- Avis virker fortsatt

Print er ikke helt død som annonsekanal. Det mener Carat-direktør.

Publisert / Oppdater

Hilde Nyman
Hilde Nyman Journalist

I siste utgave av Reklamebørsen på Kampanje Premium er det print som kanal som er målt. Vinner Plantasjen har særdeles høy liking og høy gjenkjenning av avsenderidentitet.  

Carats kundedirektør Jan Vincent Jørgensen tror print som kanal fremdeles er brennaktuell som kanal for retailmarkedet.

- De største annonsørene på print i dag er kjeder innen mange kategorier både med annonser og innstikk eller bilag. Det er nok retailmarkedet og bilmarkedet med sine salgsutløsende reklamer som primært vil være annonsører i fremtiden, sier han.

Og selv om Jørgensen avviser at print som kanal er død, er han ikke i tvil om at kanalen går en særdeles usikker fremtid i møte.

- Men jeg er litt usikker på om det går så fort nedover som mange tror. To hovedmomenter spiller inn her; for det første evnen til å holde på leserne og opplaget slik at annonsørene har en målgruppe å treffe. Uten lesere ingen annonsører, så dette er jo hele basisen. Det andre er jo å få annonsørene til å se at avis fortsatt virker, sier han.

Les også: - Print gir mest for pengene

Les også: Fort glemt på papir

Les også: Lager egen reklame

- Må ha godt innhold på digitale plattformer
Men Jørgensen understreker at print som annonsekanal er avhengig av medier med godt innhold og kvalitet. Johansen tror mediehusenes enorme sparepakker og nedbemanninger nok kan gå utover den redaksjonelle kvaliteten – som igjen kan påvirke annonsetilfanget.

- Det vil fortsatt være stort behov for redigert stoff og god journalistikk og mye avhenger av avisenes evne til å opprettholde den gode journalistikken. I dag ser det ut som panikken har grepet dem og innsparingene avisene står overfor er jo formidable. At det vil gå ut over journalistikken, er jeg ikke i tvil om.  Vi ser jo allerede i dag at tidligere innsparinger har gått ut over kvaliteten i deler av mange aviser.  Nøkkelen blir jo overføre den gode journalistikken over til de digitale plattformer, sier han.

For mediekonsernene og avisene vil det bli avgjørende hvilke forretningsmodeller som velges. Når inntektene fra papiravisen blir mindre eller borte, må dette komme andre steder fra.

- Vi vet jo at en papirleser er opptil ti ganger så mye verdt som en digital leser. Dette er inntekter som må opprettholdes.  Derfor må man for det første finne en betalingsform som markedet vil akseptere. Dernest må man finne en måte å ta seg betalt bedre for annonsene. Det første er lettere for abonnementsavisen som jo har en fast kundemasse som kan konverteres sakte, men sikkert. Det ser vi jo er i full gang i dag.

- Hva har du å si til de som nå vurderer å droppe print helt og legge alle kronene på digitalt?

- Tenk deg godt om. Hvilke målgrupper er det virkelig du har? Er det bare unge, digitale mennesker eller er det faktisk også andre grupper? Sjekk nøye hvilke medievaner målgruppen din har. Husk at avis fungerer utmerket i mange situasjoner. Og veldig godt i kombinasjon med digitale medier, oppsummerer Jørgensen.

De fem kampanjene som ble målt i printbørsen denne gangen, var Biltema, HTH Kjøkkenforum, Nissan, Plantasjen og Suzuki.

Disse fem annonsørene legger igjen klart mest annonsekroner i aviser, viser bruttotall fra Nielsen Medie Research. Bruttotallene er annonsekroner før rabatter til mediebyrå er trukket fra. De fem annonsørene legger igjen rundt 244 millioner kroner i avis, på andreplass blant mediekanalene kommer tv, men rundt 93 millioner kroner. Kanalen som kommer på tredjeplass, er postkassen, deretter følger radio, ukepresse, plakat/in-store, fagpresse og kino.

FAKTA: KAMPANJES REKLAMEBØRS

Reklamebørsen er levert av Penetrace og Omnicom Media Group. Feltarbeidet er utført av Ipsos MMI.

Ti ganger i året velger vi ut de fem største kampanjene i ett av de følgende medier: tv, radio, internett, print og utendørs. En kamanje kan kun måles én  gang.

Foto oppslagsbilde: Heiko Junge / NTB scanpix

- Avis virker fortsatt