Norsk sponsor ligger an til å vinne Tour de France: - Det er fantastisk morsomt

Team Jumbo-Visma har hatt stor suksess så langt i verdens største sykkelritt.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Tre etappeseiere, den grønne poengtrøyen og den gule ledertrøyen. Det er status for sykkellaget Team Jumbo-Visma i det Tour de France er inne i sin siste uke. Laget må sies å ha hatt en meget god tour før det hele avgjøres på ærverdige Champs-Élysées i Paris på søndag. Laget hadde i flere år den norske syklisten Amund Grøndahl Jansen med på Tour de France-laget. Han har imidlertid byttet lag, mens den eneste nordmannen i stallen, Tobias Foss, fikk ikke være med til Frankrike.

Men det betyr ikke at laget går uten et norsk innslag. IT-selskapet Visma er en nemlig en av to tittelsponsorer som nå kan se firmanavnet toppe listene i verdens største sykkelritt.

- Vi har stor respekt for laget, for deres utøvere og for ledelsen, og vi vet hvilket hardt arbeid som ligger bak prestasjonene. Vi er selvfølgelig stolte over å være en av lagets viktige støttespillere, sier sponsorship director i Visma, Anne-Grethe Thomle Karlsen og fortsetter:

- Sykkelsporten er en svært tøff idrett hvor det kan være kort mellom suksess og nederlag. Det er fantastisk morsomt å følge lagets suksess og i enkelte krevende sammenhenger holder vi vel rett og slett bare pusten slik som alle andre som følger sykkelsporten med interesse gjør.

Det er danske Jonas Vingegaard som leder Tour de France før de avgjørende etappene. Wout van Aert leder an i poengkonkurransen. Det er også disse to som har sørget for de tre etappeseierne til Team Jumbo-Visma.

To av fire:

I Tour de France er det fire spesielle trøyer. Den gule ledertrøyen, den hvite ungdomstrøyen, poengtrøyen og klatretrøyen. Team Jumbo-Visma har to av disse fire trøyene. Foto: (Tim De Waele/Pool Photo via AP)

Passer godt med vekstambisjonene

Thomle Karlsen forteller at den siste avtalen med laget ble inngått i 2019 og strekker seg ut 2023. Avtalen innebærer blant annet at laget bærer Visma-navnet, i tillegg til Jumbo, og at navnet nevnes i alle sammenhenger der laget nevnes. Teamets logo skal også inkluderer Visma-logoen, samt at Vismas logo er i egne posisjoner på ulike typer materiell.

- Hvorfor er dere sponsorer til akkurat dette laget?

- Visma og Team Jumbo-Visma deler den samme ambisjonen og drivkraften - å vinne sammen. Dette er basert på å ha en god ledelse og kultur, gode utøvere og klare ambisjoner. Et lag med hjemmebase i Nederland passer godt med vår vekstambisjon i Benelux og resten av det sentrale Europa, og de er et svært internasjonalt lag. Vi deler som et moderne softwareselskap også mange av lagets verdier - entreprenørskap, fokus på mangfold, og på sikkerhet, forklarer Thomle Karlsen.

- Men hvorfor sponsor for et lag som ikke har norske ryttere i årets tour?

- Det er direkte relatert til vår strategi om europeisk ekspansjon. Å bygge internasjonal kjennskap til Visma som merkevare. Visma er nå et internasjonalt softwareselskap med virksomhet i 26 land. Vi har gått fra å være en norsk og nordisk aktør til å ha en bred virksomhet i Europa, sier Thomle Karlsen.

- Gjennom å gjøre vår merkevare bedre kjent, ønsker vi å tiltrekke oss de beste softwareselskapene og entreprenørene som kan bli en del av Vismas familie, samt være en viktig samarbeidspartner for private og offentlige kunder i Norden og Sentral-Europa. Sykkelsporten har bred appell internasjonalt, legger hun til.

Et lag med hjemmebase i Nederland passer godt med vår vekstambisjon i Benelux og resten av det sentrale Europa Sponsorship Director, Anne-Grethe Karlsen

Tok initiativ til reality-basert rekrutteringskampanje

I henhold til aktivisering forteller Thomle Karlsen at dette varierer fra mer vanlige aktiviteter som «hospitality» i diverse ritt og besøk av syklistene på kontoret, til foredrag som omhandler temaer som er veldig likt innenfor det å drive en bedrift, og det å drive et lag.

- Dette kan være temaer som team kultur, talent-utvikling, utnyttelse av big data og risk management. I tillegg bidrar vi selvsagt med vår programvare for eksempelvis økonomistyring, digital signering og håndtering av kontakter, sier Thomle Karlsen.

Thomle Karlsen forteller at Vismas teknologi også spiller en større rolle under selve Tour de France. Under rittene benytter sykkellaget seg av Vismas teknologi for å beregne det nødvendige næringsinntaket for den enkelte rytter før hver enkelt etappe.

- Tidligere ble dette gjort manuelt med en nøyaktighet på cirka 50 prosent. Med den nye modellen fra oss er nøyaktigheten helt opp mot 80-85 prosent. På samme måte som Visma jobber bak kulissene med å sørge for at teamet jobber så effektivt som mulig ved å bidra med software, har også mekanikerne en meget viktig rolle bak i kulissene. Med utgangspunkt i vår programvare og forretningsforståelse tok vi derfor initiativ til en rekrutteringskampanje hvor målet var å finne en topp mekaniker til laget, sier Thomle Karlsen.

Den nevnte konkurransen ble utformet som et reality-show. 200 søkere fra hele Europa ble snevret inn til fire deltakere, som ble invitert til hovedkontoret til Team Jumbo-Visma i Nederland. Der fikk de utfordringer som skulle løses på tid, mens dommere observerte deres løsninger underveis.

- Dette resulterte i tre episoder som sykkelfans og andre interesserte kunne følge med på via YouTube. Episodene ble selvsagt også gjort tilgjengelig gjennom andre kanaler og på landingsiden, sier Karlsen og legger til at vinneren er med som mekaniker når Tour of Denmark går av stabelen i august.

- Dette er type aktivisering som både Team Jumbo-Visma og vi ser stor verdi av hvor vi sammen jobber for å bli enda bedre, sier Thomle Karlsen.

Godt samarbeid:

Sponsorship director i Visma, Anne-Grethe Thomle Karlsen, følger lystig med på Tour de France. Foto: Visma.

- Å bygge merkevare tar tid

Det er ikke første gang Visma opplever suksess som en av to tittelsponsorer for Team Jumbo-Visma. Også i tidligere utgaver av Tour de France har de gjort det meget godt, men uten å ha stått helt øverst i sammendraget når rytterne har kommet til Paris. Thomle Karlsen virker fornøyd med synligheten laget har hatt og har i sykkelfeltet, men er forsiktig med å kalle det en sponsorsuksess.

- Dette er et langsiktig samarbeid da det å bygge merkevare tar tid. Man kan se for seg suksess på flere måter; vi har selvsagt et høyt volum av logosynlighet, knyttet til gode verdier, selvsagt på å vinne, men også på «sportmans-ship». At våre ansatte har et fellesskap, interesse og stolthet knyttet til vårt sponsorat er også av stor betydning, sier Thomle Karlsen.

I 2021 ble samarbeidet enda større da Team Jumbo-Visma startet opp et kvinnelag. Visma kan med andre ord forvente enda mer synlighet når Tour de France for første gang i år arrangeres også for kvinner.

- De har det samme målet som herrelaget om å bli best i verden. De blir naturligvis støttet av hele Team Jumbo-Visma organisasjonen med all den kompetansen laget har. Når Tour de France for første gang arrangeres for kvinner stiller selvsagt Team Jumbo-Visma, sier Thomle Karlsen.

I tillegg til Visma er også Jumbo tittelsponsor for laget. Jumbo er er nederlansk supermarkedkjede med butikker i både Nederland og Belgia.

Norsk sponsor ligger an til å vinne Tour de France: - Det er fantastisk morsomt