Mistet Bonnier som eier midt i pandemien – nå har content-byrået doblet resultatet

Spoon fortsatte veksten og mer enn doblet resultatet i koronaåret 2020. – Det fremstod som et drømmescenario, sier byråleder.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

17 byråledere kjøpte i fjor høst Bonniers byrågruppe og dermed ble både Aisha Furuberg Landsverk, Siv Tonje Solfjeld og Marte Ramborg blir norske eiere i morselskapet til byråer som Oh My og Spoon. Nå foreligger tallene til Spoon i Norge og de viser at content-byrået klarte seg godt i koronaåret 2020 - og det til tross for at de mistet Bonnier som eier.  Mediekonsernet hadde lenge forsøkt å selge byrået. 

- Vi trodde jo også at salget ville bli satt på vent, for ingen vil vel kjøpe en byrågruppe i pandemi? I mars hadde vi ansatte ikke noen tanker om å kjøpe selv. Men så gjorde vi jo faktisk det, sier byråleder Marte Ramborg til Kampanje.

Omsetningen økte med noen millioner kroner til 54,5 millioner og det samme gjorde byråinntekten som gikk opp fra 35,1 millioner kroner til 39,2 millioner kroner, en vekst på over 11 prosent.

I tillegg smer enn doblet Spoon overskuddet til snaue fem millioner kroner.

- I mars 2020 var sto vel dette resultatet fram som et slags drømmescenario. Jeg er utrolig stolt over gjengen i Spoon har fått til. Årsaken er tredelt: en del flaks med kundeporteføljen, en del innovasjon, og en del fantastiske medarbeidere, sier hun. 

- Hva sikter dere mot i omsetning i år?

- Vi hadde et veldig bra 2020 og det er bra hittil i 2021, så jeg håper på en forsiktig vekst også i år. Vi håper på rundt ti prosent vekst, men spår et lavere resultat som en følge av at vi investerer i ansatte, sier hun. 

Les også: Spoon med over 50 millioner i omsetning - nå vil Bonnier selge content-byrået

Måtte trekke permitteringsvarsler

Spoon har i dag kunder innen både mat og drikke og bygg og anlegg, sektorer der ingen har vært vesentlig rammet i forbindelse med pandemien.  Ramborg sier man likevel ikke unngikk å sende ut permitteringsvarsler.

- Vi sendte ut permitteringsvarsel til omtrent halvparten av de ansatte da det rant inn utsettelser og avlysninger fra kundene rundt 13. mars. Men utover uka etter, skjønte vi at det var unødvendig. Vi trakk permitteringsvarsel etter permitteringsvarsel. Vi endte opp med å permittere en videoprodusent i tre uker fordi alle opptak ble utsatt. Jeg selv og nestleder var permittert i 40 prosent i to uker. Det ble jo også meningsløst etter at vi hadde trukket alle andre permitteringer, så vi avsluttet det, sier Ramborg.

Nå har Spoon startet det nye året med sju nyansettelser, og i løpet av juni avsluttet prosessen med enda fem til. Totalt jobber det på kontoret i Oslo 34 ansatte.

- For oss er det ikke et mål i seg selv å vokse, men vi må jo tilpasse oss etterspørselen. Nå på våren har vi til tider vært «utsolgt», og det gjør vondt å si nei til kunder som ønsker vår hjelp. Det er utrolig morsomt å få nye folk med utfyllende kompetanse og erfaring inn i kollegiet, det blir en herlig høst, sier Ramborg. 

- Trodde at salget ville bli satt på vent

Spoon-sjefen har dermed vært med å drive byrået i pandemien med ulike eierskap. I første del av koronaåret var det med Bonnier på eiersiden, mens man på høsten tok over styringen selv.

- Da vi gikk inn i pandemien var det fint å ha Bonnier i ryggen. Vi fikk beskjed om at 2021 var viktigere enn 2020, og at vi hadde en trygghet om ting gikk riktig ille. 

Hun sier at på tidspunktet hvor de to over, så det lysere. ut 

- På det tidspunktet vi overtok, hadde både smitte og smitteverntiltak vart en stund. Selv om det var tøft, var det mindre usikkerhet. Vi visste hvordan hverdagen var og hadde tilpasset oss. Så oppsummert var jeg glad for å ha Bonnier som eier da pandemien brøt ut og usikkerheten var på sitt verste. Men vi følte oss trygge nok på egen kjøl på høsten, sier Marte Ramborg.

Les også: 17 byråledere kjøper Bonniers byrågruppe

Mistet Bonnier som eier midt i pandemien – nå har content-byrået doblet resultatet