I vår ble den fra før ganske ordrike norske kommunikasjonsbransjen introdusert for et nytt ord: «Storydoing». Det var sjef for Geelmuyden.Kiese (GK) Norge, Andreas Wabø, som brukte uttrykket i blogginnlegget «The Crazy Ones» på Geelmuyden.Kieses blogg:
– Den gamle PR-devisen om at byrået aldri må «become the story» er vi i Nye GK ikke enig i. Engasjement smitter over på kundene. Vi er storydoere og skaper vår egen historie. Den kan ingen ta fra oss. Vi skal aldri slutte å være The Crazy Ones! skriver Wabø i innlegget.
Teksten ble i løpet av en helg lest over 60.000 ganger, og tilbakemeldingene var nådeløse. På sosiale medier gikk det sport i originale tolkninger av begrepet «storydoing». Det er ikke kjent hva Apple synes om bruken av deres uttrykk «The Crazy Ones», som IT-selskapet på slutten av 90-tallet beskrev seg selv med. Men like etter at Wabøs blogginlegg sto på trykk, snakket Kampanje med opphavsmannen til «storydoing»-begrepet, Ty Montague, som ga uttrykk for at han ikke likte konteksten hans ideer ble satt inn i.
– Jeg er bekymret for at det skal bli et motebegrep som ikke er knyttet til faktisk endring og resultater. Det er viktig for oss at folk forstår at det handler om fundamentale forandringer, at «storydoing»-selskaper faktisk drives annerledes enn «storytelling»-selskaper, og at forskjellene stikker dypt. Jeg håper PR-byrået som bruker begrepet har lest boken, sa Montague til Kampanje, og la til at han og de andre opphavsmennene er i ferd med å varemerkebeskytte og ta copyright på begrepet i USA.
Overfor Kampanje måtte Wabø erkjenne at han ikke hadde lest Montagues bok «True Story» før han skrev blogginnlegget.
– Et merkelig ord
Men heller ikke «storydoing» er et uttrykk som har oppstått i et vakuum. Mange vil nok assosiere begrepet, som ble lansert av reklamemannen Montague i boken «True Story» i fjor, med lignende ord og uttrykk fra kommunikasjonsindustrien – for eksempel den over ti år eldre frasen «Living the brand». Den assosiasjonen får også Nicolas Ind, som lanserte uttrykket da han ga ut boken «Living the brand» i 2001.
– Så vidt jeg kan se, er ideen bak «storydoing» ikke vesentlig forskjellig som idé fra «Living the brand». Alle elementene i «storydoing» eksisterer der, og i andre bøker også. Montague gjør ideen om historien sentral, og ettersom historier er på moten for tiden, vil dette sannsynligvis fange folks oppmerksomhet, sier Ind til Kampanje.
Mannen bak det kjente begrepet er bosatt i Norge og professor på Markedshøyskolen i Oslo. Noen uker etter at Wabø publiserte sitt famøse blogginnlegg, holdt han et foredrag på Norsk Designråds arrangement Designdagen, hvor Kampanje tok en prat med ham. Ind hadde ikke lest Wabøs innlegg, og kjente heller ikke til Montagues bok eller uttrykket «storydoing». Men han ble interessert, og gjorde litt research i etterkant av møtet med Kampanje.
– Jeg kikket litt på Ty Montagues blogg i Harvard Business Review. Jeg synes «storydoing» er et merkelig ord, siden det ikke er et ord vi vanligvis bruker. Vi «gjør» ikke historier. Vi konstruerer dem, forteller dem, hører på dem og fortolker dem. For meg blir det derfor vanskelig å forstå hva ideen innebærer – det er ikke intuitivt, mener Ind.