Byråprofil-rakett kastet seg rundt da pandemien traff - nå sikter sjefen mot nytt rekordresultat

- Vi var mest opptatt av å ta vare på folk, sier Eggs-sjef Ulla Sommerfelt om fjorårets resultatnedgang.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

- Det føltes som en dominoeffekt der det ene prosjektet etter det andre ble innstilt, sier Eggs Design-sjef Ulla Sommerfelt, som opplevde at de to største kundegruppene til byrået trakk kraftig i bremsen som følge av koronapandemien i fjor vår.

I løpet av mars og april ble 25 planlagte prosjekter innstilte, forteller hun.

- Det var typiske prosjekter eksponert inn mot energisektoren i Norge, hvor kundene måtte si opp folk og innstille all produksjon. Da stanset også prosjektene med konsulenter. Det var en periode preget av mye usikkerhet i den bransjen, sier hun. 

- Den andre sektoren som stoppet opp, var helsesektoren. Der gikk alle i beredskap og de kunne ikke drive med innovasjon. 

Eggs Design gjorde en brakdebut i fjorårets Byråprofil-undersøkelse, der de plasserte seg på en andreplass bak Netlife Design i design- og teknologi-kategorien. Byråprofil er en kartlegging av de beste byråene i kommunikasjonsbransjen, og gjennomføres årlig av Kantar og Kampanje

Les mer: Brakdebut for Eggs Design i Byråprofil: - Veldig overraskende

- Mest opptatt av å ta vare på folk

I stedet for å permittere ansatte, valgte Eggs-sjefen å mobilisere.

- Vi fikk full kontroll på likviditeten og hvor lenge vi kunne drive med reduserte inntekter, og valgte en strategi vi kalte «people over profit». Vi har mange nasjonaliteter blant våre ansatte, mange av dem var redde for familien sin i andre land og kunne ikke reise hjem. Det ville vært en stor psykisk belastning hvis de i tillegg skulle være redde for å miste jobben. Vi var mest opptatt av å ta vare på folk, og det gjorde at folk var klare til å gi gass og drive med salg, sier Sommerfelt.

I tiden som fulgte hentet Eggs Design inn mer enn 60 nye kunder. 

- Siden vi allerede jobber med alle bransjer, kunne vi snu oss og jobbe med salg overfor de som ikke ble berørt, og som også kunne få oppsving på grunn av korona.

Sommerfelt forteller at de raskt la vårens nedtur bak seg og at de var oppe i marsjfart i september igjen.

Resultatet ble en omsetning på 115,7 millioner kroner (- 4,4 prosent) og et resultat før skatt på 4,7 millioner kroner (- 47,2 prosent).

Eggs DesignHalverte resultatet i 2020

Eggs Design 2020 2019 Endring i prosent
Omsetning 115,7 121,0 - 4,4
Driftsresultat 4,8 8,9 - 46,1
Resultat før skatt 4,7 8,9 - 47,2

Tall i millioner kroner.

- Har hatt en kontinuerlig rekruttering

Hun unngikk ikke bare permitteringer, Eggs-sjefen har også tatt imot flere nyansatte i løpet av året. Nettoveksten har vært på fem ansatte.

- Vi har en kontinuerlig rekruttering, for vi er et vekstselskap og da må man ha dyktige folk. Vi tok også inn praktikanter og har onboardet en titalls ansatte. Flere har startet «remote» fra land som Tyrkia, Sør-Korea og Italia, før de har kunnet komme til landet, sier Sommerfelt.

Det at Eggs Design jobber internasjonalt og har engelsk som språk gjør det lettere å rekruttere fra hele verden, mener hun.

- Rekrutteringsmarkedet er mye større enn Skandinavia. Det er hele verden.

Eggs-sjefen vil legge til rette for en hybridløsning for de ansatte etter pandemien, men retningslinjene til selskapet åpner allerede for utstrakt bruk av hjemmekontor.

- Vi har alltid hatt som policy at man kan jobbe når og hvor man vil, så lenge man tilpasser seg prosjektene man jobber i. Men det er det få som har benyttet seg av. Det tror jeg henger igjen i mentaliteten til folk. Nå tror jeg det føles mer akseptert, selv om det alltid har vært akseptert fra selskapets sin side, sier Sommerfelt.

2021 har startet bedre enn ventet, og Ulla Sommerfelt varsler allerede rekordresultater. 

- Vi kommer til å ha et bedre resultat i år enn tidligere år. Vi har fått bedre lønnsomhet i Danmark og vi har lagt ned Brasil-kontoret. Det ble besluttet før korona. Det betyr at vi er mer konsolidert i år enn på mange år, og vi kommer ikke til å investere i å bygge nye tjenesteområder og nye kontorer.

Eggs Design har kontorer i Oslo, Stavanger, Trondheim og Bergen i Norge, og i København i Danmark.

Les også: Kvinner styrer Norges beste teknologi- og designbyråer: - Dette føles veldig naturlig

Byråprofil-rakett kastet seg rundt da pandemien traff - nå sikter sjefen mot nytt rekordresultat