Når kreativitetsfestivalen Cannes Lions akkurat har rundet av, er et sørgelig nabomesterskap over for Norges del. Svenske byråer som Forsman & Bodenfors og Ingo har klart å hale i land hele 51 løver i år, av disse hele to Grand Prix.
Statusen for norske byråer er totalt seks løver; to gull, tre sølv og én bronse. Årets norske representant i filmjuryen, Art Director Egil Pay i Try reklamebyrå, innrømmer at det er store forskjeller – og at det svir.
- Vi får jo juling hvert år. Hvis man tar kvaliteten på reklamejobber delt på antall innbyggere, er jo svenskene verdens beste land. Men hvis vi sammenligner oss med andre land som Danmark, Finland, Skottland og Irland, kanskje - så er det kanskje ikke så ille. Men det er klart at vi har en vei å gå, sier Pay til Kampanje.
Artikkelen fortsetter etter bildet.
Fornøyd: - Når vi får to løver i film, er jeg ganske happy, sier Egil Pay, som har sittet i årets filmjury. Foto: Hilde Nyman
Det ble totalt delt ut 87 filmløver i år, og når alt kommer til alt, ble det et bra, norsk år, synes han.
- Når vi får to løver i film, er jeg ganske happy. Det er der vi er nå, jeg tror nok at det er der vårt nivå er. Jeg er ganske fornøyd med min jobb, og det er hyggelig å være del av juryen det året vi får to løver.
- Suksessen ble en inspirasjon
I år er det et nytt, svensk byrå som har hevdet seg hakket mer enn det jevnt gode byrået Forsman & Bodenfors. Ingo vant totalt 20 løver, mens Forsman & Bodenfors fikk 17. Tekstforfatter, partner og styreleder i Forsman & Bodenfors, Anna Qvennerstedt, sier til Kampanje at hun tror byråets suksess, blant annet med Volvo-filmer som «Epic Split» har inspirert til en «svensk bølge».
- Suksessen med «Epic Split» ble en enorm inspirasjon og en game-changer for oss. Jeg tror at folk tenker at «jeg jobber et sted der dette er mulig». Jeg ble litt redd for at det kom til å bli et tomrom og at vi kom til å få prestasjonsangst, men det ble i stedet motsatt. Vi satte oss høye målsettinger og jeg tror at det smittet over på andre, svenske byråer. Det ble en inspirasjon, ganske enkelt, sier Qvennerstedt til Kampanje.
Men hun unner konkurrenten Ingo alle løvene de har fått under årets Cannes Lions.
- De har virkelig tatt for seg her i år. Og briljerer enda mer her på den internasjonale arenaen enn hjemme i den svenske andedammen. Det er fantastisk morsomt, synes jeg. Jeg er veldig glad på deres vegne, selv om jeg selvsagt skulle ønske at det sluttet med at vi har noen flere løver enn dem. Hehe.
- «Epic Split» startet suksessen for alvor
Hun forteller at de merker at byrået for alvor ble «oppdaget» av den internasjonale reklamebransjen etter at «Epic Split» gjorde rent bord i de fleste kreative konkurranser i 2014. Spurt om hva hun tror er årsaken til at svenske byråer gjør det bedre enn norske, har hun én teori på noe som har virket inn de siste årene;
- Det blir på en måte et momentum som oppstår, og hele byrået får høy selvforståelse. Det samme kan man se hos Ingo, etter at de vant mye med en Lidl-kampanje for noen år siden. Det må jo ha vært samme som skjedde der. De inspirerte kanskje seg selv, tror hun.
I 2014 ble Forsman & Bodenfors kåret til «Årets Byrå» og er nok det mest kjente, svenske byrået utenfor landegrensene. I løpet av de siste 10-15 årene har byrået hanket inn over 100 Cannes-løver.