Lager egen reklame

Når Suzuki skal nå ut til potensielle bilkjøpere, er det hjemmesnekrede annonser som gjelder.

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman
Hilde Nyman

En av de fem annonsene som er målt i denne utgaven av reklamebørsen, er en printannonse for Suzukis firehjulstrekker S-Cross. Annonsen er laget internt, opplyser markedsansvarlig for Suzuki, Lars Havre ved RSA Bil, til Kampanje.

Når deltakerne i denne utgaven av reklamebørsen er forevist Suzukis printannonse, oppgir ni prosent av de spurte at de har sett denne annonsen (hjulpet reklameoppmerksomhet). 83 prosent oppgir at de ikke har sett annonsen. Halvparten av de som hadde sett annonsen (51 prosent), husket at avsenderen av annonsen var Suzuki. 36 prosent husket ikke hvem avsenderen var, mens 13 prosent svarte «vet ikke».

- Vi bruker ikke reklamebyrå – vi gjør alt sjøl. Da føler vi at vi får mer for pengene. Når dette løses inhouse betyr det at vi har én person hos oss som utarbeider alle printannonser for alle merker. For enkelte merker vi selger, er dette veldig styrt fra fabrikk, slik er det ikke for Suzuki, sier Havre.

Mest på print
Tall fra Nielsen Media Reseach viser at brutto total mediespending for Suzuki i fjor, var på i overkant av 91 millioner kroner før rabatter og liknende fratrukket. Tallene er også uten digital annonsering, siden Nielsen Media Reseach ikke måler nettannonsering.

Og mediemiksen er fordelt på den største biten på avis med 54,7 millioner kroner, deretter følger tv med 14,3 millioner kroner og på tredjeplass ukepresse med 13,7 millioner kroner.

- Vi bruker penger overalt – i alle kanaler. Siden vi ikke har store kostnader på produksjon, brukes markedsbudsjettet på innrykk. Og ved å forhandle direkte med magasiner og aviser kan vi få gode priser. Vi prøver å bruke magasiner og aviser som retter seg mot våre målgrupper. Suzuki har for eksempel en litt høyere gjennomsnittsalder, enn den gjennomsnittlige bilkjøperen, sier Havre til Kampanje.

Tar medieplassering internt
Suzuki bruker heller ikke mediebyrå til plassering og kjøp av annonseplass. Når mediemiksen skal settes sammen, er det markedsavdelingen som gjør denne jobben selv.

- I kampanjeperioder er det mest tv, men også mye i avis/magasiner. Men det er vanskelig å svare på hva som gjør at folk kommer og kjøper bil, sier han og holder en liten knapp på tv-reklamen.

- Dere er ikke redd for at print som kanal blir gammeldags?

- Jo, det er nok litt gammeldags, men som sagt er målgruppen vår litt eldre, derfor er det fortsatt rom for å bruke denne kanalen. Vi leker med ideen med andre måter å bruke pengene på, men det er også vanskelig å vite hva som gir mest effekt, sier Havre.

Av de spurte, oppgir 74 prosent at de liker annonsen ganske godt, godt eller svært godt. Gjennomsnittet er på 76 prosent av de målte annonsene. To prosent oppgir at de liker annonsen svært dårlig, seks prosent liker den dårlig og ni prosent liker den ganske dårlig.

- Hvordan kan dere sikre dere at potensielle bilkjøpere legger merke til Suzuki-annonsen og husker denne?

- Vi fokuserer på produktet og det rasjonelle. Suzuki har biler for folk flest som kanskje ikke er så bilinteresserte, men trenger å få dekket et behov. For eksempel å komme frem til hytta eller fremkommelighet på glatte veier. Suzuki-eieren er ikke så opphengt i prestisjeting som hva det står i grillen.

KANAL: Print

FAKTA SUZUKI

ANNONSØR: Suzuki

MEDIESPENDING 2013: 91,8 millioner kroner brutto (Kilde: Nielsen Media Research)

REKLAMEBYRÅ: Inhouse

MEDIEBYRÅ: Inhouse

- Hva blir den største endringen i Suzukis mediemiks i år?
- Vi vurderer noe mer Internett og direkte kunderelaterte salgsopplegg, sier Suzukis markedsansvarlige Lars Havre.

FAKTABOKS REKLAMEBØRSEN

Reklamebørsen er levert av Penetrace og Omnicom Media Group. Feltarbeidet er utført av Ipsos MMI.

Feltperiode: Mai 2014
Antall respondenter:582

Ti ganger i året velger vi de fem største kampanjene i ett av følgende medier: tv, radio, internett, print og utendørs.  En kampanje kan kun måles én gang.

Lager egen reklame