Hun snakker fort og behersket. Henriette Grønn lener seg avslappet tilbake i ørelappstolen i Geelmuyden Kieses møterom i lokalene ved Solli plass.
Henriette Grønn har jobbet to uker i jobben som ansvarlig for samfunnskontakt hos Geelmuyden Kiese. Men hun virker allerede hjemmevant og avslappet. Nesten samtidig som den nye jobben ble kjent, ble hun valgt til styreleder for bransjeorganisasjonen Komm. Overfor Kampanje avslører hun at hun grep sjansen begjærlig da hun ble spurt.
- I utgangspunktet sier jeg ja til de fleste utfordringer. Jeg er ikke én av de kvinnene som sier nei fordi det høres skummelt ut, sier hun bestemt.
- Jeg sa ja på strak arm og stilte spørsmål etterpå, hehe, sier Grønn.
For tidligere erfaring fra Komm-styret hadde gitt grobunn for tanker om hva som kunne gjøres annerledes. Hun var ikke i tvil om at mye måtte gjøres, men likevel var hun sikker på at det var potensiale.
- Jeg synes endringsledelse er det det morsomste som fins. Og hvis jeg ikke hadde hatt noen peiling på hva som kunne gjøres med Komm, ville jeg ikke sagt ja. Jeg vet at Komm må bli bedre på å skape verdi for medlemmene sine. Jeg vil gi det et realt forsøk, og prøve å få til nødvendige endringer. Her må vi tørre å røske opp, stille med blanke ark og prøve ut nye tiltak og varianter, sier hun.
Like over sommeren skal det nyvalgte styret meisle ut en ny strategi. Hun har begynt tankevirksomheten, men hvordan strategien blir, skal styret bestemme sammen.
- Foreløpig har jeg ingen anelse om hva den vil inneholde. Vi representerer jo et kreativt yrke, så hvis ikke vi klarer å tenkt friskt og ta sjanser, kan vi bare legge ned hele Komm, proklamerer hun.
Ønsket hennes er å vri fokuset fra å være internt til å bli mer rettet utad.
- De siste årene har hovedoppslagene i pressen dreid seg om den interne krigingen mellom byråene. Det gir et feilaktig og uproposjonalt inntrykk av hva vi holder på med i bransjen. For meg handler det om å vri oppmerksomheten til å vise omverdenen hvor mye fantastisk verdiskapning det gjøres i kommunikasjonsbransjen. Vi må vise hva vi jobber med, hvordan vi jobber, hvor dyktige folk det jobber her og hvordan vi hver dag bidrar til å skape verdifulle endringer gjennom kommunikasjon for kundene våre, sier hun engasjert.
- Hva kommer du til å ta tak i først da? Åpenhet?
- Vel, åpenhet er et viktig virkemiddel for å skape tillit og innsikt i bransjen vår. Jeg opplever at alle byråer er for åpenhet. Det er derimot ulike oppfatninger av hva som ligger i begrepet. For meg handler det om mer enn kundelister. Jeg vil ikke gå inn i et år der kundelistene er det eneste vi har snakket om, om jeg kan slippe det. Samtidig har jeg fortsatt troen på at det er mulig å finne et kompromiss her de fleste kan leve med. Jeg er en levende optimist og ønsker å samle bransjen. Håper jeg ikke er den eneste! I UK er alle lobbyister og PA-byråer pålagt å ha åpne kundelister for å være medlem av PRCA, som er den største kommunikasjonsforeningen i Europa. Jeg skjønner virkelig ikke at det er så kontroversielt her hjemme. Det forbauser meg at bransjen ikke har kommet til enighet. Kan det ha vært litt prestisje ute og går? Samtidig har jeg respekt for at byråene har ulike forretningsmodeller og ser seg tjent med ulike strategier knyttet til kundelister, sier hun. Det første styret kommer til å ta tak i er likevel arbeidet med en ny strategi: Hvordan skape mest mulig verdi for medlemmene våre? Vi starter i august med et blank papir og fargestifter til.