Schibsted-eier svarer skuffede tillitsvalgte: - Pengene brenner ikke i lommen

- Vi lurer på hvilken rolle pengebingen til eierne egentlig skal ha, særlig i tøffe tider som nå, spør konserntillitsvalgt i Schibsted.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Onsdag morgen ble 2.800 ansatte i Schibsted informert om at mer enn ti prosent av dem må gå i løpet av 2025. De nye kuttene kommer ikke lenge etter at man i 2023 initierte en prosess for å spare en halv milliard kroner over to år.

Konserntillitsvalgt i Schibsted og journalist i Stavanger Aftenblad, Jan Zahl, er preget av alvoret i situasjonen.

- Det er ikke noen hyggelig situasjon, og vårt prinsipielle utgangspunkt som tillitsvalgt er å løse dette gjennom frivillihet og naturlig avgang. Det har vært tradisjon for sluttpakker tidligere, så vi håper at det blir lignende løsninger denne gang, sier han til Kampanje.

Vil du få siste nytt fra medie- og kommunikasjonsbransjen før alle andre? Last ned Kampanje-appen og få nyhetsvarsler rett på mobilen.

Les også: Schibsted-sjefen bruker mer penger enn hun får inn: - Fundamental utfordring

Siden forrige kutt-program har Schibsted-mediene skilt lag med Finn.no og de andre rubrikkselskapene, blitt tatt av børs og fått Stiftelsen Tinius som eneste eier. Det skjedde i fjor sommer.

Zahl er overrasket over hvor kort tid det har tatt fra man etablerte nye Schibsted Media «til det viste seg at det var såpass store økonomiske utfordringer».

- Det hadde vi forventet at de hadde visst noe mer om før splitten, er hans beskjed til ledelsen og eierne. 

- Vi lurer på hvilken rolle pengebingen til eierne egentlig skal ha, særlig i tøffe tider som nå, undrer Zahl.

Sammen med en rekke andre klubbledere i konsernet har Zahl tidligere tatt til orde for at Stiftelsen Tinius bør investere mer penger i Schibsted-mediene for å kompensere for den tunge investeringen i lyd og levende bilder.

Les mer: Stiller nye krav til Schibsted-eier: - Tinius kan ikke bare sitte på pengesekken

- Aldri en god idé

- Det er selvfølgelig ergerlig at Schibsted nå må foreta nedskjæringer, men vi respekterer beslutningen ledelsen og styret har fattet, sier styreleder i Tinius, Ole Jacob Sunde til Kampanje. 

- Tok dere høyde for at det kom en ny kuttrunde da dere kjøpte Schibsted?

- Nei, ikke i utgangspunktet. Dette er drevet frem av den økonomiske situasjonen, primært knyttet til utviklingen i digitale annonser og abonnementsinntekter som har vist en flatere utvikling enn tidligere samtidig som kostnader har økt. Det er den harde økonomiske realiteten, og ikke en utvikling vi hadde ønsket, men en utvikling vi må forholde seg til.

Han forteller at kuttprogrammet er drevet frem av ledelsen i Schibsted med støtte fra styret, og at stiftelsen selv ikke har vært vært en pådriver.

Klubbleder i VG, Jostein Matre, har overfor Kampanje gitt utrykk for at han er skuffet over at de har endt opp med så store kutt selv etter at mediehusene har fått nytt eierskap og blitt tatt av børsen.

- Ja, det må jeg være så ærlig å si at jeg synes. Vi har oppfordret nye eiere til å vise at de ikke tenker kortsiktig, vi er ikke lenger på børs og de har sagt at de har penger og vil støtte journalistikken og det viktige samfunnsoppdraget, sier han.

Til det svarer Sunde følgende:
 
- Det står fast at vi har en langsiktig horisont og at vi er interessert i å investere. Det er ingen endring der. Poenget her er at man skal forsøke å bringe balanse i regnskapet i Schibsted Media.

- Om vi skal ta Matres utsagn på alvor mener han i så fall at Schibsted-avisene skal kunne kjøre med et permanent underskudd. Det er aldri noen god idé. Det vi har sagt er at vi som eiere ikke trenger utbytte, og vi mener det er viktig for avisene og deres uavhengighet at de har et regnskap i balanse. Når det er vanskelig økonomisk må selskapet justere,

Les mer: Klubbleder i VG skuffet over eier: - Fryktelig tøff beskjed å få

- Håper det er en trygghet

Ole Jacob Sunde mener alle investeringer må igangsettes av ledelse og styret, og ikke av en eier «som trer beslutninger nedover et styre eller en administrasjon».

- Jeg håper det er en trygghet for alle Schibsted-mediene at de har en eier med en slik innstilling, en eier som utvikle og støtte langsiktig eierskap av medier med betydelige ressurser bak seg. Om vi ser på medielandskapet generelt, så er det ikke så mange som har det. Akkurat på hvilket tidspunkt og hvor investeringer kommer, må nesten tiden vise.

- Og dere står fortsatt ved at det var et riktig valg at stiftelsen overtok mediene og tok dem av børs?
 
- Jeg håper at ettertiden vil vise at det var riktig, ja. Beslutningen hadde sin grobunn i at de to bena Schibsted stod på tidligere, rubrikkannonser og medier, beveget seg i forskjellige retninger, sier Sunde.

- Vårt perspektiv på eierskapet er ikke endret, men samtidig er det slik at pengene ikke brenner i lommen. At vi ikke er utålmodige med å bruke opp pengene våre, håper jeg det er forståelse for. Langsiktighet betyr også at når vi gjør investeringer, så må det være gode ideer som skal være lønnsomme og bærekraftige i et lengre perspektiv.

Les også: Schibsted-redaktører heiser det røde flagget: - Det kan vi ikke gjøre

Schibsted-eier svarer skuffede tillitsvalgte: - Pengene brenner ikke i lommen