Selv om sommerens kranglefanter, Telia og TV 2, er blitt enige om å skru på signalene til TV 2s kanaler igjen, er partene langt fra enige om en ny og langsiktig avtale. Som Kampanje tidligere har skrevet skal partene ha bevilget seg selv et vindu på ett år på dagens vilkår for å bli enige.
Les også: Get-kundene får tilbake TV 2 - en midlertidig avtale er på plass
En av dem som har fulgt utviklingen i saken er stortingsrepresentant, Trond Giske (Ap), som blant annet reiste et spørsmål om utfordringene ved vertikal integrasjon der eksempelvis Telia kjøper TV-kanaler slik de har gjort det i Sverige med kjøpet av TV4. Utviklingen er også sterkt til stede i USA der flere distributører har kjøpt opp noen av landets største mediehus.
- Det er positivt at man har blitt enige om en midlertidig forlengelse av dagens avtale, men saken mellom Telia og TV 2 er jo ikke løst, sier Trond Giske til Kampanje.
Nå har Giske også fått svar fra kulturminister Abid Raja på spørsmålet han stilte kulturministeren: «Hvordan vil kulturministeren bidra til å sikre konkurranse og mangfold i mediesektoren en situasjon med økt vertikal integrering?»
- Jeg opplever at Raja uttrykker en ganske stor forståelse på problemstillingen og jeg ser ikke på dette som en sak som skiller posisjon og opposisjon. Her er det felles interesser, noe også Tage Pettersen i Høyre har gitt uttrykk for. Regjeringspartiene bør være like interessert i god konkurranse og mangfold i TV-markedet som det vi er, sier Giske.
- Men tror du vil få en slik utvikling der telekom kjøper medier?
- Det er all grunn til å frykte for at det blir større monopolisering og integrering mellom distributører og innholdsleddet. Mediebransjen er en bransje som er i enorm endring, ikke bare på teknologi, men også forretningsmodeller og betalingsstrømmer. Det er ikke mulig å spå hvordan dette vil se ut om fem år, sier Giske.
Les også: TV-krangel til flere hundre millioner - toppsjefene måtte til slutt rydde opp i den bitre striden