- Print gir mest for pengene

Kampanje har testet fem annonsekampanjer. Her er junivinneren.

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman
Hilde Nyman Journalist

Vinneren av denne utgaven av Reklamebørsen, er hagesenterkjeden Plantasjen, som har 105 butikker i Norge, Sverige og Finland. Årlig annonserer plantasjen for rundt 130 millioner kroner brutto, det vil si før rabatter.

For inneværende år er det budsjettert med å bruke rundt 110 millioner kroner på annonser. Hvordan mediemiksen blir i 2015, er det for tidlig å si, forteller salgs- og markedssjef Jan Eken i Plantasjen til Kampanje..

- Det er ikke bestemt ennå. Men jeg tror det går mer mot digitalt, sier han.

Bruttotall fra Nielsen Medie Research viser at Plantasjen i 2013 hadde en klar hovedvekt på avisannonsering med 107 millioner kroner brutto her.

- 70 prosent av all annonsering vi gjør, er på print. Vi vurderer også det digitale, men er nok ikke der i dag,  Derfor legger ikke hagekjeden igjen en eneste annonsekrone i digitale medier, sier Eken.

- Vi har valgt å være synlige i få kanaler, og velger hovedtrykk på print fordi vi ser at det er der vi får mest igjen for pengene. Det ser vi på topplinje og bunnlinje, sier han.

- Ser hva som funker
I reklamebørsen blir respondentene først vist en maskert annonse der avsender ikke fremgår. Spurt om man har sett den målte Plantasjen-annonsen, svarer 20 prosent at de har sett den.  Dette er bedre enn gjennomsnittet, som er på 13 prosent.

Når respondentene er spurt om de husker hvilken annonsør som er avsender av annonsen, svarer hele 88 prosent at det er Plantasjen. Dette er langt bedre de andre, fire annonsene som målt denne gangen. Gjennomsnittet for de fem annonsene ligger på 53 prosent. Også når det gjelder liking, skiller Plantasjen seg ut denne gangen. 82 prosent av respondentene likte annonsen, mens gjennomsnittet for alle fem annonser er på 76 prosent.

- Vi ser hva som funker og hva som ikke funker. Derfor prøver vi å ha få budskap i annonsene.

De gjør ingen egne målinger, men har sett at annonser med planter er det som fungerer best og som trekker kunder. Kjernetiden for annonsetrykk er april, mai og juni samt desember.

- På vinteren har vi fokus på inneplanter og i desember på juletrær.

All annonseproduksjon skjer på egen kjøl gjennom internbyrået Inhouse, mens mediebyrå er Mood.


De fem kampanjene som er målt i denne reklamebørsen, er foruten Plantasjen, HTH Kjøkken, Suzuki, Biltema og Nissan.

Les også: Fort glemt på papir

Les også: Lager egen reklamePrintannonsen fra Nissan som er målt, er for modellen Qashqai. Denne oppnådde hjulpet reklameoppmerksomhet på 11 prosent. Biltema-annonsen der flyttekasser og bobleplast står side om side med andre flytte- og organiseringsprodukter har til sammenlikning en hjulpet reklameoppmerksomhet på 19 prosent. Gjennomsnittet for alle fem annonser var på 13 prosent.

De fem kampanjene som er målt i denne reklamebørsen, er foruten Plantasjen, HTH Kjøkken, Suzuki, Biltema og Nissan.

Les også: Fort glemt på papir

Les også: Lager egen reklame

Printannonsen fra Nissan som er målt, er for modellen Qashqai. Denne oppnådde hjulpet reklameoppmerksomhet på 11 prosent. Biltema-annonsen der flyttekasser og bobleplast står side om side med andre flytte- og organiseringsprodukter har til sammenlikning en hjulpet reklameoppmerksomhet på 19 prosent. Gjennomsnittet for alle fem annonser var på 13 prosent.

Biltema-annonsen skårer også noe bedre enn Nissan-annonsen på avsenderidentiet, der respondentene blir spurt om de husker hvem som var avsender av annonsen. 55 prosent av respondentene husket at det var Biltema som var avsender av annonsen, mens kun 44 prosent husket at Nissan var avsender for deres annonse. Gjennomsnittet her var på 53 prosent.

Av Nissan og Biltema er det sistnevnte som er best likt, selv om begge annonsene er under gjennomsnittet. 67 prosent av respondentene likte Nissan-annonsen, mens 73 prosent likte Biltema-annonsen. Her var gjennomsnittet på 76 prosent.

- Print gir mest for pengene