Tomm Fjeldheim forserer den litt bratte vindeltrappen med krykker. En nylig kneoperasjon tvinger ham til å senke tempoet ørlite granne.
- Neida. Det går fint. Det andre møterommet er mye finere, sier han med en smule sammenbitte tenner.
Lokalene til reklamebyrået Fjeldheim & Partners er moderne og lokalisert i det trendy området rundt Vulkan, med Mathallen som nærmeste nabo. Og mat er jo viktig for reklamebyrået som i 2013 fikk et resultat før skatt på rundt 18,6 millioner kroner. For den viktigste kunden på kundelisten, er ikke mindre enn Rema 1000.
Herr Fjeldheim humper rett inn på møterommet for å unngå omveier om kantinen, der lunsj-lukten ligger tung. Han ønsker ikke for mye fokus på byråets lunsj, men proklamerer at det ikke er grilling som i Rema-kampanjene.
Kokke-ideen
Det var han som først fikk gjennomført at også dagligvarekjeder i den lavere ende av skalaen – som Rema 1000 - også kunne benytte kjente kokker i sin markedsføring. Bak beslutningen lå en idéprosess der både Fjeldheim & Partners og Remas toppledelse var representert.
- Vi jobber ikke hvis ideene ikke er forankret høyt oppe. Det er som regel lettere å jobbe med toppledelsen. I Rema er de gærne og veldig modige. De tar beslutninger, så kjører de. Vi hadde en lang diskusjon på ti minutter da vi diskuterte om vi skulle begynne å bruke kokker i markedsføringen. Hehe, sier Fjeldheim.
I den første kokke-kampanjen til Rema 1000, var det Craigs grillprodukter som ble lansert i 2009.
- Det endret dagligvarebransjen. Det var tidenes sterkeste produktpakkelansering og det var et trykk av en annen verden.
Men det kom reaksjoner fra reklamebransjen etter den at kokken Erling Sunndal lager mat og prisen på maten ble vist i en pris-boble i filmen. Det var ikke vanlig kost den gangen.
- Bransjen mente jeg hadde mistet all integritet. Jeg hadde ansatt et nytt team, og da de fikk vite at de skulle jobbe med en retailkjede, trodde de at jeg satte dem på kunden fordi jeg ville bli kvitt dem. Det sier litt om hvilken standing denne delen av markedsføring har i reklamebransjen. Det dummeste jeg hører, er når folk sier at dagligvare og for eksempel byggevarer er lavinteresse. Du kommer ikke nærmere å jobbe med det som opptar folk mest, sier han.
Rema-lojal
Det kan være at det er den flammende lojaliteten Fjeldheim har for Rema 1000 som har sikret kundeforholdet. I fem år har de hatt den store annonsøren på kundelisten. Fjeldheim trekker blant annet frem at Rema makter å ta beslutninger i et forrykende tempo og at de er en annonsør som er blottet for akademisk forfengelighet.
- Tempo er for meg et konkurransefortrinn og konkurransekraft. Det er kanskje også mer givende å jobbe for en dagligvarekjede som har vilje til å endre ting. Vi har ikke gjort en god jobb hvis ikke det vi leverer, skaper vekst, sier han mens han stolt viser grafer med markedsandeler blant dagligvarekjedene.
At den norske forbrukeren er både kresen og prisbevisst, ser han på som en stor fordel for Rema.
- Den norske forbrukeren blir flinkere og flinkere og vil ha mest mulig for pengene sine. Og kloke kunder er bra for Rema 1000, fordi det gjør noe med myten om at hvis det er bra, må det være dyrt. Vi forklarer hvorfor vi gjør ting mer effektivt, og all markedsføring bør være dønn tydelig. I Rema spør de seg hvor lite de kan ta for et produkt, ikke hvor mye, slår han fast med stolthet i stemmen.
Å ha Rema på kundelisten, har betydd mye for byrået. Det verken kan eller vil han legge skjul på. Selv om han er redd for at det blir for mye prat om Rema i dette intervjuet.
- Det er ikke tvil om at Rema 1000 er et fantastisk asset for oss. De har en iboende vilje til ikke å stoppe opp. Kundene har bestemt at billigkjedene skal være der. Jeg er sikker på at hadde det ikke vært for lavpriskjedene, ville vi hatt dårligere kvalitet, sier han.
Men han var ikke invitert på den store Rema-festen i juni, forteller han beskjedent og litt unnskyldende.