Skal bygge merkevare i «kaos»-marked

Kundene stoler verken på reklamen eller selskapene og det bugner over med merkevarer. - Reklametrykket er crazy, sier Ice-sjefen.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Det nye bredbåndsselskapet Ice fremstår som en foreløpig vinner i telebransjen. Selskapet har på kort tid vunnet en stor frekvensauksjon, og har i tillegg til å kjøpe infrastrukturen til Tele2 også sikret seg mobiltelefonselskapet Network Norway som henvender seg til bedriftsmarkedet. Nå lukter det lansering av Ice også i det attraktive privatmarkedet for mobiltelefoni lang vei.

På en større telekonferanse i forrige uke i regi av Mediehuset Tek i Kragerø, var det store spørsmålet når Ice og toppsjef Eivind Helgaker skal ta opp kampen med Telenor og TeliaSonera og starte salget av mobiltelefonabonnement i privatmarkedet.

Telenor: - Vi merker at det er noen som har fått opp farta

- Så når går dere inn i privatmarkedet for mobiltelefoni?

- Straks vi er klare, sier Eivind Helgaker i Ice til Kampanje.  

- I år?

- Når vi er klare så er vi klare og da skal vi si fra med store bokstaver, sier han.

Ice-sjef Eivind Helgaker, som tidligere jobbet i Tele 2 og Canal Plus (det som i dag heter C More, red.anm.) sier at de skal satse nok til at de blir en aggressiv konkurrent til NetCom og Telenor. Opp dit er det et imidlertid et godt stykke. Ser en på reklameinvesteringene så langt i år bruker TeliaSonera på sine merkevarer OneCall, Netcom og Chess 338 millioner kroner på reklame (ACNielsen, brutto reklameinvesteringer, red. anm.), mens Telenor på sin side bruker i overkant av 240 millioner kroner på sine merkevarer Telenor Mobil, Djuice og Talkmore inkludert. Telenor og TeliaSonera har i dag over 90 prosent av dette markedet til sammen. 

- Reklametrykket er crazy
Nykommeren Ice med i overkant av rundt 100.000 bredbåndskunder og 100.0000 bedriftskunder ligger så langt ute med en reklamespending på skarve fire millioner kroner.

- Reklametrykket i markedet er helt crazy for bransjen. Men vi har vært veldig stille nå på grunn av at vi har vært i den prosessen vi har vært i. Det var vår anbefaling. Nå skulle vi dra litt i brekket og heller investere i ny infrastruktur, men tidligere har vi vært veldig synlige på tv og hadde jo tidvis en merkevarekjennskap som var høyere med Netcom, sier han.

Når Ice-sjefen skal starte markedsføringen er det liten tvil om at tv kommer til å bli viktig.

- Tv er en viktig kanal for å nå den store massen i Norge. Skal du klare det må du på tv. Vi ser veldig verdien av bruke penger på marketing generelt også bruker vi også veldig mye tid på å finne ut hva som funker og ikke funker, sier han.

Her kan du se mobilselskapenes markedsføring i 2015

Alle tall fra ACNielsens reklamestatistikk for brutto reklameinvesteringer, internett eksklusivt.

Støttes av russisk oligark
Men det er ikke reklamen som kommer til å koste mest – det er investeringene knyttet til infrastruktur og det å bygge ut nettet. Flere snakker om investeringer opp mot en milliard kroner.

- Vi hentet halvannen milliard svenske kroner for en stund siden og har nylig hentet inn 82,5 millioner amerikanske dollar som skal brukes til ytterligere ekspansjon innen konsernet. Det er altså snakk om store summer og betydelig beløp, sier han.

Da kan det kanskje være godt å hvile seg på Storbritannias rikeste mann, den ukrainsk-amerikanske forretningsmannen og oligarken Len Blavatnik som med holdningselskapet Access Industries eier Ice i tillegg til en lang rekke selskaper innenfor det digitale mediemarkedet det være seg Spotify og Warner Music. Ifølge Forbes har Blavatnik en formue på 21 milliarder dollar etter å ha investert i post-sovjetiske energi- og aluminiumselskap og olje.

- Hva kan du si om eieren din, Lev Blavatnik?

- Egentlig ingenting. Men generelt kan jeg si at Access Industries er en støttende og god eier, sier Helgaker.

Med russiske oljemilliarder, digitale medie-dollar, en velfylt lommebok og klar plan, kommer det med andre ord til å dra seg ordentlig til i mobiltelefonmarkedet fremover med Ice på banen. For Telenor og TeliaSonera kommer det til å bli en heftig konkurranse når to nye aktører vil ta opp kampen med Telenor og TeliaSonera ettersom også Get, i tilleg til Ice, nå tydelig varsler at de har ambisjoner innenfor mobiltelefoni. Get ble nylig kjøpt av den danske telekomselskapet TDC.

Mr. Ice: Med en russisk oligark og amerikanske mediepenger i ryggen skal Ice og administrerende direktør i Ice, Eivind Helgaker, ta markedsandeler fra telegigantene Telenor og TeliaSonera.

Kaosmarked
Det er dermed i et uoversiktlig marked for telefoni og bredbånd at Ice nå skal bygge og videreforedle sin merkevare og gjøre seg synlig. Tall Get la frem på telekonferansen i Kragerø sist uke viste at det er hele 27 forskjellige merkevarer som kniver om tele- og internettkundenes lommebøker. Noen som snakket om et overfylt marked?

- Hvorfor skal folk velge Ice?

- Utgangspunktet er at alt som har med IT, fakturering og kundesystemer innen telekom fort blir en hemsko og det er mange av de etablerte aktørene som har gamle IT-systemer. Vi starter fra scratch og har muligheten til å ta alle de tingene som de andre store operatørene har drømt om å kunne gjøre, og vi kan gjøre det mye billigere enn det man gjorde i gamledager. Det er mer hyllevare der ute i dag, sier Helgaker.

«Ny software, nye måter å håndtere kunder på og skape helt nye kundeopplevelser» er noe av planen til Helgaker for å kappe land i telemarkedet.

- Vi kan skape en fleksibilitet som det er umulig for de etablerte å gjøre og vi kan bygge helt nye og spennende produkter, og det er dette vi jobber med, sier Helgaker.

- Vi skal vokse på bli den tredje største aktøren og vi må nok da inn i alle segmentene av markedet. Eivind Helgaker

Tror ikke på reklamen
Et annet stikkord for Ice og Helgaker er «tillit». På konferansen la Helgaker frem tall som viste at «seks av ti tror ikke på reklamen» til mobiltelefonselskapene og «fem av ti stoler ikke på operatøren».

- Det var vel en grunn til at forbrukermyndighetene nikket samtykkende her. Det er noe de adresserer hele tiden, sier Helgaker.

- Skal dere inn i lavprismarkedet og bli den nye Onecall-aktøren?

- Vi skal vokse på bli den tredje største aktøren og vi må nok da inn i alle segmentene av markedet, sier Helgaker.

Helgaker sier det «er mange ting å spille på i tillegg til pris» og nevner både «dekning» og «data».

- Dataveksten eksploderer og det er det folk vil ha. Se på hvordan markedet priser disse tjenestene i dag; SMS og tale er gratis og det eneste du betaler for er størrelsen på datapakken, sier Helgaker.

- Så hvor skal dere da tjene pengene?

- Vi bygger et rent datanett og kommer rett inn og kan rendyrke det folk vil ha, det gir oss et fortrinn, sier Helgaker.

Frykter i markedet
Ice-sjefen mener også hastigheten og kapasitet blir et fortrinn så lenge selskapet «har få kunder som deler på mange frekvensressurser» sammenlignet med konkurrentene.

Flere Kampanje har snakket med lurer nå på hva Ice skal tilby. Kampanje er kjent med at den største frykten er at Ice kommer til å selge sine datapakker på en helt ny måte, og tilby det markedet kaller en hel «bucket» med fri tale, fri sms og fri data. Ice kan dermed komme til å oppheve pakkestørrelsene og tilby fri databruk til en fast pris. Etter det Kampanje kjenner til er holdningen i Telenor at Ice med dette «vil disrupte markedet fullstendig» og flere snakker om at markedet vil bli «ødelagt». Alternativet til dette er å kjøpe seg markedsandeler med svært gode tilbud på data og dermed starte en priskrig i dette markedet.

- Det er mange som stiller oss spørsmål om dette, men det viktige her er data. Det er det som etterspørres og det som prises og der alle investerer, sier han.

Merkevaren Ice beskriver han som «ren og norsk».

- Vi har spilt mye på norske verdier og vi prøver å ha en åpen og ærlig dialog. Tillit og enkelhet blir viktig og jeg føler vi har lykkes med dette så langt, sier han.

Hvor store markedsandeler og hvor mange kunder Ice har som første delmål ønsker Helgaker ikke å være konkret på, men det spekuleres at selskapet sikter mot en markedsandel på rundt ni prosent eller rundt 400-500.000 kunder. 

- Hva synes du generelt om mobilmarkedsføringen?

- Mange ting er forvirrende for kunden. Det skjønner vi. Det er kanskje grovt å kalle det misvisende, men vi tror at det kan være ryddig å være enda tydeligere på det, sier han.

Skal bygge merkevare i «kaos»-marked