I september 2018 inngikk TV 2 en avtale med staten som sikret landet en kommersiell allmennkringkaster i fem år frem i tid, og et alternativ til NRKs nyhetssendinger på TV. Avtalen forplikter blant annet TV 2 til å produsere og sende daglige nyhetssendinger utenfor Oslo, nærmere bestemt i Bergen der TV 2 har sin hovedredaksjon.
Tidligere i vår leverte TV 2 sitt aller første allmennkringkastingsregnskap, og tall Kampanje har fått innsyn i viser at TV 2 tjente penger på fjorårets nyhetsproduksjon, takket være inntektene kanalen henter fra annonsører, distributører og kunder av TV 2 Sumo på nyhetssendingene.
Totalt hadde TV 2 inntekter på 620 millioner kroner på nyhetsoppdraget, inkludert 373 millioner i reklameinntekter. Litt under halvparten av disse kommer fra Nyhetskanalen. I tillegg har TV 2 inntekter fra distributørene, Sumo og «andre inntekter» knyttet til Sumo på til sammen 247 millioner kroner.
Kostnadene knyttet til oppdraget var på 612 millioner kroner. Det gir et driftsresultat på 7,7 millioner kroner for nyhetene i 2019.
Ifølge avtalen med staten skal TV 2 kompenseres for merkostnadene knyttet til oppdraget, inkludert en rimelig driftsmargin på ti prosent. Ettersom inntektene på nyhetene var på 620 millioner kroner, belastes regnskapet for 62 millioner kroner (ti prosent) og det gir en netto merkostnad på 54,3 millioner kroner.
Discovery Networks Norge har tidligere klaget TV 2s avtalen med staten til ESA, men har ikke fått medhold hos EUs kontrollorgan. Nå mener kommunikasjonsdirektør Espen Skoland i Discovery at TV 2s regnskap bekrefter deres antakelser.
- Vi har hele tiden ment at det er grunn til å tro at nyheter er lønnsomt for TV 2 og at det vil være konkurransevridende med statsstøtte. Det mener vi fortsatt. TV 2 har kommersielle insentiver både for å produsere nyheter og norsk drama og underholdning. Dette er oppgaver som markedet selv kan løse, sier han til Kampanje.
- Er dette tall som frister Discovery til å gjenoppta satsingen på nyheter?
- Å ha en nummer tre-posisjon på nyheter på TV har vist seg å ikke være like lukrativt.