Tidligere polititopp om krimjournalistens Bhatti-romanse: - Jeg tok forbehold da jeg snakket med henne om andre saker

Det sier en tidligere sjef ved Oslo Politidistrikt om tiden da TV 2s nyhetsredaktør jobbet som reporter i kanalen. Les også om varselet som fikk TV 2-ledelsen til å reagere for første gang.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø, Ragnhild Aarø Njie og Knut Kristian Hauger

Et gammelt kjærlighetsforhold mellom TV 2s nyhetsredaktør Karianne Solbrække og den straffedømte islamisten Arfan Bhatti har fått mye medieoppmerksomhet etter at Aftenposten mandag omtalte forholdet og identifiserte Solbrække. 

Forholdet mellom Bhatti og Solbrække, som den gang var en profilert krimreporter i TV 2, skal ha tatt slutt kort tid etter at Bhatti ble arrestert i forbindelse med skuddene mot synagogen i Oslo i 2006. Solbrække vitnet i 2008 i den etterfølgende rettssaken, som ble omtalt som «Norges første terrorsak». 

- Jeg utviste dårlig vurderingsevne, og beklaget det både i TV 2 og offentlig for snart 16 år siden, sier Karianne Solbrække i dag til Kampanje. 

Forholdet mellom de to har siden den profilerte rettssaken i 2008 vært kjent for mange i norsk presse. Med unntak av Finansavisen og alternative medier, valgte avisene den gang å ikke omtale Solbrække med navn, men heller som «den profilerte krimreporteren», «Bhattis TV 2-venninne» og lignende. 

Aftenposten trekker nå saken frem igjen og identifiserer Solbrække, blant annet fordi  Bhattis navn igjen er i medienes søkelys i forbindelse med masseskytingen i Oslo. Etter det Kampanje erfarer skal forholdet mellom Solbrække og Bhatti ha blitt diskutert heftig i ledelsen i TV 2 i 2006-tallet. 

Flere kilder opplyser også til Kampanje at det var PST som først advarte kanalen om relasjonen.

Personen som varslet, skal ha vært en PST-kontakt en TV 2-ansatt var i kontakt med i forbindelse med en annen sak.

- PST tok på et tidspunkt kontakt med ledelsen i TV 2 og ønsket å varsle om at det var tett kontakt mellom Solbrække og Bhatti. De anbefalte at vi tok forholdsregler angående hvilken informasjon som tilfløt Solbrække. Henvendelsen fra PST vakte betydelig oppsikt. Vi skjønte at politiet var bekymret, sier en tidligere leder i TV 2 til Kampanje som ønsker å være anonym. 

Denne kontakten skal ha skjedd noen uker før Bhatti ble tiltalt for å ha løsnet skudd mot synagogen i Oslo 17. september 2006, og før det påfølgende fengslingsmøtet to dager senere, der flere pressefolk ble kjent med at TV 2-reporteren hadde hatt et forhold til Bhatti. PST skal altså ha kontaktet TV 2 før forholdet ble kjent for Solbrækkes bransjekolleger utenfor TV 2 igjennom fengslingsmøtet i 2006 og rettsaken i 2008. 

Kampanje har kontaktet sjefredaktør Olav Sandnes med en rekke spørsmål. Han ønsker ikke å kommentere forhold som ligger tilbake i tid. Sandnes var ikke ansatt i TV 2 da relasjonen mellom Bhatti og Solbrække fant sted, men sier følgende om saken i dag:

- Dette er en sak som har opptatt både folk som jobber her, og mange av våre seere og lesere. Dette handler om tillit, og det er det vi lever av, sier han.

Orientering til arbeidsgiver vurderes i hver enkelt sak. Det er ikke standard prosedyre at vi gjør det, men det er heller ikke uvanlig i særskilte tilfeller. Trond Hugubakken, kommunikasjonsdirektør i PST

- Hørte at han hadde et forhold med en journalist

Forholdet mellom Solbrække og Bhatti skal ha blitt innledet tidlig våren 2006. I løpet av sommeren fikk PST vite om forholdet ettersom sikkerhetstjenesten avlyttet Bhattis telefoner. At det var PST som advarte TV 2-ledelsen om romansen, har så langt ikke vært kjent, og det skal altså være slik kanalen fikk bekreftet mistankene som hadde begynt å sette seg i TV 2s korridorer. 

Ansatte i politiet, som Solbrække var i kontakt med som krimjournalist, skal også ha vært kjent med forholdet mellom de to før TV 2-ledelsen ble varslet av PST. Ryktene skal til og med ha nådd daværende politisjef i Oslo, Anstein Gjengedal. 

- Bhatti var under etterforskning, så hørte man at han hadde et forhold med en journalist. Det var jo ganske oppsiktsvekkende, men vi vet om enkelte kriminelle som har hatt forhold med journalister, forteller Gjengedal til Kampanje. 

Han påpeker at han aldri gikk inn i detalj i slike saker. 

- Det var de operasjonelle som håndterte slike ting.

Jeg stilte spørsmål om hvorfor de ikke gjorde mer eller turte å skrive om det, men journalistene fikk klar beskjed av sine ansvarlige redaktører om at det ikke skulle omtales. Jeg oppfattet det som at der beskyttet man sine egne. Iver Stensrud, tidligere leder ved Oslo Politidistrikt

Tok «forbehold» i journalist-kontakten med TV 2

En som jobbet på det operasjonelle planet i Politiet i Oslo på den tiden, var Iver Stensrud, daværende sjef for organisert kriminalitet ved Oslo Politidistrikt. Han var selv i jevnlig kontakt med Solbrække da hun dekket saker om narkotika og organisert kriminalitet for TV 2. 

Stensrud bekrefter at han var klar over at Solbrække da hadde et forhold med Bhatti.

- Man hadde det i bakhodet hele tiden. Jeg ville ikke blande det inn i det faglige og det vi mente media kunne hjelpe oss med eller omvendt, sier Stensrud til Kampanje. 

Den tidligere polititoppen forteller at han «ikke visste hvem som satt på denne informasjonen».

- Og det var ikke noe vi snakket om, men den kunnskapen jeg hadde om Solbrække gjorde at jeg tok forbehold da jeg snakket med henne om andre saker. Det som overrasket meg den gangen var at veldig anerkjente journalister i tabloidaviser snakket med meg om disse opplysningene. Jeg stilte spørsmål om hvorfor de ikke gjorde mer eller turte å skrive om det, men journalistene fikk klar beskjed av sine ansvarlige redaktører om at det ikke skulle omtales. Jeg oppfattet det som at der beskyttet man sine egne, sier Stensrud.

Kampanje har også vært i kontakt med Oslo Politidistrikt. Kommunikasjonsstaben opplyser at de ikke ønsker å kommentere saken. 

- Måtte trå varsomt:

Tidligere sjef for organisert kriminalitet ved politiet i Oslo, Iver Stensrud, forteller at man måtte trå ekstra varsomt i samtaler med krimreporter Karianne Solbrække den gangen. Her er Stensrud avbildet under oppklaringen av Munch-tyveriet av Skrik og Madonna. Foto: Jan Petter Lynau/NTB.

PST varslet TV 2

Da PST skal ha varslet TV 2 i 2006, var det den norske advokaten og byråkraten, Jørn Holme, som var PST-sjef. Han ønsker ikke kommentere hvorvidt han er kjent med at PST varslet TV 2 om Solbrække.

- Det har jeg ingen kommentar til. Prinsipielt sett kommenterer jeg ikke saker fra arbeidsforhold tilbake i tid, det må PST svare på selv, sier han til Kampanje. 

Han henviser til Trond Hugubakken, dagens kommunikasjonsdirektør i PST, som har sittet i stillingen siden 2002, og som også jobbet under Jørn Holmes ledelse.

- PST har ved enkelte anledninger gitt orienteringer til arbeidsgivere om ting som vil komme frem med tanke på rettsforhandlinger som angår deres medarbeidere. Jeg kan verken bekrefte eller avkrefte at PST varslet ledelsen i TV2 i dette tilfellet, sier Hugubakken til Kampanje. 

- Er dette vanlig kutyme for PST?

- Orientering til arbeidsgiver vurderes i hver enkelt sak. Det er ikke standard prosedyre at vi gjør det, men det er heller ikke uvanlig i særskilte tilfeller, svarer PSTs kommunikasjonsdirektør. 

Verken avkrefter eller bekrefter:

Men kommunikasjonsdirektøren i PST, Trond Hugubakken, sier at det forekommer at PST tar kontakt med arbeidsgivere i særskilte tilfeller. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Ble diskutert på ledermøte i TV 2

Advarslene fra PST skal ha ført til en skikkelig oppvaskrunde internt i TV 2. Det medførte også noen solide diskusjoner rundt journalistens fremtid i kanalen. I forkant av at noen medier, inkludert Finansavisen, offentliggjorde Solbrækkes navn allerede høsten 2006, var det et ledermøte i TV 2 der man diskuterte hvordan man skulle håndtere saken. 

Her var det stemmer som mente at hennes opptreden var uforenlig med hva TV 2 stod for journalistisk, men det var også de som mente Solbrække skulle få en ny sjanse.  Argumentet om at hun ikke hadde gjort noe ulovlig og var sykemeldt skal ha veid tyngst.

Nyhetsdirektør og øverste ansvarlige den gangen var Kjell Øvre Helland. Han sluttet i kanalen i 2016, bare noen måneder før Solbrække ble nyhetsredaktør. Han ønsker ikke å si noe om vurderingene som ble gjort rundt Solbrækkes fremtid i TV 2 i 2006.

- Det er lenge siden og det er lenge siden jeg sluttet i TV 2. Jeg har absolutt ingen ting å legge til her, sier Helland til Kampanje.

- I TV 2 har relasjonen alltid vært kjent og snakket åpent om

Frem til TV 2 ble varslet av PST, hadde Solbrække både vært TV 2s krimansikt utad og en svært profilert journalist, som en av Norges få kvinnelige krimreportere på denne tiden. Etter varselet ble Solbrække permittert.

- Jeg tok permisjon og var borte fra TV 2 i cirka ett og et halvt år. Deretter jobbet jeg noen måneder med dokumentar - før jeg gikk ut i fødselspermisjon i et år, sier Solbrække. 

På dokumentaravdelingen jobbet hun som både researcher og journalist. Etter fødselspermisjonen kom hun så tilbake til nyhetene som allmennjournalist, før hun tok steget opp til å bli vaktsjef på Nyhetskanalen. Etter dette jobbet hun som leder i det TV-sendte aktualitetsprogrammet «God Morgen Norge». 

- Det var før jeg fikk jobben som nyhetsredaktør 11 år senere, sier Solbrække. 

43 år gammel ble Solbrække altså nyhetsredaktør og sjef for TV 2 Nyhetskanalen, et solid opprykk fra stillingen som redaksjonssjef og redaktør på frokost-TV.

- Hvordan synes du at du ble behandlet innad i TV 2 da forholdet mellom deg og Bhatti ble kjent?

 - I TV 2 har den relasjonen alltid vært kjent og snakket åpent om. Det viktigste for meg er å vite at jeg har sjefredaktør Olav Sandes sin fulle tillit. Det trenger også mine medarbeidere å vite at jeg har. 

- Var det ansatte innad i TV 2 som ønsket at du skulle slutte på denne tiden?

 - Det vet jeg ikke, men det er det naturlig å tro. Det er jo også forståelig. Men mest av alt opplevde jeg tillit og omsorg fra kolleger i TV 2, svarer Solbrække som også understreker at hun er takknemlig for at hun fikk en ny sjanse i TV 2, både av sjefene og kollegene sine.

 

Først til å navngi:

Redaktør i Finansavisen, Trygve Hegnar, omtalte Karianne Solbrække ved navn allerede i en lederartikkel 28. september 2006. Foto: Eivor Eriksen.

-TV 2 har konsekvent nektet å oppgi journalistens navn

En av de første til å navngi Karianne Solbrække offentlig som TV 2-journalisten med en intim relasjon til Bhatti, var redaktør og forretningsmann, Trygve Hegnar. Den 28. september 2006, litt over en uke etter fengslingsmøtet til Arfan Bhatti, der flere pressefolk ble kjent med at Solbrække hadde hatt et forhold med den terrormistenkte, skrev Hegnar på lederplass i Finansavisen:

- Det interessante er at TV 2 konsekvent har nektet å oppgi journalistens navn, med den umiddelbare følge at en rekke kvinnelige journalister i TV 2, med ektefeller og samboere, har fått et underlig lys på seg. For å si det forsiktig, er det meget sjelden at TV 2/Nettavisen er så følsom og hensynsfull når det gjelder eksponering av navn. Dette har åpenbart provosert noen internt hos TV 2, for en ansatt der har offentliggjort navnet på journalisten, krimreporteren Karianne Solbrække, på nettet. Alle vet altså hvem det er, men TV 2 vil ikke bekrefte eller offentliggjøre det, skrev redaktøren i sin lederspalte for 16 år siden.

På visse nettforumer skal altså Solbrækkes navn ha blitt offentliggjort, blant annet på Normedia, et lukket diskusjonsforum for journalister, mediefolk og medieinteresserte. På spørsmål om hvorfor han navnga Solbrække som en av de første tilbake i 2006, peker Hegnar på at begrunnelsen hans var «omtrent det Astrid Meland hadde i VG».

Der slo VG-kommentatoren fast at «vi skulle ikke holdt TV-stjernens romanse hemmelig.»

- Jeg er glad for at det blir kjent nå, skriver Hegnar i en e-post til Kampanje.

- Hvor mye tror du denne saken har svekket TV 2s omdømme og troverdigheten til journalistikken deres?

- Det vil jeg ikke tallfeste eller kvantifisere, men mange undres nok, svarer Hegnar.

Nyhetsredaktør i TV 2:

Karianne Solbrække er i dag nyhetsredaktør i TV 2. Foto: Eivor Eriksen.

- Jeg er enig i at vi burde vært åpen om relasjonen tidligere

En tommelfingerregler for norsk presse er at redaktører og journalister alltid skal være åpne om eventuelle bindinger. Det er nedfelt i medienes etiske regelverk, Vær Varsom-plakaten, som er klar på at redaktører og journalister skal unngå bindinger som kan påvirke habilitet. 

I Aftenpostens artikkel om Solbrække denne uken er professor i journalistikk ved Høgskulen i Volda, Svein Brurås, kritisk til TV 2s håndtering selv om han ikke vil bedømme TV 2-redaktørens habilitet. Han synes også det er problematisk at pressen ikke tidligere har navngitt Soblrække når hennes relasjoner til Bhatti har blitt omtalt.

- Nå skapes det et inntrykk av at pressen beskytter hverandre. Dette er ikke bare kritikk mot TV 2, men mot hele norsk presse. Det truer troverdigheten til flere enn TV 2, sier han til Aftenposten.

Solbrække er enig i at både hun og TV 2 burde vært åpen om relasjonen tidligere. 

- Selv om den er 16 år gammel. Og det er bra at mediene nå løfter opp og diskuterer det som er en legitim faglig problemstilling. Det var private og relevante årsaker den gangen som nok gjorde at det ikke ble offentliggjort.

Hun legger til at hun i dag, i tillegg til å være nyhetsredaktør, er en snart 50 år gammel mor og kone.

- Så omstendigheter, det private, samt avstand i tid, erkjennelse og at jeg hadde lagt det bak meg og startet på nytt, har nok vært medvirkende til at det ikke ble bredt offentliggjort. Samtidig har jeg selvsagt vært helt åpen om dette internt i TV 2, avslutter hun.

Etter mediedekningen omkring Solbrækkes forhold med Bhatti denne uken har nå TV 2 selv bekreftet relasjonen, og kommunisert at Solbrække ikke skal ha redaktøransvar i saker som omhandler Bhatti.

Solbrække skal selv ha bedt om dette.

Tidligere polititopp om krimjournalistens Bhatti-romanse: - Jeg tok forbehold da jeg snakket med henne om andre saker