediebransjen også, men kanskje et stykke igjen?

- Ja, og godt er det.

Bruker 400-500 millioner på drama

Men selv om det handler om penger og finans er ikke «Exit» blant de dyreste dramaproduksjonene til NRK som ofte har et budsjett på 70-80 millioner kroner. Ingen vil bekrefte budsjettet til «Exit» når Kampanje spør, men etter det Kampanje kjenner til koster serien rundt 30 millioner kroner. 

Det er uansett småpenger sammenlignet med budsjettene til de dramaseriene seerne får hos de store strømmegigantene.

- «Games of Thrones» koster 15 millioner dollar per episode og det er i hvert fall 15 ganger så mye som vi pleier å bruke, sier Eriksen.

- Og det setter en standard på hva vi som seere blir vant til. Må du lage dyrere og dyrere dramaserier?

- Innholdet på de store satsingene våre blir dyrere, for det må ha en kvalitet som driver kostnadene. Men det er ikke i nærheten av «Games of Thrones». Dessuten, når vi definerer kvalitet er det imidlertid ikke kroner vi måler, men i relevans for det norske publikummet. Se bare på produksjoner som «Heimebane» og «Skam»,  sier Eriksen.

Eriksen sier NRK i løpet av de siste tre-fire årene har mer enn doblet dramabudsjettene.

- Vi nærmer oss vel en 400-500 millioner kroner i året som vi bruker på drama, sier Eriksen.

Dermed gjenstod det bare for NRK-sjefen å minne om en ting.

- Ingen må glemme å betale lisensen i sommer og særlig ikke etter å ha sett denne menyen. Da kommer man til å betale lisensen for siste gang med glede, sier Thor Gjermund Eriksen.

Bruker nesten 500 drama-millioner i kampen mot Netflix og HBO - klar med ny finansthriller full av sex, narkotika og vold