Her er tre festfiksere med event(yrlig) vekst

Eventbransjen er på vei mot tre milliarder i omsetning. Få helt nye prognoser her - og møt tre menn som satser for fullt.

Publisert / Oppdater

Camilla Hellum og Erlend Fossbakken

Eventbransjen fortsetter å vokse betydelig i Norge. Mens annonsørene og reklamekjøperne har kuttet ned på de samlede milliardinvesteringene i markedsføring de siste årene, har stadig mer penger gått til event. I 2015 brukte norske bedrifter 2,521 milliarder kroner på event, en vekst på 8,3 prosent, ifølge tall fra Sponsor Insight, Samtidig falt det norske reklamemarkedet, inkludert sosiale medier, med 0,7 prosent i fjor.  Nå kan Kampanje presentere en ny prognose som forteller at festen fortsetter for fullt i eventbransjen.

- I 2015 økte altså event med 8,3 prosent. Vår prognose for 2016 viser at omsetningen faktisk skal øke med 15 prosent, forteller Vegard Arntsen, daglig leder i Sponsor Insight, til Kampanje.

Det betyr at det norske bedrifter øker sine investeringer i event med rundt 400 millioner kroner til 2,9 milliarder kroner i år.

Derfor vokser eventbransjen
- Dette er spenstig, men tallet er basert på eventbyråenes egen innrapportering til oss og dataene er samlet inn i januar/februar i år. Med andre ord i en periode hvor budsjetter for lengst er lagt og arbeid med å nå dem godt i gang, forteller sponsor- og eventanalytikeren.

- Hvorfor fortsetter event å vokse som markedsføringskanal?

- Opplevelsesbasert markedsføring blir stadig viktigere og det brukes gjerne i kombinasjon med kampanjer i sosiale medier. Økningen i sponsormarkedet bidrar nok også litt, siden aktivering av sponsoravtaler ofte innebærer bruk av eventer. Som  når Vi Menn inviterer til Mestermøte på Grefsenkollen med Petter Northug – som de sponser – og som konkurrerer mot andre idrettsutøvere i en uhøytidelig og morsom konkurranse, sier Arntsen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Spår ny opptur: - Opplevelsesbasert markedsføring blir stadig viktigere og det brukes gjerne brukes i kombinasjon med kampanjer i sosiale medier, forteller Vegard Arntsen.

Event(yrlig) vekst

Ferske prognoser viser at eventmarkedet vokser med 15% i år til nesten tre milliarder. 

- Satsingen har vært tøff 
Wagriss Yassin, Fredrik Krafft og Tore Frisholm kan bekrefte at det er gylne tider i eventbransjen. I 2013 startet de selskapet Sketch Production, et fullservice-eventbyrå som satser på arrangementer for næringslivet. Sketch gjør alt fra store og små samlinger, konferanser, kick-offs, julebord, sommerfester, utenlandsturer og messer. På bare tre år har selskapet økt omsetningen med 250 prosent og doblet antallet ansatte. I 2013 omsatte Sketch for 4,6 millioner, så hoppet den opp til 13,6, milloner i 2014 og i 2015 landet omsetningen på 16 millioner. Selskapet har gått med overskudd siden starten. 645.000 i første driftsår, 1,6 millioner i 2014 og en snau million i pluss i fjor.

- Årsaken til den rekordhøye omsetningen i fjor var helt klart hardt arbeid og målrettet fokus, personlig oppfølging av kunder og godt nettverk. Det skal også sies at eventbransjen de siste årene har vokst og at det går mer penger til eventmarketing som kanal, sier partner og prosjektleder Tore Frisholm til Kampanje.

Frisholm forteller at han startet selskapet sammen med Yassin og Krafft fordi de ville jobbe med engasjerende innhold og hadde ambisjoner om skape unike konsepter og merkevareopplevelser

- Da vi startet Sketch visste vi at konkurransen i eventbransjen var hard, men vi visste også at vi hadde alle forutsetninger for å lykkes. Ganske enkelt fordi vi hadde kompetansen, erfaringene og nettverket som skulle til.  Likevel, satsingen har vært tøff og arbeidsintensiv. Vi har hatt møtt hav av utfordringer og dagene har vært morsomme, lærerike, hektiske, og ikke minst krevende, sier Frisholm

På kundelisten til Sketch finner man selskaper som TV 2, Deloitte, Red Bull, COWI, VG, HBO og Norgesgruppen.

Event er vekstvinner Totale reklame- og medieinvesteringer i Norge i 2015

 
Kanal  2015 Endring (2014)
Dagspresse inkl. innstikk 4.015 -14,9 %
Gratisaviser 142 -24,5 %
Ukepresse 326 -18,6 %
Fagpresse 423 -4,3 %
Trykte kataloger 40 -26,7 %
Direktereklame 1.924 -7,1 %
Tv 3 858 1,4 %
Radio 744 4,1 %
Kino 138 5,8 %
Internett inkl. mobil 7 416 11,1 %
Utendørsreklame 592 6,2 %
Totale medieinvesteringer 19.600 - 0,7 %
Event 2.521 8,3 %
Sponsing 4.466 3,3 %
Totale reklameinvesteringer 26.606 0,7 %

Tall i millioner kroner. Prosentvis endring fra 2014. Kilde: IRM

Her er tre festfiksere med event(yrlig) vekst