PR-byrå, avishus og hodejegere kjemper om samme oppdrag: - Overraskende

Whydentify måtte knive med rekrutteringsbyråer og avishus om medieavtaler.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist
Anette Johansen-Desjardin
Øyvind Hofsrud Journalist

- Det er klart det var veldig hyggelig og veldig gøy, for det har ikke vært tidenes stemning i bransjen på en stund, sier daglig leder i Whydentify, Hans Petter Stub til Kampanje.

Siden mars i fjor synes han markedet har gått i rykk og napp og først nå begynner han å se tendenser på at det er i ferd med å stabilisere seg. Rett før ferien kunne i hvert fall han og byrået juble for tre nye avtaler med en samlet maksimal grense på over 36 millioner kroner. 

Avtalene er signert med Skatteetaten, Departementets sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS) og Sykehuspartner. Rammeavtalene har et økonomisk tak på henholdsvis 20 millioner kroner, 16 millioner og en halv million kroner.

Avtalene med Skatteetaten og DSS innebærer en rekke tjenester, deriblant mediekjøp. Og i konkurransene var det aktører som ikke tradisjonelt har kjempet om disse rammeavtalene.

- Det er en interessant utvikling, kommenterer Stub.

- Litt oppsiktsvekkende

I oppdraget fra Skatteetaten kjempet Whydentify mot svenske Keeparo, Try Råd, Hyper, Sopra Steria, Adresseavisen, Synlighet, Capus, Dentsu Aegis og Academic Work. Tildelingskriteriene var vektet etter pris (30 prosent), kvalitet og erfaring (30 prosent) og kvalitet på oppdragsforståelse (40 prosent). Whydentify fikk nesten full score på alle kriteriene.

I anbudsbeskrivelsen kommer det frem at Skatteetaten er avhengig av å profilere seg som en attraktiv arbeidsgiver og at de ønsker å fremstå som en profesjonell aktør for å treffe potensielle kandidater i relevante kanaler. Avtalen gjelder hovedsakelig employer branding, men vil også dekke etatens behov for annonsering av enkeltstillinger og rekrutteringskampanjer, i tillegg til strategisk rådgivning.

Gitt oppgavene er det flere av konkurrentene som overrasket Stub.

- Adresseavisen skjønner jeg ingenting av, så det var veldig overraskende at de kjempet om denne avtalen. Keeparo er også litt overraskende, men langt ifra sjokkerende.

Keeparo er et svensk employer branding-selskap som holder til i Stockholm og som også opererer internasjonalt. 

- De har forsøkt seg tidligere i noen anbud, men jeg må innrømme at det er litt oppsiktsvekkende at en svensk aktør gjør det så bra i en anbudskonkurranse med en norsk statelig aktør. Det er ganske interessant, sier Stub. 

Keeparo tok en knepen andreplass, rett foran nesa på Try Råd.
 

Slik ble tilbyderne rangert av Skatteetaten:Whydentify stakk av med en soleklar seier

Leverandør Pris (poeng) Kompetanse (poeng) Kvalitet (poeng) Totalscore Plassering
Whydentify 10,0 10,0 6,93 9,85 1
Keeparo 7,13 8,0 10,0 8,54 2
Try Råd 8,05 10,0 7,78 8,53 3
Hyper 6,92 10,0 7,78 8,19 4
Sopra Steria 7,19 8,0 8,52 7,96 5
Adresseavisen 6,84 9,0 7,41 7,71 6
Synlighet 6,81 8,0 8,15 7,70 7
Capus 8,76 7,0 7,41 7,69 8
Dentsu Aegis 8,14 7,0 6,30 7,06 9
Academic Work 6,90 7,0 6,30 6,69 10

Har gitt mersmak

Kenneth Aalbu som er bransjeansvarlig for ledige stillinger i Adresseavisen, forklarer at Skatteetaten-anbudet er det første anbudet de har kjempet om i bransjen «stilling og employer branding», som er en av deres store satsninger. Adresseavisen har derimot vært med i mange anbudskonkurranser tidligere i bransjen «eiendom», og vunnet flere.

- Vi var med i regi av Polaris Media, som har samarbeidet med Skatteetaten tidligere på prosjektet «Fremtidens innkreving». Og da vi leste anbudet følte vi at det var en veldig god match med en oppdragsbeskrivelse som passet oss perfekt, sier Aalbu til Kampanje.

Adresseavisen Studio er mediehusets eget innholdsmarkedsføringsbyrå som tilbyr tjenester bredt innen digital markedsføring.

- Gjennom byrået hjelper vi mange ulike aktører med markedsføring av jobbstillinger og vi bistår innen alle kanaler. Vi er en nøytral part og selger derfor ikke bare til egne kanaler. Byrået har jobbet med, og jobber med flere offentlige aktører innen rekruttering og bemanning – og derav også mediekjøp.

Det er verken et definert eller uttalt mål at Adresseavisen Studio skal kjempe om slike anbud, men Aalbu sier at det definitivt har gitt mersmak.

- Overrasket over å se rene rekrutteringsbyråer

I 16 millioners anbudet med DSS sto det om en rammeavtale for medierådgivning og annonseformidling i rekrutteringsprosesser. Tildelingskriteriene var vektet etter pris (40 prosent), kvalitet (35 prosent) og case (25 prosent), og i dette anbudet kjempet Whydentify mot Atyp, Mediacom og rekrutteringsbyråene Capus, Meyerhaugen og JobbNorge.

- Både Atyp, Mediacom og JobbNorge forstår jeg godt. Sistnevnte hadde jo anbudet sist og det er helt naturlig at de kjemper om å beholde avtalen. Men også her må jeg si at jeg er overrasket over å se rene rekrutteringsbyråer kaste seg med i konkurransen, sier Stub.

Han kaller det for en interessant bransjeglidning.

- Det er spennende at de beveger seg inn på dette området, og det beviser bare at faget employer branding stadig blir viktigere. Men det kan jo også skyldes at de trenger penger eller ser en god mulighet til å tjene penger. 

- Er dette konkurrenter du ønsker velkommen i slike anbudskonkurranser?

- Vi må jo bare tro at vi gjør hverandre bedre og mer fokuserte. Vi kommer ikke til å begynne med rekruttering, fordi vårt fokus vil være å fortsette med det vi er gode på. Men selv om vi kanskje blir flere om beinet i anbudskonkurranser, vil jeg si at det er sunnhetstegn. Det aller verste hadde jo vært om ingen brydde seg.

 

- En helt naturlig retning

Daglig leder i rekrutteringsbyrået Capus, Bjørn Gjølme, forteller at det å håndtere mediekontrakter lignende den DSS gikk ut med ikke er fremmed farvann for dem.  

- Vi har jobbet med stillingspromotering på digitale flater i ti år, og har den siste tiden lagt til oss mer teknologisk tilnærming med mer fokus på performance. Vi har hele tiden hatt et in-house marketingbyrå, og at dette også søker eksterne tjenester er naturlig, sier han.

Han forteller at de har hatt lignende avtaler med både Tollskolen og Statsnett, og at Capus omsetter for rundt 20 millioner kroner på dette i år.

- Stub i Whidentify mener det er en bransjeglidning. Er du enig i det?

- Det kan godt hende at det er. Finn.no løser ikke alle problemer lenger, og da må man finne andre måter å hjelpe kandidater på. Det er helt naturlig at det går i den retningen, sier Gjølme.

- Er du selv overrasket over å se flere rekrutteringsbyråer melde seg på i denne typen konkurranser?

- Ikke i det hele tatt. Før var det reklamebyråene som kjempet om avtalene og hadde markedet, for meg gir det ingen mening.

- Forventer du at det da også blir et tøffere marked fremover?

- Det tror jeg det blir, og det er bare sånn det er det. Både prisene og den tradisjonelle måten å tenke annonsering på endrer seg.

- Tror du flere rekrutteringsbyråer vil melde seg på i kampen om kontrakter i fremtiden?

- Det vil de helt sikkert.

Slik rangerte DSS tilbyderne:Total seks leverandører kjempet om rammeavtalen

Leverandør Rangering
Whydentify 1
Essence Mediacom 2
JobbNorge 3
Atyp 4
Capus 5
Meyerhaugen 6

PR-byrå, avishus og hodejegere kjemper om samme oppdrag: - Overraskende