1. juli trådte en ny lov i kraft som pålegger annonsører og influencere å merke reklame der hud og kropp er retusjert eller manipulert. Merket skal ikke være mindre enn syv prosent av bildeflaten. Målet er å slå ned på kroppspress blant barn og unge.
Som Kampanje tidligere har skrevet, har flere reklamefotografer reagert på konsekvensene av loven. De frykter at hver minste form for bildebehandling vil utløse kravet om å merke reklamen som retusjert. Forbrukertilsynet, som er satt til å føre tilsyn med loven, skriver selv på sine nettsider at endringer i kontrast, metning, fargebalanse og eksponering er eksempler på endringer av kroppens hud som omfattes av merkeplikten.
- Hvis absolutt alt må merkes, så er du like langt. Det blir resultatet hvis dette ikke gjøres fornuftig, sier fotograf Pål M. Laukli til Kampanje. Han står blant annet bak kampanjer for SAS, Mercedes og Jean Paul Gaultier.
Les mer: Reklamefotograf ut mot ny lov: - Umulig å forholde seg til
Torsdag er Fotografforbundet kalt inn til et veiledningsmøte hos Forbrukertilsynet.
- Jeg håper virkelig de ser disse tingene og har forståelse i at det krever fortgang for å løse dette, sier Laukli.
I verste fall frykter han at de må skrote arbeid de allerede har produsert for norske annonsører og som skal rulles ut etter sommerferien.
- Det er gjort så store investeringer av norske bedrifter inn i dette at hvis man drar det ut i tid, kan det oversettes til rene økonomiske tap, sier Laukli.
En oversikt Kampanje har gjort viser at reklamebransjen har latt flere muligheter til å komme med innspill om den nye loven gå til spille. Barne- og familiedepartementet har invitert Anfo, som representerer landets annonsører, inn i to høringsrunder uten å få svar. Ingen andre talte heller annonsørene og reklamebransjens sak i disse høringene.