1. juli trådte en ny lov i kraft som pålegger annonsører og influencere å merke reklame der hud og kropp er retusjert eller manipulert. Merket skal ikke være mindre enn syv prosent av bildeflaten. Målet er å slå ned på kroppspress blant barn og unge. Til tross for flere muligheter har reklamebransjen latt være å komme med innspill til den nye loven.
En gjennomgang Kampanje har tatt av høringssvarene viser at ingen talte annonsørenes sak da en av verdens strengeste lover for retusjering av reklamebilder skulle utformes.
Les også: Anfo-sjef tar selvkritikk - droppet å sende høringssvar om retusjert reklame
Barne- og familiedepartementet inviterte Anfo, som representerer landets annonsører, inn i to høringsrunder uten å ha registrert noe svar fra foreningen.
- Jeg synes dette er sløvt. Det er rett og slett uprofesjonelt, sier professor i markedsføring ved Norges Handelshøyskole (NHH), Tor W. Andreassen, til Kampanje.
Andreassen reagerer på at Anfo «bevisst eller ubevisst» ikke svarer på en høringsuttalelse som direkte påvirker produktet og tjenestene deres.
- Det viser en likegyldighet som jeg tror de aller fleste vil reagere på. I dag forventer vi at foreninger og organisasjoner deltar i samfunnsdebatten, spesielt når de blir bedt om å komme med innspill. Uansett om de vil motarbeide strengheten i loven for å gjøre det lettere for seg selv eller om de er enige og tar samfunnsansvar for å få på plass noe som ivaretar både samfunnets og næringens interesser, sier han.
- Hva slags signal sender bransjen til politikerne når de ikke svarer på slike høringer?
- De sender et signal om at de har meldt seg ut av debatten. Det blir av det politiske miljøet sett på som useriøst. Vi har en ansvarlig offentlig sektor som evner å ivareta private og offentlige interesser. Her kunne de fått til en dialog, men nå meldte de seg ut og får det man kan kalle tvungen lønnsnemnd. Det er som å kritisere demokratiet og la være å stemme.