- Elon Musk ofrer Twitter-merkevaren på oppmerksomhetens alter

At den nye logoen verken er pen eller moderne, betyr ingenting ifølge reklametopp.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Søndag varslet Elon Musk at både navnet og fuglene som har preget Twitter-merkevaren siden starten i 2007 er på vei ut.

- Snart tar vi farvel med Twitter-merkevaren og på sikt alle fuglene, skrev Musk på egen Twitter-konto.

Allerede dagen etter begynte overgangen til X, og det er denne bokstaven, ikke Twitter-fuglen, som nå pryder selskapets nettside, selv om mye av Twitter-merkevaren fortsatt henger igjen. Det samme kan man si om Facebooks hovedkvarter, der deler av Twitter-navnet ble tatt bort mandag morgen.

Navnebyttet kommer ikke helt ut av det blå. Twitter er i dag en del av holdingselskapet X Corp. og Elon Musk har tidligere sagt at kjøpet av Twitter er startskuddet for oppbyggingen av en altmulig-app med navnet X.

Les mer: Twitters logo er endret til X

- En mester i å skape «hype»

Morten Saxnæs, partner i det danske Northern Alliance-byrået &Co, mener det spiller liten rolle hva tjenesten heter. Han tror oppmerksomheten navnebyttet generer er viktigere for Musk enn navnet i seg selv. I så måte blir Twitter-merkevaren bare «en bonde som kan ofre på oppmerksomhetens alter» ifølge Saxnæs.

- Jeg tror Elon spiller «the long game». Det å avlive Twitter-merkevaren og logoen er med på å skape ytterligere «hype» og prat om X. For Elon er en mester i å skape «hype» omkring seg selv og produktene han lager, sier Saxnæs.

- Hva synes du om den nye merkevaren?

- Personlig synes jeg ikke den er spesielt bra. Logoen er ikke pen er moderne, men det betyr ikke noe. For Elon skal nok klare å bygge det opp til det han vil gjennom sine egne kanaler. Det synes jeg også man ser i kommunikasjonen. Så lenge designet er helt greit, har ikke Elon behov for å hente inn et stort designbyrå.

- Er dette til inspirasjon for andre, eller er det bare noe Elon Musk kan slippe unna med?

- Det er nok bare noe Elon Musk kan gjøre. Vi vet at design og merkevarebygging er viktig. Da må man ha de dyktigste folkene med seg. Men Elon går utenom alt dette. Han har også sagt at han ikke vil ta i bruk betalt reklame. Han er den sorte svanen som kan gjøre alle disse tingene.

Han tror likevel at andre toppledere kan la seg inspirere av profilen Musk bygger opp rundt seg selv.

- Det er en tendens at flere toppledere melder seg aktivt inn i samtalen og prøver å være en del av merkevaren man eier.

Ny logo:

Slik ser den nye X-logoen ut på Twitters nettside akkurat nå. Foto:

- En kjempestor risiko

Elon Musk kjøpte Twitter for 440 milliarder kroner i fjor, men investeringen har ikke vært noe umiddelbar suksess for gründeren. Annonsørene har flyktet og de hyppige nyhetene fra Musk har fått blandet mottakelse hos brukerne. Nylig lanserte også Facebook-eier Meta konkurrenten Threads til stor suksess.

Rådgiver Monna Nordhagen i merkevareselskapet Mars mener navneendringen er modig, og kanskje til og med nødvendig, for selskapet.

- Elon Musk vil at Twitter skal være noe annet enn det vi kjenner det som, og for å få til det er navneendring et godt grep, sier Nordhagen og viser til Statoils navneendring til Equinor som et eksempel.

- Statoil gikk fra å være et statlig olje- og gasselskap til et bredt energiselskap. Det er veldig mye vanskeligere å gjøre uten en «gjenfødelse», sier hun.

Musk har uttalt at fremtidens Twitter – eller X – skal være en super-app der meldingstjenesten bare er én av flere komponenter. Det gjenstår å se hva dette betyr i praksis. I dag henviser nettadressen x.com til Twitter slik vi kjenner det.

- Twitter-navnet har etter alle solemerker fungert veldig godt og det å tweete har blitt et begrep. Er det ikke en risiko å fjerne seg fra dette?

- Ja, det er en kjempestor risiko, men hvis han vil begynne en ny historie om hva X skal være med ny forretningsmodell, så må han gjøre ett eller annet grep for å starte på nytt.

 

- Starter spurten lenge før mål

Spørsmålet Monna Nordhagen stiller seg er om timingen for navnebyttet er riktig. Hun mener vi burde fått vite lite mer om hva X skal være før navnet ble endret.

- Et sånt navneskifte bør gjerne gjøres i forbindelse med at man gjør et stort grep. Normalt vil man gjøre det samtidig som man kommer med en «killer-annonsering», sier hun.

Her er ikke Morten Saxnæs helt enig.

- Jeg tror Elon vil klare å skape blest rundt X i veldig lang tid fremover. Man kan sammenligne det med en dyktig rytter i Tour de France som starter spurten lenge før mål, men som er sikker på at han har bein til å holde hele veien. Nå skriver alle medier om Elon og X, og det forstår han å utnytte mer enn noe annet, sier han.

- Elon Musk ofrer Twitter-merkevaren på oppmerksomhetens alter