Halvannen uke før det braker løs på den franske rivieraen og Cannes Lions starter, ligger det an til rekordlav deltakelse på den faglige delen av Cannes Lions. Ikke flere enn 24 nordmenn har registrert seg som delegater til festivalen, selv om antall innsendte bidrag holder seg relativt stabilt. I fjor på samme tid var det påmeldt 88 norske delegater, mens det endelige antall delegater endte på 116.
- Vi ligger langt bak skjema og styrer mot det desidert laveste delegat-året siden min statistikk starter i 2001, forteller den norske Cannes Lions-representanten Espen Strand Henriksen.
20-25 delegater betyr at de norske delegatene vil utgjøre mellom 0,15 -0,20 prosent av det totale antallet delegater. Strand-Henriksen regner med at det endelige antall norske delegater kommer å ende på rundt 25. Totalt er det ventet rundt 15.000 delegater til Cannes Lions.
DDB er eneste byrå som sender tre ansatte med delegatpass, mens byråer som Try sender to delegater. Likevel er det ikke fare for at det blir skrint med nordmenn på shortlistfesten eller andre, norske samlinger. Tradisjonen tro reiser blant annet et nesten fulltallig Try nedover under festivaluken. Det samme gjelder Pol, som også reiser nedover hele byrået – men her er det ingen fra byrået som skal være delegat.
- Cannes for dyrt
Byråleder Linda Kling i McCann tror hovedsakelig det er økonomien som medvirker til en laber, norsk interesse for å være delegat under Cannes Lions i år.
- Punkt én er at jeg tror det er laber interesse fordi det er så dyrt. I tillegg kommer jobben med å sette seg inn i alt på det faglige programmet. Jeg opplever også at Cannes Lions har blitt mer en underholdningsarena enn en læringsarena, sier Kling.
Hun trekker frem som eksempel programmet i fjor – som hadde store kjendis-trekkplastre som Al Gore, Kim Kardashian og Monica Lewinsky.
- Det var stort å høre Al Gore snakke inspirerende om miljø, men det ga meg ikke den største faglige utviklingen. Det samme går for da jeg hørte Kim Kardashian snakke om appen sin. Er det å høre på disse verdt den investeringen det er å delta?, spør hun.
Hun trekker også frem at det har vokst frem mange andre arenaer der kommunikasjonsfolk fra alle verdenshjørner kan bli faglig oppdatert.
- Jeg tror flere og flere begynner å finne andre arenaer, som South By Southwest i Texas, mobilmessen i Barcelona, eller New York eller Tokyo. Forskjellen på Cannes Lions er at konkurransen er hovedfokuset. Jeg har nok fått mer faglig utbytte i Texas enn i Cannes, sier Kling til Kampanje.
McCann reiser til Cannes Lions med like mange delegater som i fjor; tre. Det er Kling sammen med de kreative lederne Stein Simonsen og Torstein Greni. Kling forteller at de har hatt egne «inspirasjons-sesjoner», der de som har vært på Cannes Lions presenterer cases fra festivalen.
- Disse har man nesten fått mere ut av enn å reise ned selv. I Cannes er det veldig ofte fokus på de store gullvinnerne, da er det lett å glemme at sølv- og bronsevinnerne også er veldig gode jobber.