- I Brasil er kreatører rockestjerner

Det er ikke bare på fotballbanen Brasil herjer. Også kreativt er Brasil verdensmestre. Hvorfor?

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

RIO DE JANEIRO (Kampanje): Parallelt med fotball-VM i Brasil, avvikles det også et reklame-VM denne uken. Det finner sted i Frankrike på croisetten i Cannes der verdens beste reklamebyråer gjør opp om de prestisjetunge løvene som er beviset på at du har levert det ypperste av kreativitet det siste året.  Der konkurrerer også det brasilianske reklamebyrået Heads og byråets kreative leder, Luis Christello, sier de satser tungt på å gjøre det bra i slike konkurranser.

- Det er viktig for oss å konkurrere i de store festivalene og Cannes er den viktigste, sier Christello til Kampanje.

Så langt er det byråer som Foote, Cone & Belding (FCB), BBDO og Publicis-byråene. Fjorårets store byrå som reklamekonsulent Alf Bendixen kalte «verdens beste reklamebyrå», Ogilvy, har også hentet inn drøssevis med løver. Det er med andre ord ikke bare på fotballbanene brasilianerne gjør krav på verdensmestertittelen.

- Kreatører rockestjerner
For som VM-spillerne Neymar, Oscar og David Luiz forgudes for deres ferdigheter på fotballbanen, dyrkes også de brasilianske reklamestjernene.

- I Brasil er kreatører rockestjerner og da mener jeg rockestjerner. Og byråene satser utrolig mye på å vinne priser i Cannes, sier kreativ planner i DDB Oslo, Petter Gulli, som er i Cannes.

Gulli har denne uken skrevet en rekke blogginnlegg fra Cannes for Kampanje og har fulgt det som er prisutdelinger og shortlist-presentasjoner. Han synes det er vanskelig å si hvorfor Brasil er så gode på å lage reklame.

- Jeg skulle ønsker jeg kunne gi det gode og kulturelt betingende svaret. Men jeg må nok heller fortelle ting jeg har hørt, enn ting jeg vet. Men de brasilianske byråene satser utrolig mye på å vinne priser i Cannes. Det ble blant annet sagt om et byrå for noen år siden at de stengte én måned i året bare for å lage løsninger til Cannes. Løsninger som da nødvendigvis ikke er betalt av kunde. Samtidig kommer det så mange store og flotte kreative løsninger at det også må forklares med at de har en sterk kreativ kultur – som nødvendigvis ikke bare sitter hos byråene, men også hos de som kjøper reklamen, sier Gulli.

- I Brasil er kreatører rockestjerner og da mener jeg rockestjerner.

- Internasjonal påvirkning
I reklamebyrået Heads, som befinner seg i den bedre bydelen Leblon rett overfor Ipanema-stranden i Rio de Janeiro sitter Luis Christello og kikker på de mange prisene han har vunnet fra et langt reklameliv. Han er kreativ leder i reklamebyrået Heads og har også flere gullløver fra Cannes på samvittigheten. Han mener det er flere grunner til at Brasil markerer seg så sterkt på reklamefestivalen i Cannes og andre internasjonale kreativitetskonkurranser.

- Vi har hentet våre kreative impulser fra mange land over en lang periode av tid. Brasil var lenge sterkt influert av de store amerikanske byråene som startet opp i Brasil allerede på 1940 og 1950 tallet med kjente byråer som JW Thompson og DDB, sier han.

Etter hvert begynte flere av de store internasjonale nettverkene å etablere sine operasjoner på det brasilianske markedet og på 1960-tallet kom det også større innslag fra Europa som styrket art direction-faget.

- På 60-tallet kom det en sterk påvirkning fra Spania som vektla veldig design og vi fikk en sterkere grafisk tradisjon. Spanske byråer var lenge blant de mest kreative i Brasil, sier han.

- Dere ble en smeltedigel for kreativitet?

- Ja, det kan du godt si, sier han.

- Kreativt gen
Christello trekker også frem mer kulturelt betingede årsaker som at brasilianerne også har et «kreativt gen» som kommer til uttrykk i alt fra karneval, musikk og mat.

- Brasilianere liker å finne på ting og bruker sin kreativitet til å selge alle slag saker og ting. Det er bare å ta en tur på stranden her nede. Brasilianere er de fødte salgspersoner og det på de mest kreative måtene, sier han.

- Hva gjør dere i Heads for å styrke kreativiteten?

- Da Heads ble etablert var det med en visjon om å starte opp noe annerledes enn det markedet kunne tilby. Dette har vi tatt med oss videre og det å gjøre ting annerledes ligger i DNA’et vårt. I tillegg jobber vi veldig horisontalt og på tvers av fagdisipliner i byrået vårt. Vi har ikke store vertikale strukturer med mange sjefer. Alle her føler nok at de står veldig fritt i måten å jobbe på. Vi følger ingen manualer i Heads, sier Christello.

Heads er et mellomstort byrå som er til stede i alle de store byene i Brasil som Rio de Janeiro og Sao Paolo.

- Vi er godt etablerte i de store byene og er et byrå i vekst. Kreativt vokser vi også fordi vi jobber veldig godt sammen med kundene våre, sier han.

Mange tror det er en jobb der du møter tv-stjerner og fotomodeller.

- Ingen glamour
Byrået er i dag 100 prosent brasiliansk eiet etter tidligere å ha vært en del av Young & Rubicam.  Heads jobber i dag med store nasjonale kunder som oljeselskapet Petrobas og banken Caixa.

- Er det populært å jobbe med reklame i Brasil?

- Ja, det er veldig populært. Mange tror det er en jobb der du møter tv-stjerner og fotomodeller. Men så finner de fort ut at det bare er hardt arbeid, sier Christello.

- Kommer Brasil til fortsatt å være på kreativitetstoppen?

- Brasil har de siste 15 årene alltid vært på topp 3 sammen med byråer fra USA og England. Brasilianske byråer har alltid vært blant de beste kreative byråenei verden. Jeg tror vi vil ha den posisjonen også i årene som kommer.

- I Brasil er kreatører rockestjerner