Norske reklamefolk vil helst være strandløver

Aldri har færre nordmenn meldt seg på Cannes Lions. Her er byråene som sender folk og bidrag til festivalen.

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman
Hilde Nyman Journalist

Halvannen uke før det braker løs på den franske rivieraen og Cannes Lions starter, ligger det an til rekordlav deltakelse på den faglige delen av Cannes Lions. Ikke flere enn 24 nordmenn har registrert seg som delegater til festivalen, selv om antall innsendte bidrag holder seg relativt stabilt. I fjor på samme tid var det påmeldt 88 norske delegater, mens det endelige antall delegater endte på 116.

- Vi ligger langt bak skjema og styrer mot det desidert laveste delegat-året siden min statistikk starter i 2001, forteller den norske Cannes Lions-representanten Espen Strand Henriksen.

20-25 delegater betyr at de norske delegatene vil utgjøre mellom 0,15 -0,20 prosent av det totale antallet delegater. Strand-Henriksen regner med at det endelige antall norske delegater kommer å ende på rundt 25. Totalt er det ventet rundt 15.000 delegater til Cannes Lions.

DDB er eneste byrå som sender tre ansatte med delegatpass, mens byråer som Try sender to delegater. Likevel er det ikke fare for at det blir skrint med nordmenn på shortlistfesten eller andre, norske samlinger. Tradisjonen tro reiser blant annet et nesten fulltallig Try nedover under festivaluken. Det samme gjelder Pol, som også reiser nedover hele byrået – men her er det ingen fra byrået som skal være delegat.

- Cannes for dyrt
Byråleder Linda Kling i McCann tror hovedsakelig det er økonomien som medvirker til en laber, norsk interesse for å være delegat under Cannes Lions i år.

- Punkt én er at jeg tror det er laber interesse fordi det er så dyrt. I tillegg kommer jobben med å sette seg inn i alt på det faglige programmet. Jeg opplever også at Cannes Lions har blitt mer en underholdningsarena enn en læringsarena, sier Kling.

Hun trekker frem som eksempel programmet i fjor – som hadde store kjendis-trekkplastre som Al Gore, Kim Kardashian og Monica Lewinsky.

- Det var stort å høre Al Gore snakke inspirerende om miljø, men det ga meg ikke den største faglige utviklingen. Det samme går for da jeg hørte Kim Kardashian snakke om appen sin. Er det å høre på disse verdt den investeringen det er å delta?, spør hun.

Hun trekker også frem at det har vokst frem mange andre arenaer der kommunikasjonsfolk fra alle verdenshjørner kan bli faglig oppdatert.

- Jeg tror flere og flere begynner å finne andre arenaer, som South By Southwest i Texas, mobilmessen i Barcelona, eller New York eller Tokyo. Forskjellen på Cannes Lions er at konkurransen er hovedfokuset. Jeg har nok fått mer faglig utbytte i Texas enn i Cannes, sier Kling til Kampanje.

McCann reiser til Cannes Lions med like mange delegater som i fjor; tre. Det er Kling sammen med de kreative lederne Stein Simonsen og Torstein Greni. Kling forteller at de har hatt egne «inspirasjons-sesjoner», der de som har vært på Cannes Lions presenterer cases fra festivalen.

- Disse har man nesten fått mere ut av enn å reise ned selv. I Cannes er det veldig ofte fokus på de store gullvinnerne, da er det lett å glemme at sølv- og bronsevinnerne også er veldig gode jobber.

- Skulle ønske byråene tok seg råd
I fjor var kreativ direktør Doffen Trellevik i MK Norway kritisk til at langt de fleste reklamefolk som tar turen til Cannes Lions i juni, ligger på stranden og drikker rosévin med bransjekolleger i stedet for å delta på festivalen som delegat. Når han får høre om den rekordlave oppslutningen Norge ligger an til år, kan han bare konstatere at ting ligger an til å bli enda verre i år.

- Det er klart at det er bekymringsverdig. For antall nordmenn der nede vil være mye høyere. Så da er spørsmålet hvorfor og hva. Det er klart at det er jo lavkonjunktur og passene er ekstremt dyre. Men jeg skulle ønske at byråene tar seg råd til å sende flere av kreatørene nedover med delegatpass, sier Trellevik til Kampanje.

Les også: - Drittår for norsk reklame var gull for faget

Men Trellevik forstår at prisen gjør at mange byråer kvier seg.

- Det er klart at det tar et betydelig kakk av bunnlinjen å sende mange kreatører med fullt pass, og det er utrolig synd. Men vi kreatører kan ikke bare gjemme oss bak byrået. Ta ansvar selv, sier han og oppfordrer bransjekolleger til å spare gjennom året og betale selv når juni kommer.

- Jeg har vært i Cannes flere ganger tidligere og betalt selv. Blant annet får man billigere pass om man er under 30 år. Spørsmålet er om kreatørene er sulten nok til å investere i egen faglig utvikling. Jeg var ikke med på Cannes Lions for to år siden fordi jeg var i pappaperm. Da høsten kom merket jeg at jeg manglet det kreative overskuddet jeg synes Cannes Lions gir. Det er en vitamininnsprøytning, mener han.

«Skal jeg velge én festival, blir det Cannes» Doffen Trellevik

I fjor sendte MK Norway i Oslo og Bergen nedover til sammen ni ansatte med delegatpass, mens Trellevik forteller at det ligger an til at det kun blir han fra byrået som reiser til Cannes – og som har delegatpass. Selv om denne ikke er registrert på den offisielle delegatlisten fra Cannes Lions ennå.

- I år har vi noen praktiske utfordringer med blant annet pappapermer og produksjoner, men vi håper på å bli flere enn meg på oppløpssiden og mener likevel at det en investering som er viktig å ta.

- Er det faglige programmet godt nok?

- Det kommer an på hvilken bransje man er i. Både Texas og New York er bra, men arbeidet som kommer til Cannes har størst variasjon. For oss er det den festivalen som er mest relevant innen reklame og kommunikasjon. Det er mulig at det ikke er like bra på tech og interactive som South by Southwest i, men skal jeg velge én festival, blir det Cannes, sier han.

Han oppfordrer delegater til å sette seg godt inn i programmet på forhånd og være kritisk til hva man bruker tiden på mens man er der.

- Man får lite ut av festivalen om man reiser ned dit uten å ha gjort seg opp en mening om hva man skal gå på. Jeg er alltid slik at viser det seg at det er en suppe-sesjon, går jeg raskt. Da ser jeg heller på shortlist-utstillingen eller går på et kurs, sier Trellevik.

- Aldri vært tradisjon
Reklamebyrået SMFB har sendt inn 32 jobber til årets Cannes Lions, men ingen ansatte i byrået har meldt seg på som delegater. Byråleder Christian Steen forteller at det ikke er noen tradisjon å sende ansatte til Cannes, men at flere av byråets ansatte reiser nedover for egen regning.

- Det har aldri vært en tradisjon i SMFB å sende ansatte til Cannes. Bortsett fra når vi vinner priser, da sender vi selvsagt ned folk for å ta de i mot. Enkelte velger riktignok dratt nedover for egen regning, fordi det er et fint sosialt samlingspunkt for bransjen, sier Steen.

 - Er festivalen så dyr at den mister tiltrekningskraften for reklamebransjen?

- Cannes Lions er nok dyrt nettopp fordi den har stor tiltrekningskraft. Dessuten har nok Facebook, Google, Apple og kompani sørget for å gjøre kreativitet og innovasjon innen media enda mer relevant og for mange flere aktører utenfor reklamebransjen også. Cannes Lions er mega business, noe som ble relativt tydelig i vinter da eierselskapet ble verdsatt til 1,16 milliarder dollar i forbindelse med børsnoteringen, fordi den er viktig festival, sier han.

«Kjære pappa» norsk favoritt
De norske byråene har i år sendt inn totalt 277 jobber til Cannes Lions, noe som er en nedgang på knappe ni prosent fra fjorårets 305 jobber. Det er Try reklamebyrå som har sendt inn aller flest jobber, med 58, fulgt av McCann med 37 jobber og SMFB med 32.

Egil Pay fra Try reklamebyrå setter seg på flyet til den franske rivieraen neste uke, men har allerede rukket å pre-juryere over 1000 reklamefilmer. Nå gleder han seg til de faglige diskusjonene i juryen.

- Jeg gleder meg til å ikke bare se, men også diskutere reklame. Det blir spennende å høre om det er stor forskjell i smak. Jeg tror de norske jobbene med størst vinnersjanser er «Kjære Pappa» for Care, «Hengeren» for VW, «Regnskogvokter» for tv-aksjonen og «Gull-SIM» for Telenor. Plastelina-figurene for Djuice og MineCraft-konserten er sikkert også med og kjemper. The Secret Numbers for Kraftwerk også. Jeg har ikke så god oversikt i Design-kategorien, men hvis jeg skulle tippe, så er vel Barcode, Talas og de nye passene veldig gode kandidater, sier Pay til Kampanje.

Også Pays jury-kollega Fanny Vaager fra Saatchi & Saatchi trekker frem Volkswagens tilhenger-stunt  og «Kjære pappa».

- Jeg håper og tror at «The Reversed Trailer» gjør det bra, jeg er så imponert over den jobben. Og «Kjære pappa» vinner jo alt, vil tro den får en pris eller to også.

- Saatchi har sendt inn ti bidrag i år – hvilket har dere mest tro på?

- Telefon fra Hamar er en jobb jeg synes har en god og lettfattelig idé i bunn. Det håper jeg at en jury vil legge merke til, og at vi nå har klart å formidle det særegne norske som hører med den jobben. Det har ikke vært så lett å forklare hvorfor det å få en telefonsamtale fra en liten by i Norge betyr noe veldig bra for den som svarer, sier Vaager.

Bedt om å trekke frem andre, norske byråers arbeider med vinnersjanser, nevner McCanns Linda Finn-filmene fra Try, og Pols jobber for NSB og Regnskogfondet.

- For ikke å glemme SMFB med sine internasjonale jobber og «Kjære pappa» fra Schjærven. Denne jobben kan komme som en stor overraskelse, og den synes jeg faktisk fortjener å vinne!

Av de jobbene McCann har sendt inn, trekker hun frem hun Widerøe-kampanjen.

- «Norsk Møteservice» for Wideøe er akkurat passe snål. Den har jeg litt trua på, kan være en sånn kampanje som en Cannesjury kan finne på å like - norsk og rar, sier hun.

- Trangt nåløye
Også Doffen Trellevik trekker frem Tangrystan og Schjærven-jobben «Kjære pappa» som årets sterkeste norske, kort.

- Det er den jobben jeg har mest tro på, men vi får håpe at det dukker opp flere norske jobber som kan markere seg.

MK Norway har sendt inn tre jobber i år – alle i radiokategorien. Spotene er laget for RFSU.

- Vi håper jo at de kan markere seg. Men det er alltid spennende med norske radiospoter som oversettes, sier han.

Christian Steen i SMFB trekker frem sin Diadora-kampanje som det bidraget fra eget byrå han har mest tro på.

- Den globale kampanjen vi nettopp gjorde for Diadora er annerledes, der en god idé er 100 prosent integrert med distribusjonsløsningen. I tillegg har vi gjort en fin «Real Hot Dog»-kampanje for Statoil Fuel and Retail og Freia Kvikk Lunsj.

- I hvilke kategorier ønsker dere aller mest å markere dere?

- Det vil jo være mest moro å vinne noe der konkurransen er størst, innenfor de digitale kategoriene. Men vi vil være veldig fornøyde med å markere oss i en hvilken som helst kategori, fordi det sendes totalt inn 40.000 kampanjer fra hele verden og da er nåløyet uansett fryktelig trangt, sier Steen.

Pol har sendt inn totalt ti jobber i år, blant annet den allerede nevnte «Regnskogvokter» for tv-aksjonen og filmer for både DNB og NSB.

- Cannes er jo en konkurranse det er vanskelig å være veldig optimistisk. Det er jo knallhardt. Den eneste jobben som har fått testet seg i konkurranser før Cannes, er jo Regnskogvokter, og den har gjort det veldig bra både nasjonalt og internasjonalt. Men man vet jo aldri med Cannes. Vi er håpefulle, men realistisk optimistiske, sier byråleder Monika Augustsson.

Disse reiser til Cannes Lions som delegater:

Antall delegater Byrå/bedrift
3 DDB
3 McCann
2 Anti
2 Carat
2 Gambit
2 Heisholt
2 Orkla
2 Try
2 Westerdals

Disse sender én delegat; BBDO Oslo, Creuna, Snæhetta og Starcom.

Tall oppdatert per 06.06. 2016. Oppdaterte tall er ventet mot slutten av uken.

Dette er byråene som har sendt bidrag til Cannes Lions 2016:

Bidrag Byrå
58 Try
37 McCann
32 SMFB
29 Anorak (inkl Making Waves)
26 Kitchen
13 Heisholt
10 Pol
10 Saatchi & Saatchi
7 Creuna
7 DDB
7 Good Morning
7 Trigger
5 Hyper
5 Los & Co

Andre byråer/selskaper som  har sendt inn: Llowbank, I & M, MK Norway, Schjærven Reklamebyrå, Geelmuyden.Kiese, Motion Blur, Orkla Confectionery, Bouvet, Starcom, Vizeum og Anti.

Norske reklamefolk vil helst være strandløver