Pressestøtte-advarsel etter Amedias Berlingske-kjøp: - Mottar betydelig støtte

Toppsjefen i JP/Politikens Hus i Danmark mener utviklingen på det nordiske mediemarkedet setter pressestøtten i et nytt lys.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

Denne romjulen har Kampanje sett nærmere på det store oppkjøpet til Amedia i Danmark, der det norske mediekonsernet før jul i fjor sikret seg et av landets aller største, nasjonale avishus. Med sin inntreden på det danske markedet, har den norske lokalaviseieren dermed tatt på seg å konkurrere med flere nye aviskonsern som JP/Politikens hus og JFM. 

Men selv om Amedia nå skal konkurrere også mot danske selskaper i Danmark, har de danske avishusenes også forgreninger til Norge. JP/Politikens Hus er tilstede i Norge gjennom sin satsing på Watch Medier, mens lokalavissammenlåingen JFM har en tidligere Schibsted-redaktør og VG-topp som påtroppende styreleder. 

- Jeg tror Amedias oppkjøp av Berlingske kan skape en ny dynamikk på det danske markedet, sier Espen Egil Hansen til Kampanje.

Han sluttet i Schibsted i 2020 og har siden den gang blant annet jobbet mye på det danske avismarkedet og det for flere aktører. Hansen kjenner dermed både det norske og danske avismarkedet godt. Han mener danskene har vært mer forsiktige med å ta i bruk verktøy som samarbeid og bundling slik man har gjort i Norge og Sverige, og at oppkjøpet av Berlingske kan sette ny fart i markedet.

- Danske eierstrukturer har vært mer satt enn i Norge og Sverige, men dette oppkjøpet kan sette i gang noe ved at man ser på nye samarbeidsformer, sier han.

Les også: Salget av Berlingske Media glapp for Dagbladet-eier: - Vi jobbet meget aktiv med dette

- Et helt annet mediemarked

Som Kampanje skrev i romjulen, er det ikke første gang norske mediekonsern vil prøve seg i Danmark. Espen Egil Hansen er spent på Amedias nye rolle. 

- Amedia har aldri drevet nasjonale aviser på dette nivået. Det er veldig annerledes enn det er å drive lokalaviser. Med Berlingske har de kjøpt et ikon på det danske mediemarkedet, sier han.

- Hva er forskjellene på det norske og danske markedet?

- Det er et helt annet mediemarked med lavere annonsepriser og lavere abonnementspriser på digitalt, men høyere priser på printabonnement. I tillegg har gratis ukeaviser en reell posisjon, sier den tidligere Schibsted-toppen.

Les også: Tidligere Berlingske-rival om Amedias milliardkjøp: - Flere utgivelser har gått dårlig

Tar over Berlingske:

Konsernsjefen i Amedia, Anders Opdahl, kjøpte rett rundt jul Berlingske Media. Her sammen med toppsjefen i DPG Media, Christian Van Thillo og Berlingske-sjefen Anders Krab-Johansen. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Amedia

- Har vært ekstremt dyktige til å drive norske lokalaviser

Et annet mediehus som vil bli en konkurrent av Amedia i Danmark, er danske JP/Politikens Hus. 

- Så kom Berlingske Media hjem til Norge igjen. Stort velkommen til Amedia som ny eier, ler Stig Ørskov toppsjefen i konkurrenten JP/Politikens Hus som er det største aviskonsernet i Danmark.

Han har ledet det danske avishuset de siste ti årene, og vært en del av dansk mediebransje helt tilbake til da det norske industrikonglomeratet Orkla la 1,7 milliarder kroner på bordet for Berlingske-avisen for 25 år siden. Ørskov sier han har stor respekt for den nye eieren til Berlingske, norske Amedia.

- Vi kjenner Amedia som et seriøst, publisistisk mediehus og jeg er sikker på at de blir gode eiere for Berlingske Media, sier han.

Etter flere eierskifter i Berlingske håper den danske avissjefen Stig Ørskov at Amedia blir værende på det danske markedet fremover.

- På vegne av Berlingske Media er det grunn til å glede seg over at de nå ser ut til å få et mer stabilt og langsiktig eierskap. Det er det behov for etter det fjerde eierskiftet på bare 25 år, sier han.

Tidligere eiere av Berlingske har vært Orkla Media, britiske Mecom og nå sist DPG fra Belgia. 

Les også: Amedia får 2.500 ansatte i Norden: - Hatt lyst til å kjøpe Berlingske siden 2012

- Skaper konkurransevridning

Mer bekymret blir Stig Ørskov når pressestøtten kommer opp som tema. Til Kampanje kunne Amedias konsernsjef Anders Opdahl denne helgen fortelle Kampanje om bakgrunnen for aviskjøpet og hvilken rolle det norske aviskonsernet kan spille på det nordiske markedet.

Les også: Amedia-sjefen vil samle aviser på nordisk nyhetsplattform: - Helt avgjørende

Ørskov mener Amedias inntreden i Danmark bør åpne for en bredere diskusjon om pressestøtten som gis til aviser i Norge, Sverige og Danmark.

- Samtidig som Amedia er et av de mest lønnsomme mediehusene i Norge, er det også det private mediehuset som mottar mest statsstøtte i Norge, sier Ørskov til Kampanje. 

Rundt 110 millioner kroner henter Amedia ut av den såkalte pressestøtten i Norge. Også i Danmark blir Amedia nå eier av en pressestøttemottager.

- Amedia tar over et mediehus som får 44,5 millioner danske kroner i dansk mediestøtte og blant annet mottar særstøtte på syv millioner kroner til Berlingske fra en supplementspott som går til mindre landsdekkende dagsaviser, sier Ørskov som har vært toppsjef i JP/Politikens hus de siste 14 årene.

Nå vil han løfte diskusjonen om pressestøtte opp på nordisk nivå.  

- En nordisk mediekonsolidering understreker behovet for å se på mediestøtte i et nordisk perspektiv, sier Ørskov.

 - Er du bekymret for at den norske og danske pressestøtten kan misbrukes når selskaper som Amedia ekspanderer i Norden? 

- Jeg mistenker ingen for å misbruke pressestøtten, men det sier seg selv at den betydelige mediestøtten gir Amedia flere ressurser til å bygge en felles digital plattform som kan brukes på tvers av Norden. Enhver kan se at pressestøtten dermed skaper konkurransevridning over landegrensene, sier Ørskov.

Han mener utviklingen på mediemarkedet i Norden i dag gjør at man ikke kan se på statsstøtte utelukkende som en nasjonal og lokal støtte.

- Man må forholde seg til de grenseoverskridende effektene. Kanskje er det heller ikke usannsynlig at EU-kommisjonen også vil være oppmerksomme på nettopp dette aspektet når den fremover skal forholde seg til pressestøtten i de enkelte landene, sier den danske mediesjefen.

Les også: Nordiske avistopper mener Norge leder an på mediemarkedet: - Gjorde en fundamental feil

Nordisk toppmøte:

Stig Ørskov (til venstre) fra danske JP/Politiken var i Norge i fjor for å møte Anders Eriksson fra Bonnier News og Siv Juvik Tveitnes i Schibsted. Han mente den gang at danske aviser hadde kommet kortest i det digitale utviklingsløpet. Foto: Øyvind Hofsrud.

- En helt håpløs problemstilling

Kampanje har også vært i kontakt med andre kilder som synes det er betenkelig at Amedia ekspanderer så kraftig i utlandet, samtidig som de eier mange aviser som mottar store summer i støtte i Norge. Opdhal mener det blir en avsporing av en debatt om pressestøtten. 

- Kan vi være trygge på at det ikke har gått pressestøtte-millioner til å kjøpe danske aviser?

- Det er en helt håpløs problemstilling. Mediestøtte eksisterer i alle de tre skandinaviske landene og støtten i Norge kommer med veldig strenge vilkår og med klare begrensninger. De pengene skal gå til journalistikken i de enkelte mediene. Jeg har registrert at noen reiser spørsmålet, men stiller meg helt uforstående til det, sier Opdahl.

Les også: Vil kutte pressestøtten med 300 millioner kroner: - Trenger frie og uavhengige medier

Får støtte av kulturministeren

Amedia-sjefen Anders Opdahl får støtte av kulturminister Lubna Jaffery som ikke er bekymret med tanke på Amedia ekspansjon til Danmark. Jaffery er den som finansierer mediestøtten.

- Jeg tror ikke Amedia bruker offentlig støtte på å kjøpe danske medier, sier Jaffery til Kampanje.

Hun gleder seg i stedet over at også norske mediehus gjør en inntreden i våre naboland.

- Det er positivt at norsk mediebransje styrker seg og at det går begge veier, for det er jo også utenlandske eierskap i norsk mediebransje. Og at vi også eier litt i andre mediehus i utlandet, det gjør ingenting, sier hun.

Her kan du se en oversikt over de tre største avishusene i Danmark. Alle tall i MDKK. Tre av de største danske avishusene

Plassering Avishus Eier  Omsetning
1.  JP/Politikens Hus Stiftelser* 3.863,0
2.  JFM Flere danske mediehus** 1.918,2
3.  Berlingske Media Amedia 635,0

* Jyllands-Postens Fond og Politikens Fond 

**Fynske Medier (47,5 %) Den Sydvestjydske Venstrepresse (36 %) Jyske Medier (16,5 %)

Pressestøtte-advarsel etter Amedias Berlingske-kjøp: - Mottar betydelig støtte