PR-byrå måtte permittere halvparten av de ansatte - rammes hardt av korona

Kan samtidig se tilbake på et av sine beste år i 2019.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

PR-byrået PR-operatørene kan se tilbake på et lønnsomt fjorår hvor driftsresultat endte på drøye to millioner kroner. Det er en solid økning for PR-byrået som gikk med 100.000 kroner i minus i 2018. 

- 2019 var et hyggelig år med flere store prosjekter for eksisterende kunder og bra tilstrømming av nye kunder og oppdrag, skriver daglig leder Petter Thorendahl i en e-post til Kampanje. 

Omsetningen i byrået er også positiv lesning for PR-operatørene, som endte opp med inntekter på rett i overkant av 21 millioner kroner i 2019, en økning fra 2018 da omsetningen var på drøye 18,7 millioner kroner. 

Selv om 2019 var et lyspunkt for byrået, og deres mest lønnsomme år siden 2017, har det gått noe tråere i 2020. I regnskapet skriver selskapet at de har måttet permittere syv ansatte av totalt 15 årsverk, hvorav fire rådgivere ble heltidspermittert, to rådigvere 50 prosent og andministrasjonansvarlig 50 prosent. Samtidig tok Thorendahl et midlertidig lønnskutt på 20 prosent.  

- Vi er 14 ansatte og en hund i PR-operatørene og alle vil være tilbake i løpet av august, kommenterer Thorendahl.

Her kan du se alle tallene til PR-operatørene for 2019. Alle tall i MNOK. Mer fart i PR-operatørene

År 2019 2018 Endring i %
Omsetning 21,14 18,66 13,2
Driftsresultat 1,97 - 0,10 -
Resultat før skatt 1,92 - 0,10 -

 

Går for «break even» i 2020

I Skatteetatens oversikt over selskaper som har søkt om koronastøtte, kommer det frem at selskapet mottok et statstilskudd på 90.000 kroner i mars. I samme måned skal omsetningen ha nesten halvert seg sett opp mot fjoråret, og resultatet gikk i rødt. 

- Spredningen av koronaviruset og mydighetenes krisetiltak og pålegg har fått og kan få store konsekvenser og utfordringer for PR-operatørene fremover. Vi har opplevd at siden myndighetene innførte sine krisetiltak 12. mars at flere av våre kunder har stoppet eller senket aktiviteten, står det i regnskapet. 

Nå skal det derimot gå bedre, ifølge sjefen. I både april og mai skal de ha klart å komme seg over den røde streken. 

- Skuta er stabil og vi har klart oss greit igjennom situasjonen, tross alt. Høsten ser så langt lovende ut, men Covid-19 er langt fra over og det er vanskelig å spå hvordan det vil utvikle seg videre. Men, vi er forsiktig optimister og gleder oss til å ta fatt på høsten og har allerede mange spennende prosjekter planlagt, sier han. 

- Klarer dere break even i 2020?

- Absolutt, svarer Thorendahl. 

Jobber ikke lenger med Innovasjon Norge

I mars 2019 hadde byrået en særdeles god måned, kommer det frem av statens korona-oversikt. Da hadde byrået salgsinntekter på drøye 2,8 millioner kroner, eller nær 15 prosent av total omsetning. 

Måneden etter begynte PR-operatørene på sitt arbeid med Innovasjon Norges omstridte Sommarøy-stunt, som underleverandør av Innovasjon Norges daværende kreative byrå, Mr. H. 

Om den fete mars-omsetningen kom av fakturering for prosjektet, som foreløpig er det første og eneste de har gjort i samarbeid med Innovasjon Norge, ønsker ikke Thorendahl kommentere. 

- Av forretningsmessige årsaker kommenterer jeg hverken enkelte kundeforhold eller detaljer i regnskapet, sier han.

Overfor Kampanje, opplyser Innovasjon Norge at samarbeidet med PR-operatørene gikk fra april 2019 til juni 2019. 

- Det var Mr. H som var vårt kreative byrå i fjor, og de benyttet seg av PR-operatørene for PR-biten i prosjektet. Forholdet var knyttet til det ene prosjektet og varte fra april 2019 til juni 2019, skriver administrerende direktør i Visit Norway, Bente Bratland Holm, i en e-post til Kampanje

De er for øvrig ute med en ny pitsj i disse dager hvor Innovasjon Norge og Visit Norway ønsker og dekke «sitt behov for redaksjonelle tjenester tilknyttet Visit Norway sine webplattformer.»

Avtalen skal ha en verdi på 200.000 kroner per år, og omfatte fem prosjekter i året. Avtalen har en varighet på ett år med mulighet for fire års forlengelse med ett år av gangen. 

- Innovasjon Norge er ute med en ny pitsj i disse dager med tanke på redaksjonelle tjenester for Visit Norway – skal dere være med på den?

- Det har vi ikke tatt stilling til. Jeg har fått med meg at de er ute med et anbud, men har ikke rukket å se nærmere på det, svarer Thorendahl.

PR-byrå måtte permittere halvparten av de ansatte - rammes hardt av korona