Reagerer på DNBs Paralympics-kampanje: - Merkelig

Stiftelsen Stopp Diskrimineringen mener banken ekskluderer mange med funksjonsnedsettelser.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist

- Vi mener kampanjen gir et skjevt bilde av funksjonshemmede og alle kampene vi kjemper ved å bare inkludere noen av oss, sier rådgiver i borgerrettighetsstiftelsen Stopp Diskrimineringen, Ihra Lill Scharning til Kampanje.

I forbindelse med startskuddet for OL som begynte forrige helg, slapp DNB i samarbeid med Visa, en ny Paralympics-kampanje. Det er medaljegrossist Birgit Skarstein som blant annet har fått æren av å fronte kampanjen. Hun har flere ganger rodd inn til medalje og sterke plasseringer i Paralympics. Totalt er det 13 norske toppidrettsutøvere som skal kjempe om norske medaljer i Paralympics som begynner onsdag 28. august. 

I filmen opplyser DNB at samtidig som det skal kjempes om gull, kjemper 274.800 mennesker med funksjonsnedsettelser i helt andre øvelser hjemme i Norge.

Stiftelsen er ikke uenig at Skarstein er en god representant for en slik kampanje, men reagerer på tallet DNB opererer med i kampanjefilmen.

- Jeg synes det er rart at de sier at det er 274.800 mennesker med funksjonsnedsettelser i Norge, sier Scharning.

Hun påpeker at det er langt flere.

- Vi representerer Norges største minoritet, som er regnet til å være minst 20 prosent av befolkningen. Og det skal ikke mye matte til for å forstå at 274.800 dermed blir ekstremt misvisende.

- Slutter ikke å være funksjonshemmede etter 67 år

Scharning sier at det er vanskelig å oppgi et nøyaktig tall over hvor mange som har funksjonsnedsettelser i Norge, men hun mener med sikkerhet at tallet er minst 20 prosent av befolkningen, og viser til Bufdirs arbeidskraftundersøkelse (AKU) som opplyser om at 15 til 18 prosent har en funksjonsnedsettelse. Undersøkelsen gir kun et bilde av de i aldersgruppen 15 til 66 år. I 2020 utgjorde dette rundt 636.000 personer.

- Og det sier seg selv at å kun regne dem mellom fra 15 til 66 år utelater veldig mange. Mange barn er funksjonshemmede, og vi slutter heller ikke å være funksjonshemmede etter 67 år. Det er viktig å poengtere at man anslår at minst en av fire over 67 år tilhører kategorien. Dette skyldes ikke bare at funksjonshemmede passerer 67 år, men at forekomsten i befolkningen øker med alder, sier Scharning.

Hun reagerer sterkt på det hun mener er eksklusjon av flere grupper med funksjonsnedsettelser i DNB sin kampanje, og peker på at det kan dreie seg om alt fra nedsatt bevegelses-, syns- eller hørselsfunksjoner til nedsatt kognitiv funksjon eller psykososiale utfordringer.

- Det synes vi rett og slett er merkelig. Det er flott at de fremmer disse 274.800 menneskene, med hva med alle de andre som har funksjonsnedsettelser, spør Scharning retorisk.

Hun mener DNB dermed kommer skjevt ut med kampanjen.

- Poenget er at DNB fremmer funksjonshemmedes kamp som en som kun dreier seg om fysiske og praktiske barrierer, når vi som gruppe møter en hel rekke andre utfordringer og diskriminering. Det gjør at store deler av kampen til funksjonshemmede blir borte – og det synes vi er bagatelliserende og misvisende.

Dette er filmen som får borgerrettighetesstiftelsen Stopp Diskrimineringen til å reagere. Saken fortsetter under.

- Vi er klar over at det finnes flere definisjoner

Markedsdirektør i DNB, Aina Lemoen Lunde opplyser til Kampanje at de har brukt tallgrunnlag fra Statistisk Sentralbyrå (SSB)for å komme frem til 274.800 mennesker med funksjonsnedsettelser.

- Vi er klar over at det finnes flere definisjoner, og vi diskuterte derfor også dette med en relevant interesseorganisasjon med mye kompetanse på feltet, forklarer Lunde til Kampanje.

SSBs definisjon er basert på befolkningens egen opplevelse av nedsatt funksjonsevne:

«I 2021 hadde 687.000 personer i alderen 15-66 år et helseproblem som hadde vart i mer enn et halvt år, hvorav fire av ti oppga at de hadde nedsatt funksjonsevne.»

- Og dette utgjør dermed tallet 274,800, sier Lunde.

Hun er tydelig på at DNB støtter inkludering av alle, og at kampanjefilmen som nylig ble sluppet i forbindelse med OL og Paralymics tar utgangspunkt i fysiske utfordringer på toppidrettsbanen.

- Vi valgte å synliggjøre fysiske utfordringer for å matche det sportslige fysiske temaet fra OL. Generelt støtter og samarbeider vi med organisasjoner og enkeltpersoner som jobber med både synlige og usynlige funksjonsnedsettelser, forteller Lunde.

DNB samarbeider blant annet med Stiftelsen VI, Mental Helse Ungdom og Kronprinsparets Fond, i tillegg til idrettsprofiler som Birgit Skarstein og snowboarder Niklas Lohne Hansen.

- Alle er viktige sparringspartnere og bidrar til å bygge kompetanse hos oss. Det er viktig fordi vi som bedrift har fokus på dette temaet både for ansatte og kunder, både i våre lokaler og digitale produkter, avslutter markedsdirektøren.

Reagerer på DNBs Paralympics-kampanje: - Merkelig