DNBs pride-film havner nederst på Reklamebørsen - peker på sviktende støtte i befolkningen

- Når vi spør dem som ikke liker filmen om hvorfor, så er hovedårsaken at de ikke liker Pride, sier markedsdirektør i DNB.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Vipps stakk av med Reklamebørsen-seieren for juni. De mindre språkkyndige norske agentene som figurerer i filmen sørget for god liking, solid branding og en historisk milepæl for betalingstjenesten.

I andre siden av juni-børsen finner vi DNB. Banken gikk på med en reklamefilm som skulle vise DNBs engasjement inn mot Pride.

- DNB fokuserer på Pride i sin siste film og ender med å oppfattes såpass generiske at de verken får oppmerksomhet eller lykkes med å knytte budskapet eller saken til merkevaren. Kampanjen oppfattes nok av noen som et forsøk på «pinkwashing», hvor målet først og fremst er å løfte merkevarens image og ikke nødvendigvis faktisk støtte til saken, Frederik Straarup Faxholm, i EssenceMediacom.

Les også: DNB inviterer alle til Pride i ny kampanje

Markedsdirektør i DNB, Aina Lemoen Lunde, forteller til Kampanje at filmen også gikk på under Pride-måneden i fjor. Da scoret den høyere på liking enn hva den gjorde denne gangen. Denne gangen oppgir 31 prosent at de liker filmen dårligere enn andre rreklamefilmer og der med det månedens mest mislikte film.

- Som regel vil gjenbruk av filmer styrke liking, men vi ser på tallene våre at likingen av filmen samvarierer med støtten til Pride i befolkningen, og den er dessverre redusert i år, sier Lemoen Lunde og fortsetter:

- Når vi spør dem som ikke liker filmen om hvorfor, så er hovedårsaken at de ikke liker Pride. De som derimot er positive trekker frem støtte til mangfold, å vise aksept for alle og retten til å elske den man vil. 

Høy negativ andel

Selv om DNB ikke kommer helt sist på positiv liking, er det ingen andre filmer som generer mer negativ liking.

- Ikke bygd som en tradisjonell reklamekampanje

I tillegg til svak liking, ligger også DNB i det nedre sjiktet på branding. 23 prosent mener det kunne vært reklame for hva som helst.

- Filmen er ment som en forsterkning av et sterkt, internt engasjement, som vi også ønsker å dele med kundene våre. Dette er altså ikke bygd som en tradisjonell reklamekampanje, men er en av flere virkemidler for å uttrykke holdningene våre i forhold til mangfold, sier Lemoen Lunde.

Les også: DNB og Dennis Hauger kobler motorsport med Pride

Lemoen Lunde understreker imidlertid at kampanjer rettet mot mangfold og inkludering er viktig for DNB.

- Vi velger å løfte stemmen for Pride fordi vi mener det er viktig og riktig, og fordi mangfold og inkludering er en del av vår strategi. Det ser og hører vi også at mange av våre kunder, ansatte og folk ellers i befolkningen setter stor pris på. 

Se DNBs Pride-film her: 

Branding:

Nærmere en fjerdedel av dem som har svart, mener også DNB-reklamen kunne vært en reklame for hva som helst.

DNBs pride-film havner nederst på Reklamebørsen - peker på sviktende støtte i befolkningen