Selger skirettigheter for flere hundre millioner – NRK og TV 2 åpner for ny fotballallianse

Etter å ha kjøpt norsk ski og skiskytning sammen, er NRK og TV 2 klare for flere nye rettighetskamper til høsten.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian Hauger, Jacob Andersen og Tobias Fredø

- Jeg må si jeg gleder meg til å kunne lene meg tilbake etter en skitur og se på ski, slik jeg gjør i dag på NRK og noen ganger på TV 2, det er noe av det beste jeg vet om, sier TV 2-sjef, Olav T. Sandnes, til Kampanje. 

Han har akkurat signert avtalen som for første gang gir kanalen muligheten til å vise flere verdenscuprenn i norske skiløyper og alpinbakker fra og med neste år og fem år frem i tid. Tidligere i år spleiset han også med NRK på større rettighetspakke på skiskytning.

- Men hvor mye betalte dere for dette?

- Vi kommenterer aldri priser, men jeg kan hvert fall avkrefte at det er blitt billigere, sier Sandnes.

- Men vi må nå innse at rettighetsprisene er blitt så høye, at skal TV 2 og NRK også by mot hverandre i disse store rettighetsavtalene, er sjansene for at det kommer på utenlandske kanaler, som kanskje til og med vil lukke det inn i betalingstjenester, stor, fortsetter NRK-sjefen Thor Gjermund Eriksen.

Han vet hva han snakker om. For et drøyt år siden måtte han kaste kortene i budkampen om en stor rettighetspakke på vintersport som det internasjonale skiforbundet FIS solgte til Nent. Prisen var opp mot én milliard kroner for det norske markedet alene eller noe som begynner å nærme seg ti-gangeren av det NRK og TV 2 la på bordet onsdag formiddag.

Les også: NRK etter milliardsalget til Nent Group: - Pengene går til Kina, ikke til idretten

Jeg opplever at vi har et felles ansvar og at disse rettighetene ikke lenger er tilgjengelige hvis vi skal betale alt alene. Thor Gjermund Eriksen, NRK

Kommet seg over Nent-tapet

Etter det Kampanje har grunn til å tro blar NRK og TV 2 opp mot 150 millioner kroner for rettighetene til å vise femmila i Holmenkollen og et verdenscuprenn i utfor på Kvitfjell de neste fem årene. Prisen sist skal ha vært nærmere 100 millioner kroner, 

- Det er også en verdi her i produksjon. Du har mange elementer i en sånn rettighetsavtale, så det tallet du kommer med der er like riktig som et tall som er ganske forskjellig, litt avhengig av hva du tar med, sier Eriksen.

Etter det Kampanje forstår så er det nemlig NRK som skal produsere alle skirennene som også skal vise på TV 2. Produksjonsverdien alene kan fort beløpe seg til flere titalls millioner kroner i året.  I den nye avtalen deler TV 2 og NRK verdenscupen femti-femti, men NRK tar i tillegg alt av norgesmesterskap. Dermed har NRK forsvart mange viktige TV-timer med ski i helgene de neste årene. 

- Var det ekstra viktig å sikre disse rettighetene etter at Nent kjøpte de internasjonale rettighetene i fjor?

- Jeg sa den dagen det ble kjent, at dette betyr ikke at NRK har senket sine ambisjoner om å beholde posisjonen som den viktigste formidleren av norsk skiidrett videre. Vi gikk derfor i gang med andre rettigheter og har avklart skiskyting nesten i ti år fremover sammen med TV 2, sier Eriksen.

For i tillegg til den nye ski-avtalen med Norges Skiforbund har de to nye rettighetspartnerne også kjøpt en stor rettighetspakke til skiskytning.

- Også er det sånn at den FIS-pakken til Nent ikke er hva den var. Det er ganske mange rettigheter som nå er utenom den. Vi har sikret Østerrike og Sveits sammen med TV 2 og i dag mange renn i Norge, og for NRK betyr dette også en del norske renn som NM og sesongstart. Så er det også viktig for NRK, og det vet jeg har vært viktig for skiforbundet, at vi skal produsere World Cup-rennene i Norge og levere det internasjonale signalet ut, sier Eriksen.

Les også: NRK og TV 2 med historisk TV-avtale - deler all vintersport i norske løyper

Gjennom avtalen har vi sikret oss at de norske skirennene vises med en produksjon i verdensklasse, for NRK er kanskje den beste til å lage gode skirenn med god dramaturgi og historiefortelling. Ingvild Bretten Berg, Norges Skiforbund

Åpner for fotballallianse

Etter å ha kjøpt både skiskyting og norske verdenscuprenn sammen, er det nå mye som tyder på at NRK og TV 2 vil fortsette rettighetsjakten sammen på fotballbanen. Etter det Kampanje forstår skal både nye mesterskap i EM- og VM-sammenheng og de norske fotballrettighetene være interessant for de to allmennkringkasterne. 

- Hva blir det neste dere nå skal kjøpe sammen, blir det norsk fotball?

- Det vet vi ikke, men det vi ihvertfall gjør, er at vi bygger videre på et veldig godt samarbeid fra EM og VM, sier Olav T. Sandnes.

Rettighetssjefen hos NRK, Runar Østmo, som har vært sentral i å lande ski-avtalen sier samarbeidet med TV 2 fungerer godt.

- I konkurranse mot alle de store internasjonale og skandinaviske aktørene så er det fint å kunne samarbeide med TV 2 som de to største allmenkringkasterne og dermed løfte sporten i seg selv, men også våre respektive sendinger. Det ser vi på Fotball-EM blant annet, hvor man har økt interessen, kontra ved å ha det helt alene. Så det er bare vinn-vinn, sier Østmo.

- Har dere sett på eller mottatt noe anbudsdokument fra Norsk Toppfotball?

- Nei, det har vi ikke, sier Østmo.

Signerte avtale:

Skipresident Erik Røste, generalsekretær i Norges Skiforbund, Ingvild Bretten Berg, kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen i NRK og TV 2-sjef Olav T. Sandnes var samlet i Holmenkollen denne uken for å presentere en historisk TV-avtale. Foto: Jacob Andersen.

- Vært betydelig interesse

Tilbake hos Norges Skiforbund er man naturlig nok godt fornøyd både med avtalens verdi og det faktum at det er to av landets største mediehus som sikrer seg rettighetene i konkurranse både med andre mediehus, rettighetsselskaper og nykommere.

- Det har vært en betydelig interesse fra andre aktører, både for de nasjonale rettighetene og de rettighetene som er non-domestic. Det har også vært interessenter som ikke har vært inne i bildet tidligere, sier Espen Graff, leder for kommunikasjon og samfunn i Norges Skiforbund.

Ingen i skiforbundet vil kommentere verdien på dagens avtale, som inkludert NRKs produksjonskostnader, skal ha passert 600 millioner kroner. Prisen på de internasjonale rettighetene som agentselskapet Infront har kjøpt skal ha bidratt til den sterke veksten. 

Den som har jobbet med salget av rettigheten både i Norge og internasjonalt er generalsekretær Ingvild Bretten Berg.

- Var det ekstra viktig å selge disse rettighetene til NRK og TV 2 sammen?

- Nå kan du si at media og TV-landskapet endrer seg veldig, og det hadde skjedd en endring for ett år siden ved at Infront solgte de internasjonale rettighetene til Nent. Ved å gjennomføre denne avtalen med NRK og TV 2, sørger vi jo får å gi de norske skirennene bredt ut gjennom allmennkringkasterne, og vi sørger for at nasjonalsporten vises på alle plattformer i Norge for det norske folk. Så ja, jeg kan si at det var viktig denne gangen, sier Bretten Berg til Kampanje. 

- Dere offentliggjør to avtaler, en med NRK og TV 2 og samtidig en som selger rettighetene internasjonalt?

-. Vi gjør to avtaler, en for å vise skirenn i Norge, og så en avtale for å vise det til resten av verden. Og det er NRK som også skal produsere det som vises i resten av verden. Så gjennom avtalen har vi sikret oss at de norske skirennene vises med en produksjon i verdensklasse, for NRK er kanskje den beste til å lage gode skirenn med god dramaturgi og historiefortelling, sier Berg.

Selger skirettigheter for flere hundre millioner – NRK og TV 2 åpner for ny fotballallianse